Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-08-08

"na és" I. ~ Meddő anyánk gyerekért könyörög.

"Ten-szivedet tagadod, te balga!"

 Meddő anyánk gyerekért könyörög.

 

 

A kommunista-szocialista-liberális utópiát hirdető posztkommunistának látszó erőkkel küzdünk, akik ezt a "láthatatlan háttérhatalmat" képviselik, ez tűnik számukra a legideálisabb álarcnak, de ezek ezek sem...

Ezek azok, akik minden háborúból győztesen kerülnek ki, bármelyik oldalon is "harcoljanak"; bármelyik oldalon is gyártsanak egyenruhákat, harckocsikat stb...

Ám az "Inga" átfordulóban van.

"Meddő anyánk gyerekért könyörög. Barátom, drága, szerelmes barátom, Akár borzalmas, akár nagyszerű, Nem én kiáltok, a föld dübörög." ( József Attila: Nem én kiáltok )


Négyszer teljesítettem Kitörés 60 ( Der Ausbruch 60 ) túrát ( 2010., 2011., 2012., 2014. )..., érdekes volt látni a németek lelkesedését, valósággal bulizni..., tényleg ünnepelni jártak ide, ünnepelni a hőseiket. 

Mert hogy a németek (is) a Kitörés alkalmával hősiesen viselkedtek, ezt senki sem kérdőjelezheti meg. ( Mert mi van hősiesebb, mint a kilátástalan küzdelem? )

Kár, hogy az igazság most Európa nyugati felé a szélsőségesek szájából hangzik el..., de hát az igazság most szélsőségesnek számít, s perifériára van szorítva.




Amikor 2015 februárjában Angela Merkel Magyarországon járt, nem volt hajlandó megkoszorúzni, de meglátogatni sem a budaörsi német katonai temető halottait. A német kancellár a német bakákat..., bezzeg utána együtt koszorúzott Putyinnal. ( https://hu.budapestbeacon.com/tarsadalom/angela-merkel-az-elso-nemet-kancellar-aki-latogatast-tett-dohany-utcai-zsinagogaban/ )

A legnagyobb árat a nyugatiak fizették, eladták a lelküket ennek a háttérhatalomnak "egy tál lencséért"; megtörették a gerincüket, eladták az "atyai örökséget", mint Ézsau. ( Hogy önként mondtak-e le róla, vagy csellel lopták el tőlük, ez majdnem mindegy már. )

Megtört gerincű nép, amint ezt elveszti, magabiztosságát is elveszti..., így életkedvét is. 

Akinek nincs életkedve, alig képes már valamire, főleg pedig hogy családot alapítson, gyerekeket neveljen, ahhoz kell a legtöbb remény..., üzenetet küldeni a jövőbe.

Most hogy lecsökkent a szaporodási rátájuk, akik eddig nekik behódoltak, azok váltják, terrorizálják, szorítják ki őket.

 Pedig a németeknek volna mire büszkének lenniük, csodálatos mélységű és szépségű az a kultúra amit alkottak. 

 

Hölderlin ezt így írja:

"Ó, népek áldott szíve te, ó, hazám!
akár a néma földanya, hallgatag
és félreismert, bár öledből
az idegen java bőven termett!


Aratták eszméd, gondolatod, szedik
szőlőd, de közben megvetik omlatag
vesszőid, mert a föld szinén lenn
szerte vadul tekeregve kúszol.


Magasztos, izzó Géniusz otthona,
szerelmes földem! már a tiéd vagyok.
Mennyit gyötört könnyes harag, mert
ten-szivedet tagadod, te balga!


Szépséged nékem mégse maradt titok; (...) ( Hölderlin, A német éneke, 49 )

 

Ideje a lázadásnak!!! 

Kérjük vissza a hagyományainkat, ha az antimodernizmus nem is tér vissza, de hagyjunk fel az antitradicionalizmussal, ami kimondva ugyan nincsen, de átjárja hétköznapjainkat is.

Politikai síkon ez a posztmodern konzervativizmus:

"A posztmodern konzervativizmus, amelynek általános jellemzője, hogy a hagyományok erejének kiapadása következtében olyan értékeket próbálnak találni, amelyek alkalmasak a továbbhagyományozásra." ( Lánczi András: Az utópia mint hagyomány, A konzervatív politika )

 

Vallási helyzet hasonló, rengeteg próbálkozás van, hogy kiüresítsék, nevetségesé tegyék a vallási hagyományt is. Gondoljunk csak a Netflix próbálkozására a homoszexuális Jézussal; de sorolhatnánk..., se szeri se száma a kísérleteknek.

Van is némi "tere" e próbálkozásnak:

"Senkit sem vádolhatunk felületességgel, aki a "van Isten vagy nincs Isten" kérdésre még egy igenlő felelet után is nyugodtan vállat von és egy "na és" válasszal elintézettnek veszi nehézkesen megalapozott érvelésünket." ( Vass György: Közösség és Istenélmény, I. Istenismeret vagy Istenélmény )

Az emberek 60-70%-a gyermekded, infantilis szellemi állapotban van, számukra  a Karácsony is csak ajándékozás, ha kap ajándékot fenntartja a Karácsonyt, ha nem, felőle akár meg is szűnhet.

( Ezek jobbik fajtája az, aki fel akar nőni, s némi egyházi berzenkedéssel ugyan a háttérben, de elindul megkeresni Istent..., nem akarja egyszerű vállrándítással elintézni a dolgot. Közéjük tartoztam én is valamikor... )


Meg kell találtatni az emberekkel újra Istent!




"A keresztény világnézet és vallásosság jelenlegi állapotát sokan az istenismeret válságával jellemzik." ( Vass György: Közösség és Istenélmény )

Jövőre bicikliversenyt ( Vuelta a Espana ) rendeznek Spanyolország híres katedrálisában, a Catedral de Santa María de Burgos-ban; ha ez igaz, úgy vélem a spanyoloknak is "annyi". ( https://www.hetedhetorszag.hu/hirek/2020-10-30/bicikliversenyt-rendeznek-spanyolorszag-hires-katedralisaban?fbclid=IwAR2Z0zzhEPEeWisuV8SILVai8bNedPR4TtsHYKodofJTVW1hHAd270645xA )

Ideje lenne megkomolyodni.., s tékozló fiúként nem elherdálni atyáink örökségét.

Hogyan?

Törekedni kellene, ahogy Nietzsche is megrótt minket, látsszék rajtunk megváltott voltunk.

 

Semmi sem egyszerűbb ennél:

„Isten együtt akar cselekedni veled. Nem kényszerít, hanem segít téged.” ( Szentviktori Hugó, Didascalicon V. 9. )

( Bár azt is tudjuk, a legegyszerűbb dolgok mindig a legnehezebbek..., pl. a jógában a légző gyakorlatok. )

 

Itt az idő! 

"Mondhatjuk: az istenkeresés eddigi korszaka lezárult, és a továbbélő keresztény hit előtt egy új korszaknak kell állnia. (...) A változás nem adódik önmagától, hanem a múlt romjain építi újra a jövő még közel sem kész templomát, melyben Istennel újfent találkozhatunk." ( Vass György: Közösség és Istenélmény, I. Istenismeret vagy Istenélmény )

"(...) Hiába fürösztöd önmagadban, Csak másban moshatod meg arcodat. Légy egy fűszálon a pici él S nagyobb leszel a világ tengelyénél. Ó, gépek, madarak, lombok, csillagok! Meddő anyánk gyerekért könyörög. Barátom, drága, szerelmes barátom, Akár borzalmas, akár nagyszerű, Nem én kiáltok, a föld dübörög." ( József Attila: Nem én kiáltok )


De mivel a keresztények már nem egy tömbben élnek a támadás sem kívülről jön..., belülről fog érkezni..., erre készüljetek. Téged belülről próbálnak majd elbizonytalanítani, a vár feladására kényszeríteni..., mert a vár Te magad vagy. Ez a vár lesz menedéked, s másoké is baj esetén. Buddha is ezt tanácsolja: "Légy a saját menedéked!" 

Ide jutottunk.

A "túloldalon" is okos emberek vannak..., okos gazemberek; olvasnak Arisztotelészt, az erkölcsös viselkedés OKOSSÁG és ERKÖLCSI ERÉNYEK adják... 

Az előbbit az iskolai oktatás felpuhításával, a tekintély és a tanítvány-tanító viszony rombolásával, a másodikat a társadalmi tradíció, közös hagyományaink lejáratásával lehet gyengíteni.

Ügyesen csinálják..., meg kell hagyni.

A lelked ( pszichéd ) a csatatér..., ne hagyd magad kisemmizni.

Tanulj..., s ne csak tudj..., éld is.

 

 

2020. 02. 09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése