Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2024-06-20

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg )

"Minél szentebbé válik egy ember, annál kevésbé fogják őt embertársai megérteni." ( J. H. Newman )

"A szentek kényelmetlenek - de az egyház belőlük él." ( Walter Nigg )

"A szenteknek a világ kihívásaira adott válaszának eredménye: bosszúság" ( Reinhold Schneider )

"A kooperatív tanulás során a tanulók együtt dolgoznak a közös cél elérése érdekében. A tanulók között pozitív kölcsönös függés alakul ki; akkor és csak akkor érhetik el céljukat, ha a kiscsoport minden tagja eléri célját." ( Nanszákné dr. Cserfalvi Ilona: Pedagógiai jelenségek vizsgálata, Együtt könnyebb )

"A szeretet közössége: a szentek közösségében "egyikünk sem él, s egyikünk sem hal meg önmagának" (Róm 14,7). "Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele, s ha tiszteletben van része az egyik tagnak, vele örvend valamennyi. Ti Krisztus teste vagytok, s egyenként tagjai" (1Kor 12,26--27)." ( Katolikus Egyház Katekizmusa )

 

"Sancta sanctis!"

"Eme lelkek baljós végzetéért áldozták föl magukat, hogy e lelkeket megmenthessék a második haláltól."

 

 

 

"Mert a szentek órája mindig eljön. A mi Egyházunk a szentek egyháza. Aki bizalmatlanul közeledik feléje, csak zárt ajtókat, sorompókat és pénztárablakokat vél látni, valami szellemi csendőrlaktanyát. De a mi Egyházunk a szentek egyháza. Van-e olyan püspök, aki, nem adná oda gyűrűjét, süvegét, pásztorbotját, van-e bíboros, aki nem adná oda bíborát, pápa a fehér ruháját, kamarásait, svájci testőreit és minden földi javát, ha szent lehetne?! Ki nem óhajtaná azt az erőt, mely ehhez a csodálatos kalandhoz szükséges? Mert a szentség: kaland; sőt, a szentség az egyetlen kaland. Aki ezt egyszer megértette, belépett a katolikus hit szívébe, halandó testében nem a halál rettegését érezte, hanem az, emberfeletti reményt. A mi Egyházunk a szentek egyháza. De ki ismeri igazán a szenteket? Az emberek azt hiszik, a szentek tapasztalt és furfangos aggastyánok, pedig a legtöbben gyermekek. A gyermekség pedig mindenkivel szemben egyedül áll. A jólértesültek vállat vonnak és mosolyognak: akadt-e szent, aki nagyon meg volt elégedve az egyházi férfiakkal? Hé! Mit keresnek itt az egyházi férfiak?! Miért akarják egvesek, hogy ez vagy az az ember. aki meg van arról győződve, hogy az ég birodalmát úgy lehet elnyerni, mint az akadémiai tagságot mindenkivel kesztyűs kézzel bánva, megismerje a leghősiesebb férfiak lelkületét? Isten nem azért hozta létre az Egyházat, hogy a szentek virágoznak, hanem hogy továbbadja emléküket és az isteni csodával együtt ne apadjon ki a becsületnek és a költészetnek hegyipatakja. Mutassa meg egy másik egyház az ő szentjeit! A miénk a szentek Egyháza.

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/manicheusok-xiv-light-your-lamps-for-lo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/gnosis-xiii-onismeret-vi-valasztottak.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/iv-megtort-nadszalat-nem-tori-ossze.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/vigasztaljatok-meg-nepemet.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/hetedik-szabaly-dolgozz-kerik-nagy.html

 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/magikus-imadsag-ii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/i.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/ii-menjunk-innen-barataim-mi-edes.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/08/iii-viii-kituno-szeretett-jakab.html 


https://boatswain2.blogspot.com/2024/02/atjarja-ot-feny-xi-s-mint-tartott-targy.html

https://boatswain2.blogspot.com/2023/12/manicheusok-5-eme-lelkek-baljos.html

https://boatswain69.blogspot.com/2024/01/nincsen-nekem-mas-banatom-csupan.html

 

 Kinek az őrizetére bíznátok ezt az angyali nyájat? A történelem egymagában összemorzsolta volna őket sommás módszerével, szűk és kemény realizmusával. A mi katolikus hagyományunk sértetlenül magával viszi őket egyetemes ritmusában. Szent Benedeket a hollójával, Szent Ferencet a madaraival és provánszi verseivel, Johannát a kardjával, Vincét rongyos reverendájával, és az utolsónak érkezettet, aki oly különös, oly titokzatos, akit a vállalkozók és a szimóniások kínoztak meg, a Gyermek Jézusról nevezet Terézt, felfoghatatlan mosolyával. 

Egyesek talán azt szeretnék, ha mindnyájan még életükben ereklyetartóba kerültek volna, ha dagályos jelzőkkel vették volna őket körül, ha tömjénfüstben térdreborulva üdvözölték volna őket? Az ilyen kedveskedések a kanonokoknak valók. Úgy éltek, szenvedtek, mint mi. Megkísértettek, mint mi. 

 https://boatswain69.blogspot.com/2023/06/manicheusok-v-psalms-to-jesus-vii_14.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/fonix-vii-remenyseg-pedig-nem-szegyenit.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/vii-1-jon-mi-istenunk-nem-hallgat.html


Ők is terhet viseltek a vállukon és nem egy - anélkül, hogy eldobta volna terhét - ráfeküdt, hogy meghaljon. Ha valaki még nem meri megőrizni példájukból a megszentelt részt, az isteni részt, legalább a hősiességnek és a becsületnek leckéjét találja meg abban. De ki nem pirulna el, hogy olyan korán megáll és engedi, folytassák egyedül hatalmas útjukat? Ki akarná elveszteni életét azzal, hogy a rossz problémáján kérődzzék, ahelyett hogy előrevetné magát? Ki nem lesz hajlandó felszabadítani a földet? A mi Egyházunk a szentek egyháza. A bölcsességnek, erőnek, rugalmas fegyelemnek, nagyszerűségnek és fenségnek ez a hatalmas gépezete önmagában semmi, ha a szeretet nem lelkesíti. De a középszerűség csak erős biztosítékot keres benne az isteni kockázataival szemben. Lényegtelen! A katekizmust tanuló kisfiú is tudja, hogy az Egyház összes férfiainak együttes áldása is csak azoknak a  lelkeknek hozza meg a békét, akik már felkészültek arra, hogy befogadják azt, a jóakaratú lelkeknek. Nincs olyan szertartás, mely felment a szeretet alól. A mi Egyházunk a szentek egyháza. Máshol nem lehetne még elképzelni sem egy kis hősnőnek ezt az annyira emberi kalandját, aki egy nap az inkvizítor máglyájából nyugodtan átmegy a Paradicsomba, százötven teológus orra előtt.  

„Ha odáig jutunk, - írták a pápának Johanna bírái - hogy Isten nevében hamisan jövendölő jósnőket, mint egy bizonyos nőszemélyt, akit a Beauvais-i egyházmegye halárában fogtak el, a könnyelmű szívesebben fogad, mint a papokat és a doktorokat, a vallás meghal, a hit összeomlik, az Egyházat lábbal tapossák és a Sátán igazságtalansága fogja uralni a világot!..." 

És íme, alig ötszáz évvel később a jósnő képmása a római Szent Péter katedrális falára kerül, és száz lábnyira alatta Johanna egy apró, fehérbe öltözött, térdre borult embert láthat, aki maga a pápa. A mi Egyházunk a szentek egyháza, az Egyház fejétől a pöttömnyi ministránsgyerekig, aki felhörpintí a mise-kancsók borát, mindenki tudja, hogy a naptárban csak nagyon kevés szónokló pap és diplomata prelátus található. Csak azok a jámbor gondolkozású, nagyhasú, aranyláncú emberek nem veszik ezt tudomásul, akik úgy találják, hogy a szentek túl gyorsan szaladnak, és lassú léptekkel szeretnének bemenni a Paradicsomba, amint az egyházi elöljárók padjába szokás bemenni, a plébános komával. A mi Egyházunk a szentek egyháza. Mi tiszteljük az intendánsokat, a hadbiztosokat, az adminisztratív ezredfőtiszteket és a térképrajzolókat, de szívünk az első vonalbeliekkel van, szívünk azokkal érez, akik életüket áldozzák fel. Belőlünk, akik a haza, a mesterség, a család terhét hordjuk, a rettegéstől beesett szegény arcunkkal, a mindennapi élet óriási gondjával, a naponkint megvédendő kenyérrel és házunk becsületével, elégséges teológiai műveltség híján még kanonok sem lesz soha senki. De ahhoz eleget tudunk, hogy szent lehessen belőlünk. Kormányozzák mások békében Isten birodalmát! Nekünk már az is túl sok munkánkba kerül, hogy a nap minden óráját lemorzsoljuk, egyiket a másik után, nagynehezen, a véget nem érő nap minden óráját, a várt óráig, az egyetlen óráig, amikor Isten kegyesen rálehel majd elcsigázott teremtményére, ó üde Halál, ó egyetlen reggel! 

 "Én, én magam vagyok a ti vigasztalótok! Miért is félnél hát halandó embertől; ember fiától, aki úgy elhervad, miként a fű?" ( Iz 51.12 )

 
"Come, sweet death, come, blessed rest! Come lead me to peace for I am weary of the world, O come! I wait for you, come soon and lead me, close my eyes. Come, blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! It is better in heaven, for there is all pleasure greater, therefore I am at all times prepared to say “Farewell,”. I close my eyes. Come, blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! O world, you torture chamber, oh! Stay with your lamentations in this world of sorrow, it is heaven that I desire, death shall bring me there. Come, blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! Oh, that I were but already there among the hosts of angels, out of this black world into the blue, starry firmament, up to heaven. O blessed rest!
Come, sweet death, come blessed rest! I will now see Jesus and stand among the angels. It is henceforth completed, so, world, good night, my eyes are already closed. Come, blessed rest."
 
https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/apokalipszis-v-iii1-krisztus-melto.html
 
 

 

 Viseljék mások a lelki dolgok gondját, érveljenek, hozzanak törvényeket: nekünk tele van a kezünk mulandó dolgokkal, Isten földi birodalmát tartjuk a kezünkben. A szentek örökségét birtokoljuk. Mert amióta velünk együtt megáldották a szőlőtövet és a búzát, küszöbünk kövét, a háztetőt, ahol a galambok fészkelnek, szegényes ágyunkat, mely álommal és feledéssel telt, az utat, ahol szekerek zörögnek, kemény nevetésű fiainkat és lányainkat, akik a kút szélén sirdogálnak, amióta maga Isten is meglátogatott bennünket, van-e valami ezen a világon, amit szentjeinknek nem lenne joguk vissza venni, van-e valami, amit nem adhatnának nekünk?" ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/am-olykor-elofordul-valakinek-leesik.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/nezzetek-fel.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/a-szeretet-megalapozasat-aldozattal.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/02/de-praedestinatione-sanctorum-ii-sokan.html

 

"Freiburgot nem pusztíthatja el a bombázás, mert Reinhold Schneider ott él közöttünk." ( Werner Bergengruen gyászbeszéde R. Schneider temetésekor )

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése