Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-08-14

Mi fér bele egy "tik"-be? ~ "Az élet és a szeretet csupán egyetlen időt ismer: a jelent."

 Az idő természetéről és értékéről

 

 

Az idő mérése, már önmagában egy őrület, ki volt az első ember, akinek megfordult a fejében, hogy megmérje azt, ami lényegében nincsen. Mert meg lehet mérni a lisztet, a bort, a búzát, az olajat..., de az időt?

Kicsiket nem véletlenül szokta ez nagyon érdekelni, amikor épp csak "nyílni kezd az értelmük". Tomi fiam is megkérdezte tőlem. Épp a konyha asztalnál ültünk pár bögre társaságában. Rámutattam, az egyikre, az idő olyan, mint a bögre, - mondtam neki, amit beletöltesz, az van benne.

"Ne engedd, hogy haszontalanul kihulljanak kezemből az órák, hanem úgy gazdálkodjak velük, ahogy értékes kincsekkel szokás. (...) Járj ma egész nap velem!" ( Szent Patrik reggeli imája )

Széchenyi István is ezt az értékválasztást említi, amihez "megacélozást" kér, ezt nevezi igazi magaslatnak. Nem akar akármit tölteni a bögréjébe!

"Engedd, hogy ily magaslaton állandóan megmaradhassak!" ( Széchenyi István: Mindennapi ima )

 

Egy másik alkalommal a következő kérdést tette fel Tamás: "Mit mutat az óra?" "Az óra nem mutat semmit - feleltem neki, de ha közelebb hajolsz meghallod, mit csinál: Tik-tak." ( 2016. 01. 29. )

Az időt nem mérheted, de a cselekvést igen..., az óra valósága, cselekvés sorozata a belső energia által hajtott belső mozgás..., a "tik-tak". Az órást is ez érdekli, ha van tik-tak, jár az óra, ha nincs, értéktelen. 

Mi a mi életünk "tik-tak"-ja, mivel hozzuk létre saját időnket? Ami a "tik-takod", az vagy!

De ha jobban belegondolunk, nincs is "tik-tak"..., csak "tik" van. Sok "tik"....., míg el nem romlik az óra, végleg.

Mi fér bele egy "tik"-be?

"Az élet és a szeretet csupán egyetlen időt ismer: a jelent. Az egyetlen érzékelhető idő a pillanat, amelyben élünk, amikor szeretünk.  Amikor együtt tudunk élni jó és rossz tulajdonságainkkal, akkor élünk együtt saját énünkkel. Mindenkinek van egy árnyékénje. Hatalmadban áll a választás fény és árnyék között. Az árnyék nem azért lakozik benned , hogy elsötétítse a fényességet, hanem, hogy felhívja a figyelmedet tökéletlenségeidre. Az erénynek csak egy fajtája van - az erény; a gonoszságnak ellenben számtalan. Szeretnünk kell mások tévedéseit, hiszen saját tévedéseinkbe egyenesen szerelmesek vagyunk. Senki sem tökéletes, tudd ezt magadról is. Ha saját vétkeidet csupán apró botlásnak tartod, fogadd megértéssel mások hibáit." ( Tatiosz )

A "tik" tehát Tatiosz szerint maga a valóság, a "tik"-ben nem lehet hazudni, "mezítelenül" állsz önmagad előtt. Ez vagyok, de lehetek jobb is a következő "tik"-ben, ha még lesz olyan. ( A keletieknél gyakori gondolat ezt légzéssel magyarázni, lehet ez az utolsó belégzésem, meg kellene becsülni! )

A sok "tik-tak"-ból végül órák, napok, évek kerekednek.

Tegnap? Holnap? Ma! Milyen gyönyörű ez a mai nap!

Ma van itt az a nap, amelyen boldog lehetsz. Nincs másik napod a main kívül arra, hogy egészen élj hogy vidám és megelégedett légy. A tegnap már elment. A holnap még csak ezután jön. A ma az egyetlen nap, ami a kezedben van.

Gyönyörű nap ez a mai!

Ismét beleszerettem az egyszerű dolgokba!

Az élet pihenés a napon." (  Phil Bosmans: Szánj időt arra, hogy boldog légy! )

 

Persze ennél szigorúbb a dolog, ha csak "pihenés lenne a napon", kár lett volna belefogni, kár lett volna megszületni.

"Semmi, ami szép nem választható el az élettől, és az élet az, ami meghal." ( Paul Valéry: Eupalinosz vagy az építész, 20 )

Légy résen! - ahogy a cserkészek mondják.

"(...), hogy földi létünk egész éjszakáját éber szívvel és józan értelemmel töltsük el, (... ) " ( Nagy Szent Vazul )

 

Hasonló feliratú kis ajándékot adtam 2011-ben elballagott gimis osztályomnak, nem örültek neki, valószínűleg túl komolynak találták:

"Ha a boldogulást keresed, csak a józanság legyen útmutatód! Lábbal ne tiporj soha isteni törvényt!" ( Szophoklész: Antigoné )

Józanság, éberség, hogy a pillanatot arra használjuk és úgy használjuk, ahogy "illik". Az emberhez illő "magaslaton" maradva.

 

Mert mindent nem én választok, bár "szabadon" döntöm el, mi legyen vele:

"Vállalom, mi vár rám, s szabadon teszem." ( John Henry Newman: Reggel )

Ez igazi "kettős kötés", s jól működik, mert bízunk a Mesterben!

 

"Ne késlekedj szeretni, tedd, hogy erősen szeresselek Téged!" ( Keresztes Szent János: Ének a legfontosabb jegyzetekből II. )

"Uram, add nekem, hogy lelki nyugalommal fogadjam mindazt, amit a most kezdődő nap hoz a számomra. Add, hogy teljesen rá tudjam bízni magam szent akaratodra. A nap minden órájában, és mindenben Te irányíts és gyámolíts engem. Bármilyen hírt kapnék is a nap folyamán, taníts meg nyugodt lélekkel és azzal a szilárd meggyőződéssel fogadni azt, hogy mindenben ott van a Te szent akaratod. Minden szavamban és cselekedetemben vezesd gondolataimat és érzéseimet. Bármilyen előre nem látható eseményben ne hagyd elfelejtenem, hogy minden Tőled száll alá. Taníts meg őszintén és bölcsen bánni családom minden egyes tagjával, hogy senkit fel ne zaklassak, senkit meg ne szomorítsak. Uram, adj erőt ahhoz, hogy a nap minden fáradalmát és rám váró minden eseményét el tudjam viselni. Irányítsd akaratomat, és taníts meg imádkozni, hinni, reménykedni, tűrni, megbocsátani és szeretni. Ámin." ( Az optyinai sztarecek reggeli imája )

 

Tanuljunk az órától! Ha nem sikerül, űzött vadként éljük életünket, s folyton ebbe az érzésbe botlunk:

Gyerek koromban kissé lassúnak éreztem a szentmiséket, s nagyon vártam az elbocsátás szavait:

"- Ite missa est! ( Menjetek, küldetéstek (küldés) van! ) - Deo gratias! ( Hála Istennek! )" ( Szentmise záró szavai )

Az elbocsátásból így a kiszabadulást hallottam ki a szentmise unalmából, amit akkor oly kevéssé értettem; s így nagyon őszintén és lelkesen mondtam rá: "Hála Istennek!"

( De így nem csak misén részt venni, de általában élni is hiábavalóság, várni a végét valaminek, amit nem értünk, s meg sem próbálunk megérteni? )

 

Van egy esti ima, az evangélikus énekeskönyvben is szerepel, de sok más helyen is megtalálható; így kezdődik:

"Hálát adok neked, hogy véget vetettél ennek a napnak." ( Ez olyasmi mint egy pszichológiai teszt..., ha úgy hallod "csengeni" a fejedben, mint én a mise végi szavakat gyerek koromban..., akkor valamit biztosan rosszul csinálsz. )

 

 

"Ne engedd, hogy haszontalanul kihulljanak kezemből az órák, (...)"

 

"Az élet és a szeretet csupán egyetlen időt ismer: a jelent."

 

2019. 07. 08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése