Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-08-20

"Teremtsetek tehát csendet a beszéd számára hallgatással!"

 A beszédről

 

 

Még gyerekkoromban apám, aki amúgy általános iskolában magyar és történelem tanárom is volt, a következő tanácsot adta: "Ha élvezetes akarsz írni, írj úgy, mintha beszélnél!" 

Igaza volt, ám én kiegészíteném ezzel: Ha hatékonyan akarsz beszélni, írj naplót! 

A gondolat gyors, a beszéd lassabb, az írás még lassabb! 

 

Teológián leíratták velünk a memoritereket..., gondolom azért, mert míg elkészültünk vele, vagy hússzor, ha nem többször végig kellet közben mondanunk magunkban..., még gyakorlásnak-gyakoroltatásnak is jó volt! ( Máig emlékszem mindre...., a legváratlanabb pillanatokban bukkannak fel bennem... )

 

Beszéd fontos dolog..., az emberi önkifejezés egyik csúcsformája, "stílus az ember" szoktuk mondani, s ezt elsősorban a beszédére értjük. 

Ahogy és amiről beszélsz, az sokat elárul rólad: "A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ellenben rossz kincséből rosszat hoz elő, hiszen a szív bőségéből szól a száj." ( Lk 6,45 ) 

 


 

 Érdemes hát figyelni embertársaink szavaira.

Hogyan beszéljünk jól...? 

 

Egyszerű..., "boldogok a tiszta szívűek"

Tisztítsd meg a szívedet...,  s meglátod..., amit KELL! 

 



Szent Ágoston ezt így fejezi ki: "Szeress és tégy amit akarsz!" 

Ijesztően hangzik, de korrekt!

( Tegnap esti olvasmányom: http://mindenszo.hu/ferenc-papa-egy-hulye-a-migransok-befogadasara-szolitott-fel-az-iszlam-papaja-es-hitlerhez-hasonlitotta-a-bezarkozokat/?utm_medium=push&utm_source=mindenszo&utm_campaign=push.., elég izgalmas és idevágó kérdést vet fel. 

 

Mennyire szeretetből cselekvő valaki, ha sémákban gondolkodik, s azt másokra rá is akarja kényszeríteni? 

Még nem bocsátottam meg neki, hogy Jacques Hamel atya kivégzése után nem halott vértanújához, hanem a Katolikus  Ifjúsági Találkozóra ment! A stílus az ember.

 

A már korábban "ingához" hasonlított rendszer logikájából következik, minden állítás igaz, de nem biztos, hogy most is és úgy ahogy épp gondoljuk. Ezért veszélyes régmúlt idők bölcseitől idézni..., ki tudja akkor épp hol állt az inga?

 

Bret Easton Ellis megvádolja a mai fiatalokat, magukat teszik művészetté, ahelyett, hogy művészetet tanulnának, művészektől - művészettől; kellő alázattal. 

 

Kérdés, ki találjon ki Téged?

 

A 2018. év szilveszterén leadott kabaréban volt egy gondolat:

"Mi vesz rá felnőtt, meglett férfiakat, hogy hülyét csináljanak magukból?" ( Szilveszteri kabaré 1918, Janklovics Péter az Alma együttesről )

Nem Lélekből lett mondva. 

 

Tényleg hülyét csinál-e magából az Alma együttes minden fellépésén, illetve lenézi, megalázza-e a gyerekeket, mert így folytatódik az idézet... 

Könnyű eldönteni. ( Pl. https://www.youtube.com/watch?v=YdCJ_8R0qOQ ) Láthatóan önfeledt játék zajlik közöttük, s mindenki jól érzi magát. Ha sértő lenne, látszana. Szerintem nem ott van a hiba.

"Öreg: Mást sem emlegetsz: bűnt és büntetést. Meztelen fejű papjaid mihelyt ország földjére dugják nyelvöket, e két szó tüstént szájukhoz ragad. Köszönni, kérni egy sem tud szavunkon; bűn, büntetés - mindegyre ezt habogják, s kényes orrukkal ördögfingszagot alítanak, hol orgona virít is." ( Ratkó József: Segítsd a királyt! )

Vannak boldogtalan emberek, akik nem értik mások "tisztaságát", nem látják a virágot, ha nézik is, ehelyett "ördögfingszagot alítanak, hol orgona virít is."  Ratkó József fején találta  szöget! 

( Nem az Alma együttes csinált magából hülyét! )

 

Ha csak lelkek lennénk, össze volnánk kapcsolva..., nem lenne probléma, de beszélnünk kell, tiszta szívből, sémák nélkül.

"Hiszen ha csak lélek volnánk, rögtön megértenénk egymást..." ( Nagy Szent Baszileiosz: Homília arról, hogy "Ügyelj önmagadra!" )

Vagy ahogy a zenben:

„A teljes hold és az egész ég egy fűszálon ringó harmatcseppben tükröződik.” (  Dogen )

 



Szavakkal is összekapcsolódhatunk egymással:

"A beszédet azért adta nekünk a bennünket teremtő Isten, hogy feltárjuk egymás előtt szívünk szándékát, és a természet társas volta miatt mindegyikünk kapcsolatban legyen felebarátjával, hogy mint valami kincstárból, úgy húzzuk elő a szív rejtekeiből nézeteinket." ( Nagy Szent Baszileiosz: Homília arról, hogy "Ügyelj önmagadra!" )



A beszéd édestestvére a hallgatás..., s a meghallgatás is.

Nyiss utat a kívülről jövő...

"Teremtsetek tehát csendet a beszéd számára hallgatással! Hiszen talán valami hasznos is feltűnhet benne, amit magatokkal vihettek!" ( Nagy Szent Baszileiosz: Homília arról, hogy "Ügyelj önmagadra!" )

..., s belülről jövő információk számára!

 

"(...) először a lélek kormányzó részében uralkodjék tisztaság." ( Nagy Szent Baszileiosz: Homília arról, hogy "Ügyelj önmagadra!" )

Ha tiszta szív s szeretet lakik benne, nem fog mellébeszélni, köntörfalazni, s főleg nem fogja eltakarni a gondolatokat., hanem:

"(...) a Lélek úgy intézte, hogy tömör és rövid legyen, (...) ne burkolja homályba a dolgokat, amiket jelez, se ne legyen terjengős és véletlenül se nyaldossa feleslegesen körül őket." ( Nagy Szent Baszileiosz: Homília arról, hogy "Ügyelj önmagadra!" )

 

Teológián még így tanultuk: "Aki nem tudja 10 percben elmondani amit akar, más gazemberségekre is képes!"

( Mindazonáltal, amihez hosszabb idő kell, legyen hosszabb, ezt is a szeretet, a hallgatás dönti el... )



 

2019. 08. 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése