Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-08-27

"a Remény kiterjesztése"

Pater familias - mater familias ( I. )

Kiterjesztések

 

 

Gondolom nem kell elmondanom, s logikát sem kell keresnem benne, hogy mindenki számára egyértelmű, a szeretet négy formája ( eros, sexus, filia, agape )  ugyanúgy viszonyul egymáshoz, mint a

1. Nő és férfi 2. Asszony és férj 3. Anya és apa.

A nő kevesebb, mint egy asszony..., a nők nagyon büszkék szoktak lenni magukra, amikor férjhez mennek, s "félig titokban" elégedetten nézegetik a gyűrűjüket, őket már választották, ez nem kis dolog, az eredeti kifejezés is "úrnőt" jelent. S ennél is több, ha anya lesz valaki.

"Isten segítségével embert hoztam a világra!" ( Ter 4,1 )

 



 

Hasonló a helyzet a férfiakkal, férjnek lenni már valami, apának lenni fantasztikus dolog, az már küldetés!

"Ha úgy élsz, hogy nem vagy apa, meghalsz anélkül, hogy emberi lény voltál." ( Orosz közmondás )

 



De mielőtt beszélnénk a szintekről, egy közbevetés: még a "liberális érában" próbálkoztak a két nem közti különbségek összemosásával, például a Mozaikos 8.osztályos biológia könyvből törölték a férfi és női vonások különbségekről szóló részt. 

( A szolgalelkűség nem állt akkor sem távol a tankönyvíróktól. )

 

Az mindenki számára nyilvánvaló, aki látott kisgyereket; az ovis korú kisfiúk ugyanabból a kockakészletből felfelé, tornyokat építenek "versenyben", majd lerombolják egymáséit; a lányok oldalirányban házat, kertet, babaszobát, s kooperálnak egymással, megbeszélik a tennivalókat. ( Persze nyilván van kivétel, de ez a trend..., s ez tény. )

A fiúk a mozgásos feladatokat szeretik, a lányok az üldögélősebbeket, örökbefogadásnál ez az egyik oka, hogy a fiúk kevésbé kellenek, "feszítik a kereteteket", a lányok kis korukban "nyugisabbak". ( Nem a kamasz lányokról beszélek... )

 

Majd látni fogjuk, a szintek egymásra épülnek, s a jövőt vesztjük el, ha leromboljuk az alapjait.

I. Nő és férfi: ( Múlt )

Ez a szint Adyval szólva a "Nézz, Drágám, kincseimre." Ha sikeresen teljesítetted kamaszkori és ifjúkori feladataidat, Te magad és veled is már járnak "kincsek", felismert tehetségek, adottságok; erre keresünk párt. Akik meglátják egymásban a kincset, összeházasodnak.

II. Asszony és férj: (Jelen és közeljövő )

Összeházasodtunk mert közös céljaink vannak; itt és most, illetve a közeljövőben.

III. Anya és apa: ( Távoli jövő )

Ezen a szinten keresztül olyan távoli jövő eseményeibe is beleszólhatunk, amit mi magunk már aligha fogunk látni..., csak gyerekeinken keresztül. 

Ezt én "a Remény kiterjesztésének" szoktam nevezni, ám ahol teljes a remény, ott teljesnek kell lennie a Szeretetnek és  Hitnek, ez az egyik nagy keresztény "hármasság", egymást feltételezik minden élethelyzetben. 

S aki mer gyereket vállalni, az bízik magában, a gyerekeiben, s a jövőben, ami "befogadja" majd a gyerekeit.

Hogy megértsük a sémát, nézzünk egy mindennapi élethelyzetet...; a mai emancipált nők dolgoznak mint egy férfi, tehát elvesztik nőiességüket, ez nem tesz jót a párjuk férfiasságának, de ha jó feleségek, és telve vannak "filiával", még menthető a helyzet, mert az több, mit nőnek vagy férfinak lenni, vagy apának, ami még több..., hisz az már a korábbi elmélet szerint maga a jövő.

Ezzel a teherrel már senki sem szívesen ugrál.

Már csak ezért is tilos a válás gyerek mellet. A jövőbe küldünk olyan üzenetet, olyan mintát, ami megmérgezi azt.

"A válás már csak azért is tilos, mert a gyermek joga, hogy két szeretet szárnya emelje: az apáé és az anyáé." ( Victor Hugo )

Szárnyaszegetté tesszük.

"A válás során lesz árvává egy gyermek anélkül, hogy szülei meghaltak volna..." ( Bánk József )

( A jó és ép családban fejlődő gyerekek szinte mindig legyőzik, megelőzik évfolyamtársaikat ifjú azaz véglegesen önállósuló korukban. Egyéni karrierükben is lemérhető, csodálom, hogy erre még nem készítettek vizsgálatot..., érdemes volna. )

 

 

 

2019. 09. 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése