Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2024-06-28

Tehetség ( ragasztóanyag ) és szentség ( pecsét ). ~ "Végtelen költemény - S mindnyájunk napvilága Isten arcán a fény." / "s mi levénk hasztalan próféták".

"A te képedet s e kép égi értelmét még kimentettem a tűzvészből..." ( Hölderlin, Hüperion, 226 ) 

 "Ez a nép azt mondja: „Nem jött el még az idő, hogy újjáépítsük az Úr templomát!” Ugye annak már itt az ideje, hogy kényelmes házakban lakjatok, noha ez a hajlék még romokban hever?" ( Ag 1,3-4 )

 "(...) elhatároztam, hogy abbahagyom és nem prédikálok többet ezekről a dolgokról. Tanúm erre az Isten; (...) És reggel, bár a hosszú virrasztástól igen fáradt voltam, azt hallottam, hogy valaki mondja: "Ostoba, hát nem látod, Isten akarata az, hogy te ilyen módon prédikálj?" - És így történt, hogy azon a reggelen egy valóban félelmetes prédikációt tartottam." ( Savonarola, Compendio di rivelazioni, i. m.m 10 )

"Az Úr azt mondja nekünk: Fili homini, speculatorem dedi te. Őrnek állítottalak melléjük. Jól őrködj, légy jó őr!" ( Savonarola, Prádikációk Aggeus próféte könyvéhez, XXI. prédikáció, 219 )    

"(...) és fundabit eam Altissimus. Az úr lelkével lerakja egyháza alapjait." ( Savonarola, Prádikációk Aggeus próféte könyvéhez, XXI. prédikáció, 230 )

"Varázshatalmat szerettem volna, hogy a félénk szarvasokat s az erdő minden vadmadarát adakozó kezem körül háziállatokként gyűjthessem össze - oly boldog-balgán szerettem mindent." ( Hölderlin, Hüperion, 157 )

 "Azon a napon – mondja a Seregek Ura – foglak, (...), és olyanná teszlek, mint a pecsétgyűrű. Mert téged választottalak ki – mondja a Seregek Ura." ( Ag 2,23 )

"Uram, én, aki por és hamu vagyok, ma reggel egyenesen felségedhez akarok szólani. Nagy tengerbe vetettél engem: nem látom már a kikötőt és nem tudok visszafordulni; és nem is akarok visszafordulni, még ha tudnék is. De nem tudok, mert Te nem akarod... Boldog vagyok, hogy itt állhatok, ezen a helyen ahová Te állítottál engem; de nagyon kérlek, Uram, hogy légy velem. Azt mondják ellenségeim, hogy nem vagy velem, kérlek, Uram, légy velem... Egyedül hozzád könyörgök, adjál nekem fényt.. nehogy becsapjam magam... és nehogy megtévesszem a népet." ( Savonarola, Prediche sopra l'Esodo, EN., I. köt., 3 ) 

"Mintegy "magán kívül" kell helyezkednie, azaz mindent be kell gyűjtenie, amiről csak beszélni akar, és végletekig irtóznia kell magától. Ezeken túlmenően olykor túl kell lépnie a józan számítgatáson, hogy szavaiban és tudományában ne az emberi gondolkodásmódot kövesse..." ( Giulio Cattin, Il primo Savonarola, 13 ) 

"Bánd meg bűneidet, add vissza az idegen javakat, és engesztelődj meg felebarátaiddal!" ( Assisi Szent Ferenc )

"Dolgozzatok! Hiszen én veletek vagyok! – mondja a Seregek Ura. Lelkem közöttetek lakik! Ne féljetek! Igen, ezt mondja a Seregek Ura. Még egy kis idő, és megrendítem az eget és a földet, a tengert és a szárazföldet. Megrendítem mind a népeket, és ideáramlik minden népnek a kincse. Betöltöm ezt a templomot dicsőséggel – mondja a Seregek Ura." ( Ag 2,4-7 ) 

"Az emberi élet legmélyebb és legmagasztosabb tartalma a tisztulás. (...) az emberek egyre feljebb emelkedhetnek meghalt énjükön, mint lépcsőfokokon." ( Shelley )

"Nem azután sóvárog a világ, hogy nagy tanítványokat lásson, hanem a tanítványokon keresztül a Nagy Megmentőt keresi, aki nem csak felfedi, hanem meg is bocsátja bűneit. Ez pedig egyedül Jézus." ( J. Kroecker )

"Ha tökéletesek akarunk lenni, akkor teljes szívünkből azt kell kívánnunk, hogy életünk Krisztuséhoz legyen hasonló. A világegyetem mindenben arra vágyakozik, hogy az Ő tökéletességét érje el." ( Savonarola, Prédikációk Aggeus prófétáról, XXII. prédikáció, 232 )

"Mivel a bűn mindig a szeretet elleni vétek, ezért orvosolni is egyedül a szeretet síkján orvosolható. A bánat egyedül abból a fölismerésből fakadhat, hogy vétettünk bármit is, lényege szerint mindig a szeretet ellen vétettünk. Aki ezt világosan látja, már megbánta bűneit." ( Pilinszky János ) 

"(...), hogy három dologból áll a hálaadás: el kell ismerni a jótéteményt, dicsérni kell azt, aki jót tett velünk, és viszonozni kell a kapott jót." ( Savonarola, Prédikációk Aggeus prófétáról, , VIII. prédikáció, 79 )

"De milyen csekély, erőtlen, hitvány bennünk a tűz! A mindenségen átfutó pedig mennyiségben, szépségben, tűzhöz illő teljes hatalmában mily bámulatos!" ( Platón, Philébosz, 29c )

"Ergo claudamus arcam. Bezárjuk a bárkát, mert mindenkit hívunk, de senki sem hivatkozhat arra, hogy nem szóltunk neki. Inclusit eum Dominus de foris." ( 1Móz 7,16 ) ( Savonarola, Prédikációk Aggeus prófétáról, , VI. prédikáció, 66 ) 

"1. "Fújjátok meg a kürtöt... (...) én tépem szét, aztán odébbállok." ( Oz 5,8 / Oz 5,14 ) ~ "Mert nem az áldozat kell nekem, hanem a szeretet, nem az égőáldozat, hanem az Isten ismerete." ( Oz 6,6 ) 2. "Állj készen a trombitával! Úgy tör a baj az Úr házára, mint a sas: mert megszegték szövetségemet, fellázadtak törvényem ellen." ( Oz 8,1 ) "(...) úgyhogy visszatérhetnek Egyiptomba." ( Oz 8,15 )"

"Igen! Az ember mindent látó, mindent megvilágító nap, ha szeret, és hanem szeret: sötét lakás, amelyben füstös lámpás ég." ( Hölderlin, Hüperion, 167 ) 

 

 "Isten lakozik bennünk, s amikor megmozdul, átforrósodunk."

 "Végtelen költemény - S mindnyájunk napvilága Isten arcán a fény."

"A szentség a létrejött egységre vagy az egységesülés folyamatára ütött pecsét."

 
 
 
 
 
 
"Fujtuk frissen a furulyánk,
Ránk se hederítettek.
Zengtek ajkunkról a dalok.
Ti nem táncoltatok.
S midőn táncoltunk volna mi,
többé senki sem furulyált.
Kudarcunk óta
nem is nézek én, csak a holdra.
Meríti búba a kutyákat,
dalt vezényel a békanyájnak.
Méla tó alján, hogyha lehull
terjedez némán, hangtalanul.
Langy-meztelenül
dől szüntelenül.
Nyájat hajtottunk botok nélkül
remélve, igy is hazatérül.
De vigadni vágytak a birkák
s mi levénk hasztalan próféták.
Vitték mások, mint ékes rétre,
a fehér nyájat mészárszékre.
Gondolj romlandó templomokra,
azt raktunk omlandó homokra!" ( André Gide, A Paludes ajánlása )
 
https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/a-harom-d-i-started-joke-de-vigadni.html

 

 "Minden embernek vannak képességei, amelyek arra valók, hogy testi-lelki fönnmaradását s előrejutását szolgálják. 

Ha egy képesség a többi közül kiemelkedik s birtokosát arra ösztönzi, hogy átlagos képességeit ennek az egynek rendelje alá, akkor tehetségről beszélünk. A tehetség azután gyakorlással egyre jobban kibontakozik és mások is fölismerik. Itt kezdődik a tehetséges ember - Ritszosz Szavával - "lebegő bizonyosság" okozta öröme, de a kínja is. Mert a többség minden kiemelkedést megtorol, azt hívén, hogy az egyes beteljesülő sorsa az ő sorsát teszi beteljesületlenné, mintha a többiek levegőjét szívná el. Holott a dolog éppen ellenkezőleg van. A kiemelkedő egyesek tehetségének ugyanis az a próbája, hogy vajon segít-e a többinek sorsa beteljesítésében? Hogyan? Úgy, hogy a kiemelkedők közvetlenül vagy közvetve húzzák a többieket maguk után, ha másképpen nem, azzal, hogy egyre fontosabb és érettebb teljesítményre ösztönzik őket, saját lelkiismeretük színe előtt. A legjelentősebbeknél ez oly nyilvánvaló, hogy nemzedékek, nemzetek, világkorszakok igazodnak hozzájuk szellemileg. Így sokszor hallgatásuk ellenére is szellemük iránytadóan jelen van. Gondoljunk Vörösmarty utolsó időszakára, Thomas Mann emigrációjára. Ez az összetett egymásra- s együtthatás nem megy ingerült megrázkódtatások és a megértés heves hullámmozgása nélkül. Néha ver is folyik; Baudelaire, Jeszenyin, France . .. Elcsattan egy- két pofon, s bírósági tárgyalásokon fejeződik be az, ami a szellem tűzijátékának fényében kezdődött el. Mindenesetre a különböző fokozatú tehetségek küzdelme drámai, a szerepek - ki, kinek s mit ad - nem mindig tisztázottak, és az erők összefonódó kötelén híres botrányok csomói éktelenkednek." ( Vasadi Péter, Tehetség és szentség )


"A szentség nem úgy hat, mint a tehetség. S más gyümölcsöt is hoz s másképpen. A tehetség, még ha tartózkodóan is, fórumot, fényt követel magának. A szentség rejteket keres, és beéri a sötétséggel is, hisz ő maga hozza a fényt. A tehetség jogos, jogtalan vagdalkozása közepett egyszer csak észreveszi, hogy elvakult harcot vív, amelyből lassan épp azok szorulnak ki, akikért vívja, a többiek. A szentség csöndes, de valódi harcban önmagával áll, s bármilyen magányos is, mind ott vagyunk valamiképpen lelki lövészárkaiban. A tehetség sokszor másokat ránt pajzsnak maga elé, a szentet nem lepi meg, ha ő maga az áldozat. A tehetség bármily populáris, mindig van benne valami arisztokratikus. A szentség nem ismer osztályzódást, klikkeket, megkülönböztetést; ő a többiek létezésének is a lehetősége, ő az emberiség csikorgó kerekeinek a kenőolaja, szenvedése és - titkos - győzelmei tartják össze a konfliktusoktól szaggatott társulásokat. A szent forrás a tehetségnek is, akiből innia lehet, faárnyék, amelyben meg lehet pihennie. 

Ezért a legtehetségesebbekben mindig van valami a szentből. A tehetséget Isten az emberiség testének repedéseibe szánta, ragasztóanyagnak. Ezért a tehetség egyszerre megoszt és összehúz. A szentség a létrejött egységre vagy az egységesülés folyamatára ütött pecsét." ( Vasadi Péter, Tehetség és szentség )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/pecsetgyuru-iv-more-prayer-not-less.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/pecsetgyuru-iii-nem-az-ut-hagyott-ott.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/metanoia-iv-dignitas-hominis.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/a-belso-lenyeget-vettem-at-v-daimonion_8.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/metanoia-iii-ha-szived-vadol.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/pecsetgyuru-ii-bezarom-barkat-metanoia.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/hova-vagy-csak-elerhet-e-ii-ertekek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/a-bolond-profeta-ii-jel-pro-life.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/abyss-ii-felj-tolem-mergezo.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/07/hova-vagy-csak-elerhet-e-ii-van-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/11/s-vegul-nincs-valas-sziv-szerelmet-mi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/nagy-valtozasok-kezdeten-sokan.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/12/capax-dei-leg-belso-lenyeget-vettem-at.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/kilencedik-fok-hat-figyeljetek-ream-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/09/de-profundis-hanem-az-isten-ismerete.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/07/hova-vagy-csak-elerhet-e-ii-van-es_59.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/omnis-homo-mendax-minden-ember-hazug-az.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/pecsetgyuru-vi1-trombita-2-tudom-adok.html

 

"Ergo claudamus arcam. Bezárjuk a bárkát, mert mindenkit hívunk, de senki sem hivatkozhat arra, hogy nem szóltunk neki. Inclusit eum Dominus de foris."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése