Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2024-06-18

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." V. ~ "Bármit is csinálnék - ..." / "Gonosz és ostoba kaland." / "Ó milyen ocsmány gondolat!"

"Az irigység tapsolói az egekig követnek téged. Hidd el nekem, ne méltasd őket figyelemre, ne alacsonyodj le annyira, hogy ezt az ócska zsibongást meghalld." ( Lamartine )

"Origenész könyvei olyan réthez hasonlítanak, amelyen minden virág nyílik. Ha tehát egy szépet találok köztük, leszakítom, de ha valamelyik tövisesnek látszik, azt mint szúrósat otthagyom." (Theophilosz )

"Mennyire gyűlölöm viszont az összes barbárokat, akik azt képzelik, hogy bölcsek, mert nincs már szívük." ( Hölderlin )

 

„Itt van az ellenszellemetek!" / "Hússzívet adok nektek." / "Isten emberevő!"

 


 

"Május 23-ản, egy szerdai napon, a kis áldozat, akit annyi művészettel, minden erőszak nélkül kötöztek meg ezek a tapasztalt, figyelmes, csaknem anyai kezek, készen áll a hóhér számára, miután elmondta mindazt, amit tudott, mindazt amit hasznos volt tudniok... Most ott látják őt a botránkoztató, káromló, hitehagyott lányt -, amint Istentől elvetve, lelkétől megfosztva alázatosan vergődik végtelen nyomora mélyén. Ezek az emberek három hónap óta türelmesen oktatják a teológia, az Írás és az Atyák ismeretére; Johanna eleget tud belőlük, túl sokat ahhoz, hogy remélhesse: igaza lesz mindannyiukkal szemben - és még ha igaza lenne is, ugyan mi hasznát látná! 

Most átkozott. 

A katonák, akik egykor varázslatokat kértek tőle vagy álmaikat akarták elmesélni nekik, a hadvezérek, akik ha mámoros fejjel a nyomában jártak, néha nevetve megbökték egymást a könyökükkel, a magas egyházi méltóságok, akiknek túlságosan ravasz tekintetét alig tudta állni, a fanatikus és éhező szerzetesek, a nyersszavú prédikátorok, akik mindenütt ördögöt, látnak és nem hisznek a lányok erényében, a szép, negédes dámák, álluk kis mozdulatával, mely zavarba ejti az embert, és kék szemük villogásával, ez az elvarázsolt világ, melyen úgy haladt át, mintha álmodnék, s ahol ő maga is csak egy álom volt, örökre eltávolodik, ködbevész. 

Ha valami csoda folytán visszatérne ebbe a világba, a boszorkányság, a bűzlő angyalokkal való összeköttetés szörnyű gyanúja követné őt. Ha kiszabadulna bírái közül, nem akadna pap, aki - ha tudna a múltról - remegés nélkül emelné a magasba felszentelt kezét, hogy feloldozza őt...  

De Johanna nem fog visszatérni, nem látja viszont övéit. Otthon már csak sóhajtozva és fejcsóválva beszélnek róla az emberek. A jólértesültek ezt mondják: "Én megmondtam előre, ki gondolhatta komolyan, hogy a király hajlandó összeveszni az egyházi férfiakkal egy pásztorlány kedvéért? Gonosz és ostoba kaland." 

S még az öreg mama is ... Jaj! Annyi sok püspök, süveges apát, szent szerzetes, doktor gyűlt össze, hogy ítélkezzen leánykája, a kis Janka felett.Végtére is, Istenem, ki tudja? Miért is hagyta el otthonát, miért bolyongott az utakon, szerencsétlen lány!... De Isabeau Romée nem az az asszony, aki mindenkinek elsírná bánatát; összeszorítja keskeny ajkát, makacs tekintetével mindenkivel szembenéz. Le kell nyelnie a nyálát. állnia kell az ütéseket.

A király... A király néha találkozik vele, szomorúan megfogja a kezét, aztán eltávolodik. Johanna anyja úgy ítélkezik felette, mintha veje vagy menye felett ítélkezne, férfias, tapasztalt szempillantással. Melankólikus, titokzatos, lelkiismeretvizsgálásoktól és aggályoktól gyötört fiatalember a király, - VII. Károly akit főtanácsadója, a Reims-i érsek, Renault de Chartres az emberi óvatosság és a pokoltól való félelem ösvényein vezet; az érsek ki akar békülni a burgundiakkal és nyilvánosan kigúnyolja a Szűz állítólagos küldetését. A király csak egy napig élt igazán, egyetlen egy napig, amikor a rettenthetetlen leány az óriási termen át csupasz és büszke kezével vágva utat, sápadtan és megmerevedett állkapoccsal, halálsápadtan odajött hozzá és térdrehullt az ünnepélyes csendben. 

Most pedig Johanna ezt kérdi önmagától: „Mit fog gondolni rólam? Mit gondol az Orléans-i püspök úr?" - „Isten százszor jobban szereti őket, mint engem, szentjeim mondták ezt!", kiáltott fel háromszor elképedt bírái előtt, akik egyébként rögtön tolluk után kapnak: „Item, te azt mondtad, Johanna, hogy jól tudod, miszerint Isten egyes élő személyeket jobban szeret, mint téged, és hogy neked ezt Szent Katalin és Szent Margit jelentette ki. Ami ezt az állítást illeti, az írástudók azt mondják, hogy ez vakmerő és elbizakodott állítás, babonás jövendőmondás, és a szentek káromlása." 

Bármit is csinálnék - révedezik szegényke önmagukban mindig ezt fogják kérdezni: ,,Talán ez is egyike volt azoknak a varázsló- és boszorkány-teremtéseknek, akik az ördögnek adják testüket, levetnek magukról minden szemérmet és utolsó percükig megtévesztik környezetüket?"

Ó milyen ocsmány gondolat!" ( George Bernanos, Johanna a visszaeső eretnek és szent )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/kulonoskeppen-az-irigyseg-kinozza-ez.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/170-ev-harag.html 

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/origenesz-konyvei-olyan-rethez.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-lxxxvii-xlvii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/pont-ezert-gyulolnek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/07/ii-kolbe-12-clausura-az-isten-emberevo.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/ajandek.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/mindez-ugyanolyan-ma-mint-tegnap-regi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/05/egy-titkos-lepcson-alruhaban-i-nem.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/04/a-filozofia-korusa-iii-az-udvosseg-elol.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xxvii-nag-hammadi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/szokratizmus-ii-nagy-muveszet-mezonek-2.html

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/hol-vannak-akik-egy-eronek-mondjak.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/belecsendul-ket-fule.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vii-violent-ferment-iv-szellemi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/vallasos-kotelesseg-tortet-kincses-var.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/numinozum-i-violent-ferment-i-simoni.html




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése