Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-08-10

“antiszomatogén”, azaz “nem testi eredetű” / "meghasonlott város vagy ház elpusztul.”

 Júdás I.

"Ha egyetlen konkolyszemet fedezek fel a búzatáblában, már tudom, a búza lesz a vesztes." ( Antoine de saint-Exupery, Citadella, 375 )

 

 

1.

A világot a szépség fogja megmenteni, mondta Dosztojevszkij, ám ennek már eddig is sok korlátját láttuk, s gyakorló apaként minden nap meg is élem. 

Amikor még nem voltak gyerekeim, függetlenül attól, hogy nagy családban nőttem fel, láthattam, ez nem lesz "fáklyás menet", azért úgy gondoltam, csak kevesebb "huzakodással", "civódással" fog járni, én majd okosabb leszek.

Volt tehát egy előzetes képem a leendő és majd apaként funkcionáló Ugron Gyuláról!

Középső fiam nagy kamasz, s korlátoznom kell a mobilhasználatát, elvettem tőle.., pontosabban korlátok közé szorítottam. 

Több kollégám is megállított a folyosón, gratuláltak és csodálatukról biztosítottam, ők nem merték volna megtenni, féltek volna, hogy "elveszítik a gyerekük szeretetét". Pontosan ezekkel a szavakkal fogalmaztak mindketten.

Szerintem nem a gyerek szeretetének elvesztésétől félnek, hanem ennek az "ideának" a felülvizsgálatától. Nem akarnak nem szépek lenni!

Nem szeretnék elárulni azt a képet, amit maguknak magukról felfestettek.

Valóban nagyon fájdalmas kiabálni, mikor simogatni szeretnél..., de a másiknak kiabálásra van szüksége! Eltörik benned valami. Elárulsz valakit..., de kit?

Lehetsz úgy "áruló", hogy igazat cselekszel? A kérdés, szinkronban vagy-e azzal a bizonyos jungi ősénnel?

 

Anzelmnél ez így van leírva:

"Anzelm: Ha itt állna az Istenember, te pedig tudnád, ki Ő, s azt mondanák, hogy ha nem ölöd meg, elpusztul az egész világ (...), megtennéd-e az összes többi teremtmény megmentéséért?  

Boso: Nem, még ha a világok végtelen során tárnák is elém." (...)  

Anzelm: Helyesen vélekedsz." ( Canterburyi Szent Anzelm: Miért lett Isten emberré?, 14. )

 

Ezt nem árulhatod el semmiképp, belepusztulnál. S  magad körül minden más is kárát vallaná.

S Dosztojevszkij a csendes áldozatról, ami talán még ennél is nehezebb, hisz mindenki "valaki" szeretne lenni, igazi "leg", a legjobb apa a legjobb anya stb:

"Könnyebb hősnek lenni egy másodpercig, egy óráig, mint néma heroizmussal viselni a mindennapot."

 Vállald magadra, hogy viseled a szürke, hétköznapi életet, végzed a munkát, amelyért senki sem dicsér, amelynek hősiességét senki sem veszi észre, amellyel nem kelted fel senki érdeklődését magad iránt, aki elviseli ezt a szürke hétköznapot és mégis ember marad, az igazán hős."

Tehát Júdás vagy, a saját korábbi, önmagadról alkotott szépen fényezett csili-vili énképed árulója. S jól is van ez így ha ez tökéletesedés felé visz, erősebb, rugalmasabb, szívósabb, mások iránt empatikusabb, kedvesebb emberré tesz. Mert magad kis ideáján kívül van egy nagy idea, a tökéletes idea a valódi szépségről.

 

2.

Van azonban egy másik nézete a Júdásságnak. S ez összefügg az előzővel...

Minden rendszer kiveti az árulókat. Hosszan lehetne sorolnia példákat. Miért?

Jézus így fogalmazza meg:

„Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, minden önmagával meghasonlott város vagy ház elpusztul.” (Mt 12,25)

„Ha valamely ország meghasonlik magával, az az ország nem állhat tovább fenn. Ha egy család meghasonlik magával, az a család nem maradhat tovább együtt.” (Mk 3,24-25)

A szentírás is sok helyütt céloz az Egyházra, mint Krisztus testére, aminek az épségére vigyázni kell. Minden közösség test, aminek szabályzó rendszere van, s immunrendszere, aminek a lényege, mint a háborúban a "saját-idegen felismerő rendszer", ha nem ismeri fel az idegent, vagy nem elég gyorsan, "meghasonlik magával", s elpusztul.

"Antigén = Az antigén olyan − jellemzően fehérjetermészetű − anyag, (pl. baktérium vagy vírus), amit az immunrendszer idegenként azonosít, és emiatt védekezési reakciót, immunválaszt indít ellene. Az immunválasz során a szervezet antitesteket termel, hogy a káros anyagot elpusztítsa. A kifejezés az “antiszomatogén”, azaz “nem testi eredetű” szóból származik, de autoimmun betegség esetén a test saját szövetei is lehetnek antigének." ( SM Szótár )

A rendszerek tehát keresik az árulóvá lett "Júdás-sejteket", s levadásszák őket!

"Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse." ( Wikipedia )

Ebben nincs kegyelem, s nem is lehet, hiszen a "test" fennmaradásáról" van szó. Ezért ír ilyen kegyetlen stílusban, akár igaz, akár nem a tartalma Papiasz, amúgy Krisztus után 130 körül Júdásról, tehát időben még nagyon közel a lezajlott eseményekhez:

„1. Apollinariosztól: – „Júdás nem kötél által halt meg, mert túlélte az akasztást, mivelhogy levették őt még mielőtt megfulladt volna. Említést tesz erről még az Apostolok Cselekedetei is: „A felfüggesztett ropogott, minden bele kiömlött” (vö.: ApCsel 1,18), vagy még világosabban mondja el Papiasz, János tanítványa, az Úr mondásainak magyarázatát tartalmazó negyedik könyvén: 2. Az istentelenség igen nagy mintapéldáját szolgáltatta ebben a világban Júdás, egész testével utálattá vált. Mert ahol egy szekér könnyedén áthaladt, ő nem tudott átmenni; még akkor sem tehette tolna meg, ha csak a fejének tömegéről lett volna szó. Szemhéjai – mint mondják -, annyira megdagadtak, hogy a világosságot egyáltalán nem láthatta, szemevilágát az orvosok még szemvizsgáló tükörrel sem tudták megnézni, annyira beestek. Szeméremteste minden szégyellnivalónál undokabb és nagyobb lett, testének minden részét elárasztotta a genny, meg a férgek, és ezek váladékaiban minduntalan előtörtek kínzásra. 3. A magában hordozott gyötrődés és fájdalom után – mint mondják -, egy elhagyatott tanyán halt meg, mely bűze miatt puszta és lakatlan vidékké változott egészen a napjainkig, és rajta még senki sem tudott átmenni anélkül, hogy az orrát ne tömte volna be kezeivel. Ekkora bűz áradata lepte el teste miatt azt a földet.” ( Hierapoliszi Papiasz, Anecd. Graec. in: Theophylact. in Act. 1,18 f.)

A leírtakat lehet lehet szó szerint is érteni, de átvitt értelemben is: "(...) egy elhagyatott tanyán halt meg, mely bűze miatt puszta és lakatlan vidékké változott egészen a napjainkig, és rajta még senki sem tudott átmenni anélkül, hogy az orrát ne tömte volna be kezeivel. Ekkora bűz áradata lepte el teste miatt azt a földet."

Akkor mostanság miért "kacérkodunk" ennek az "immunrendszernek" a "fellazításával", "felpuhításával"?

Egyik ötletem, nem akarunk senki énképébe beleszólni, mindenki a saját örömére nevelhesse a gyerekét, igazi liberális gondolat. mindenki úgy viselkedjen, ahogy neki jól esik. ( Gyereket saját örömünkre nevelünk?  )

Másik ötletem, tönkretenni ez által a még meglévő struktúrákat, mert ha egy vámpír, egy kísértet vagy épp egy vérfarkas is vonzó lehet, itt az ideje hogy integráljuk őket a társadalmunkba! ( Szeretnénk-e egy zombit szomszédul? Főleg gyerekeinknek? )

Russel Kirk már megírta: "(...), ha a természetes megkülönböztetéseket megszüntetjük akkor az "oligarchák töltik ki az űrt."

Valószínűleg az utóbbi a cél, az előbbin keresztül. 

Itt az idő kiadni a jelszót: Rákos sejtet a testbe! Ez kell nekünk.

( Persze, az "immunrendszer" alul és túl is működhet, én is megszenvedtem már a hatását, s megzavarodhat a saját idegen felismerő képessége, de legalább van. Amikor engem távolítottak el valamikor valahonnan, meg tudtam érteni a logikájukat, még ha szét is tártam utána a karomat s csodálkozva mondtam a mesterrel: "Nem tudják, mit cselekszenek."

Volt hogy még egyet is értettem, hisz jobb volt így végül mindenkinek. De volt immunreakció, volt "logika", most lassan semmiféle immunreakciónak nincs létjogosultsága, illetőleg minden egyformán "vágja ki a biztosítékot", ehhez tudni kell, az immunrendszer szigorú alá és fölérendeltségi kapcsolatokban dolgozik, nem összevissza! )

Van tehát egy "isteni gondolat" rólad, ezt nem árulhatod el; s egy szerep, ami nélkülözhetetlenné tesz, egy "test" működésében, ezt nem sodorhatod bajba.

 

"Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse." ( Wikipedia )

 

"Ha egyetlen konkolyszemet fedezek fel a búzatáblában, már tudom, a búza lesz a vesztes." ( Antoine de saint-Exupery, Citadella, 375 )

 

2019. 06. 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése