Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-10-22

„NATURA MIRANTE” ( III. ) / Siess segítségére elesett népednek, mely iparkodik felkelni, (...) / Merre tartson a hajó? IV.

s én belenéztem az égtől elfordulva, e szemekbe."

A természet ámulatára „Mária leukolenosz” (hókarú)

 

 

 

Ha mindez igaz, amit eddig kiderítettünk, akkor Isten már az idők kezdetétől vezetőt helyezett lelkünkbe, akit mi Máriának hívunk, hogy elvezessen hozzá, Fián keresztül. Mindezt cselekedte a „természet ámulatára” és gyönyörűségére.

„Üdvözítőnk édesanyja mennyeknek megnyílt kapuja tengerjárók szép csillaga boldogságos Szűz Mária! Légy segítség hű népednek Az elesett bűnösöknek Ki szülője Istenednek Anyja lettél teremtődnek” 

( A latin himnusz szó szerinti fordítása: "Fölséges anyja a Megváltónak, Mennyország mindenkor nyitott kapuja vagy és tengernek csillaga. Siess segítségére elesett népednek, mely iparkodik felkelni, Te, aki a természet csodálkozására szülted Teremtődet."

„Milyen ragyogóan hidalta át minden téren azt a végtelen távolságot, amely elválasztja a teremtőt a teremtménytől! E misztérium középpontjában, e hit ámulatában áll Mária.” ( II. János Pál: Redemptoris Mater enciklika 51. )

 


 "Ekkor nagy jel tűnt fel az égen: egy asszony a napba öltözve, és a lába alatt a hold, a fején pedig tizenkét csillagból álló korona; (...)" ( Jel 12,1 )

 


 
 
Avalokitesvara bodhiszattva..., is "nő".
 

Kwan Yin


 
"S ó! Királynőm jobbját nyújtja nékem hűségemért szép dicséretül..." ( Hölderlin, Himnusz a szabadsághoz, 8 )

"Engem az istennő kegyesen fogadott, a kezébe fogta jobbom, s így szólt üdvözlő szava hozzám (...)" ( Parmenidész, Töredékek, 50 )

"Szemeit az örök körökre vetve merőn állt Beatrice; s én belenéztem az égtől elfordulva, e szemekbe." ( Dante, Isteni színjáték, Paradicsom, 270 )

 

Függelék:

A 101 magyar Mária-éneket archetipusok szerint csoportosító ábrából négy ének hiányzik. Az 54. azért, mert Jézus beszél benne Máriáról, a 64. Bernadettről szól, a 47. és 97. a Szentolvasó Máriájáról énekel. II. János Pál pápa Rosarium Virginis Mariae apostoli levele a fent vázolt lelki utazáshoz ajánlj módszert a rózsafüzér imádság ismertetésével.  

„A keresztény lelkiség lényegi sajátossága, hogy a tanítványnak egyre inkább hasonlóvá kell válni mesteréhez… Az apostol szava szerint magunkra kell öltenünk Krisztust. A Rózsafüzér lelki folyamatában, mely – Mária társaságában – Krisztus arcának szüntelen szemlélésén alapszik, a hasonlóság egy „barátinak” nevezhető kapcsolatban valósul meg. A barátság természete szerint beleolt Krisztus életébe és az Ő érzületét „lélegezteti be” velünk. E Krisztushoz hasonulás folyamata érdekében a rózsafüzérben különösen is a Szent Szűz anyai gondjaira bízzuk magunkat.” ( II. János Pál pápa Rosaium Virginis Mariae 15. )

 

Fritz Rojka, Rosary
 

 

2020. 04. 09. Nagycsütörtök

Farkasfalvi-Ugron Gyula 5. évfolyam MA kiegészítő Hittanár-nevelő szak Levelező tagozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése