Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-08-26

S fölemeltelek, drága társ, hogy messze láss, hogy messze láss!

 "Felelősség nélkül élni könnyebb, de nincs sok értelme." ( Gorkij )

"Követtél éjszakámba, most jöjj, hadd kövesselek fényedig én," ( Hölderlin, Hüperion, 223 )



 

A Katolikus egyház katekizmusa leszögezi, mások javáért vállalunk felelősséget, ami az élet bármely területére kiterjedhet.

"Participation is achieved firs of all by taking charge of the areas for which one assumes personal responsibility; by the care taken for the education of family, by conscientious work, and so forth, man participates in the good of others and society." ( Cathecism of the Catholic Church )


Következésképp elképzelhető a személyes bűn, amit egy ember követ el, de valójában "kapcsoltságunknak" köszönhetően valójában ilyen nem létezik.

 

"Sin is a personal act. Moreover, we have a responsibility for the sins committed by others when we cooperate in them:

- by participating directly and voluntarily in them;

- by ordering, advising, praising, or approving them;

- by not disclosing or not hindering them when we have an obligation to do so;

- by protecting evil-doers." ( Cathecism of the Catholic Church )

S ennek nem bénítania kellene bennünket, esetleg hárításra, tagadásra késztetnie, sokkal inkább ösztönzőleg kellene hatnia.

"Freedom makes man responsible for his acts to the extent that they are voluntary. Progress in virtue, knowledge of the good, and ascesis enhance the mastery of the will over its acts." ( Cathecism of the Catholic Church )

 





"A küzdés piszkát nem bírom, s te vagy a béke, a háborúimból kivezetsz: szeretlek érte: utamon a halál felé vészfék a szerelmed; melletted mindig jó vagyok, azért szeretlek." ( Szabó Lőrinc: Melletted )

Mint a bejegyzésben, miért könnyű az emberekkel beszélni. Ezt a piszkot senki sem bírja..., még ha tűri és meg is szokta már.


"S fölemeltelek, drága társ, hogy messze láss, hogy messze láss" ( Eminescu )


"No, ne félj - mondtam csendesen. S magasra emeltem szegénykét, hogy nagy, hogy óriás legyen." ( Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz )

"Lehet, hogy semmid sincs, magadat nem tartod sokra. Nincs célod. Férjed, feleséged meghalt, elhagyott, s te úgy érzed, munkádra nincs szükség sehol. Lehet, hogy belefáradtál: de magadat is felajánlhatod! Senki sincs magáért! Mindenki másért van." ( Böjte Csaba )


"Mérhetetlenül felelős vagy minden percért, melyet hiú, haszontalan gondolatoknak szentelsz. Nem kell áthatolnod a felhőkön, nem kell átkelned tengereken, hogy üdvös gondolatokra találj. Egészen közel vannak hozzád: a szívedben." ( Szent Bernát )

Akit fel kell emelned épp szembe jön veled!


" …minden ember a saját bűnein kívül is felelős mindenért és mindenkiért … ha az emberek megértik ezt a gondolatot, akkor eljön számukra a mennyeknek országa, immár nem álmaikban, hanem a valóságban.

…most mindenki azon igyekszik, hogy minél jobban elkülönítse a saját személyét, és egymagában akarja élvezni az élet teljességét, holott minden ilyen erőfeszítésnek csak teljes öngyilkosság lehet a következménye az élet teljessége helyett, mert saját lénye érvényesülésének teljessége helyett ki-ki a legtökéletesebb magányba süllyed." ( Dosztojevszkij: Karamazov testvérek )

"Felelősség nélkül élni könnyebb, de nincs sok értelme." ( Gorkij )


Ezt még a DM-nél is tudják ( ma reggel találtam a postaládámban):




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése