Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-08-27

Sancta sanctis! III. ~ Hagyd magad szeretni! / "tigris ugrás előtt." / "Még hátra van egy utolsó vizsga a lelki megvilágosodásod ösvényén..."

"a keresztény életszentség elsőrendű iskolája"

 

 

Egy szentség lehet érvényes és gyümölcsöző..., az egyház természetesen, mint intézmény, inkább az elsőre figyel; ám nekünk akik a bőrünket visszük a vásárra, az érvényesség lényegtelen kérdés, mi gyümölcsöket akarunk látni..., csakis a gyümölcsöket. 

( Tudom, van kapcsolat közöttük..., de mégis... )

Gyakran mondják nekünk, ne légy rossz..., ez a kijelentés reklám értékétől eltekintve aligha ér valamit, jóvá még senkit sem lehetett veszekedni, de parancsolni sem; annál inkább lehet így "jó" ötleteket adni romlott felnőttektől még menthetőknek.

Mondják..., légy jó, de hogy hogyan, erről már beszéltünk a "Cselekedj okosan" részben.., ez képtelenség, jónak lenni gyakran magunkhoz sem tudunk, hisz magunkat is alig ismerjük..., máshoz akkor hogyan?

Hagyd magad szeretni! 

Látszólag könnyű szabály ez..., apróság, mint meghallgatni, de aki próbálta, tudja, -  embertelen nagy erő kell hozzá.

Ez az egyszerűség, a "kis" szócska hatalma.

"Mintha az egyszerűség valami sajnálatos dolog lenne! Pedig az igazság épp ennek a fordítottja. Épp ezért a legbonyolultabb intelligencia sem ér sokat, ha magjában nincs ott a lélek egyszerűsége, életadó ereje. Az egyszerűséget nemhogy ki kellene nőnünk; az egyszerűség kell hogy életünk legbensőbb programja legyen." ( Pilinszky János: Az egyszerűek imája )

 


 

Csak lazán..., de fegyelmezetten. ( "Mint a tigris ugrás előtt." - így hívják ezt az állapotot a kóreai "zen"-ben, ott "son"-nak mondják. )

Tiszta tudat nélkül nem is mennek a dolgok. 

 Például a Házasság..., s gyümölcse a család, remek vizsga ehhez, a mindennapi élet forgatagában, ha nem vagy eszednél, kiesik a tányér a kézből, kiborul a só, a cukor, ottmarad az iskola táska, tornazsák, vagy ahogy én is jártam, lemarad a gyerek lábáról a cipő.

"Ha úgy élsz, hogy nem vagy apa, meghalsz anélkül, hogy emberi lény voltál." ( Orosz közmondás )

( De kiegészíteném..., ha úgy élsz, hogy nem vagy anya , meghalsz anélkül, hogy emberi lény voltál. )

"Az életre főként két panaszunk van. Egyrészt, hogy unalmas, másrészt hogy nemegyszer elviselhetetlenül hányatott és tragikus." ( Pilinszky János: Az egyszerűek imája )

 


 

Ha családod van..., s igazi apa és anya vagy, ez előbbi biztosan elkerül egy egész életre, ennél valódibb "vizsgát" szentségből aligha tudok elképzelni. 

S nem lesz időd, sem energiád a események tragikumán vagy épp unalmas voltán elmélkedni.

Nem számít többé, "üres vagy tele a pohár"; vagy hogy a zen kör négy pontja közül épp melyik szerint kellene gondolkodnod; - minden egyes pillanatban egybeolvad mindahány.

S hogy a család, s a családban a gyümölcsözés, a kölcsönös megengedés szeretetre milyen fontos, az elbeszélhetetlen. 

Különösen a gyerekek léte a fontos, ami a gyümölcsözés leglátványosabb és legkézzelfoghatóbb formája..., elmesélnék ehhez egy történetet:

Van egy homoszexuális ismerősöm, még gimnazista korunkban ismerkedtünk össze.

Szomorúan mesélte nekem, 30 éves kor után sokan lettek öngyilkosok homoszexuális barátai közül. 

Kérdeztem, vajon mi lehet az oka? Szerinte az ember 30 éves koráig gyakorlatilag mindent megszerez, amit csak egyénileg elérhet, amire vágyhat. 

Elfogyott az "elvégeznivaló". "Lejárt a lemez."

Ám ha ott a következő generáció, amiért felelős vagy..., a gyerekeid, s ha szerencséd van, vagy mert eddig jól csináltad, az unokáidat is látod..., meg sem halhatsz..., nem fogsz rá érni...., "soha".

Mint  a történetbeli idős néni, "akit nem éri utol" még a halál sem, mert épp máshol és másnak van segíteni..., s a halál inkább hazakullog dolgavégezetlen...

"A család a keresztény életszentség elsőrendű iskolája. A házastársak egymáshoz való viszonyában éppúgy, mint a gyermekek és szülők kapcsolatában, Jézus egyháza iránti szeretete kell hogy például szolgáljon. A szeretetben élő családok nemcsak önmaguk számára világítanak, de környezetüket is melegítik." ( Pilinszky János: Hivatottságunk a szentségre, A világiak életszentsége )

 

 "Még hátra van egy utolsó vizsga a lelki megvilágosodásod ösvényén..."


2019. 09. 09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése