Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-08-21

Figyeld önmagadat! Lelki szemed álmatlanul őrizzen téged!

Az élő fa ( III. ) 

Nincsen szabadság ingyen...

 

 

"István: Mire való az össze-vissza szó?" ( Ratkó József: Segítsd a királyt! )

Mert fontos.  

Nem akárki vagy. S illenék ennek megfelelően is viselned magad.

 

Gyakran hallani:

"Lehetnék jó is, de rossznak lenni izgalmasabb."

Gyermekded lélekre vall. 

Azokra akik nem tudnak építeni, de érezni akarják, vannak, hát rombolnak. Mint akik nem tudnak teremteni, hát lopnak.

Hogy ez növelné az élet szépségét és izgalmát? Aligha

"A bűn zsoldja a halál!" 

Ha kitudódik..., a többiek büntetnek meg, mert félnek tőled s "zárnak karanténba"

De ha nem tudódik ki, akkor is csökkenti a szabadságot, hisz, Te tudni fogod, s feltételezned kell majd, a többiek is képesek lennének ugyanerre. Félni fogsz tőlük. Magadat kell elzárnod tőlük.

 

Ez a "tegnapelőtt" világa!

"Tegnapelőtt olvastam Rózsikát, Halász Marikát, maszatos Petit, Hájas Mukit, lekváros Pannikát És állatkínzó Jancsikát, Ferit.

Tegnap olvastam Satterhand kezét, Endre királyfit, Mátyást, Kinizsit, S a rút napot, midőn a Napkirály unokáját a vérpadra viszik.

Ma szent Tamásnál tartok. A szemem Éjféli órák gondjától veres. A Summa mellett költők, szónokok, És szent Ferenc és Arisztotelesz.

Holnap kezdem majd Áriusz, Lenint S Iksz-Ipszilont, ki gyermek valahol, De holnap eljön s mint a többiek A feszületre gágog és csahol.

És holnapután? Semmise marad. Mi lesz agyam? Vén gondolatkazán. Majd Lukácsot, Márkot olvasom, És - hátralévő napjaim talán..." ( Városi István: Olvasmányaim )

 

A saját érdekedben is vigyázz magadra: "Ne engedd, hogy szellemed rabszolga sorba döntve a szenvedélyek szolgájává legyen, se ne hagyd rá a szenvedélyekre, hogy fellázadjanak az értelem ellen, és magukhoz ragadják a lélek hatalmát!" ( Nagy Szent Baszileiosz: Homília arról, hogy "Ügyelj önmagadra!" )

A testi és szellemi szenvedélyek egyformán veszélyesek. 

"Ügyelj önmagadra, azaz mindenféleképp figyeld önmagadat! Lelki szemed álmatlanul őrizzen téged!" ( Nagy Szent Baszileiosz: Homília arról, hogy "Ügyelj önmagadra!" )

 

Az Upanisadokban ez így szerepel: "3. Tudd meg hát: A Lélek kocsiban ül, a test pedig kocsi. Az gyeplő csupán, a kocsit az eszmélet vezeti. 4. Az érzékek lovak, az út az érzékek érzéklete, Az élvező a Lélek, az ész és az érzékek együttese. 5. Ki értetlenül él, mindig csapongó gondolattal, úgy küzd az érzékekkel, mint kocsis a rossz lovakkal. 6. Ám ki értőn él, mindig fegyelmezett gondolattal, messzire jut az érzékekkel, mint kocsis a jó lovakkal. 7. Hiszen ki értetlen él, nem gondolkodóan, tisztátlanul, az nem jut a túlsó partra, s a forgatagba visszahull. 8. Ám aki értő módon él, és mindig tisztán gondolkodik, a túlsó partot eléri, és onnan többé nem születik. 9. Aki megfontolt, és mindig kezében az ész, a zabla, célba érvén Visnu legfőbb lábanyomát tapossa. 10. Érzéken túli az érzéktárgy, ez alatta áll az észnek, észen túli az eszmélet, efölötti a Roppant Lélek. 11. A Roppantnál több a nyilvánulatlan, ennél az Ember. Az ember fölött semmi sincs, hisz mi is érne fel ezzel? 12. Minden lénynek ő a rejlő lelke, fénye láthatatlan. Csak tisztaszeműek látják meg őt a rejtett finomban. 13. A bölcs fékezze szavát az észben, azt az eszméletben, ezt a Roppant Lélekben, ezt pedig a Béke-Lélekben. 14. Állj fel! Eszmélj! Találj kiválóbbakat, figyelj szavukra! Az út: borotva élen haladni. A bölcs ezt tanítja." ( Katha Upanisad III. 3-14. )

Kell hogy valaki üljön a bakon, s vezesse a kocsit,  s hát persze, egyszerre mindenfelé nem mehet..., de nem is kellene "tengelyt törni" ideje korán!

"Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt." ( Máté 7:13-14 )

 

 
 



 

2019. 08. 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése