Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-03-12

Mérgező személyiségek ( Hamis próféták ) ~"You are a SuperHero for your people, and a Legend to the World!" / "Ezen az órán nincs Jeremiásunk. Mícha ben Jimlánk sincs ( 1Kir 22,8 )."

 "You are a SuperHero for your people, and a Legend to the World! Our prayers & good wishes are always with you."Ghost of Kyiv )

 "Fajármot törtél össze, de vasjármot csináltál helyette!" ( Jer 28,13 )

Hananjá vagy Jeremiás?

 

 

Olvastam Martin Buber tollából egy kitűnő írást a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat 1991. évi második számában... 

1940-ben íródott..., háborúban, így nagyon aktuális, hisz most is háború van. ( S mikor nincs? )

Ennek most egy Zelenszkij nevű "komikus" az "arca"... ( https://indianexpress.com/article/lifestyle/life-style/miss-universe-2023-miss-ukraine-warrior-of-light-national-costume-8352591/ )

 

"You are a SuperHero for your people, and a Legend to the World! Our prayers & good wishes are always with you."Ghost of Kyiv )


 Jeremiásról, aki hallja az Úr szavát és Hananjáról, aki képtelen erre. "Az ellebbenő hallgatás hangját". ( 1Kir 19,12 )

( https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/de-praedestinatione-sanctorum-x-az.html / https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/fontos-lancszem-lettel-lancban.html )

 

 I. "Az igaz próféták a voltaképpeni reálpolitikusok; (...)" ~ Jeremiás

 Ahogy Asóka írta..., "minden az én gyermekem".

 

"Jeremiás hazája emberi település, eleven és halandó. Az ő istene nem akarja, hogy a város meghaljon. Iga alatt is az életnek akarja megőrizni." ( Martin Buber, Hamis próféta )

"Jeremiás konkrét gondja azonban arra irányul, ami van: "Miért legyen ez a város pusztasággá?" ( Jer 27,17 )" ( Martin Buber, Hamis próféta )

 Tudja az igazságot..., a választ nem.

 

"Ezt mondta Jeremiás próféta: (...) De hallgasd csak meg azt az igét, amelyet én hirdetek most neked és az egész népnek: Azok a próféták, akik előttem és előtted voltak régtől fogva, háborúról, éhínségről és dögvészről prófétáltak hatalmas országok és nagy királyságok ellen. Ha pedig egy próféta békességről prófétál, akkor a prófétai ige beteljesedésekor majd kiderül, hogy valóban az Úr küldte-e azt a prófétát." ( Jer 29,6-9 )

 

II. "A hamis próféták "illúziópolitikusok," ~ Hananjá

 

"...vágyuk hatalmával kiszakítanak egy-egy cafatot a történelmi valóságból...; ha az igazságtartalom felől kérdik őket, ezekre a cafatokra hivatkoznak." ( Martin Buber, Hamis próféta )

"Nem ismeri a történő történelmet. Egyedül a forgásban lévő kereket ismeri, nem  a mérleget, sem annak nyelvét, amelynek emberi szívéhez hasonló." ( Martin Buber, Hamis próféta )

"Hazafinak lenni annyi, mint őhozzá hasonlítani." ( Martin Buber, Hamis próféta )

"Amit ő nevez hazának az egy politikai fogalom..."  ( Martin Buber, Hamis próféta )

Tudja a választ..., az igazságot nem. A saját igazságát..., - legalábbis azt hiszi.

( https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/i-gamble-for-pleasure-of-gambling-ii-ki.html / https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/mitol-felunk-legjobban-i.html )

"A hamis próféta álomból él..., úgy jár el, mintha álom volna a valóság." ( Martin Buber, Hamis próféta )

 

"Ekkor Hananjá próféta levette a jármot Jeremiás próféta nyakáról, és összetörte. Majd ezt mondta Hananjá az egész nép előtt: Ezt mondja az Úr: Így töröm le Nebukadneccar babilóniai király igáját két esztendőn belül minden nép nyakáról!Jeremiás próféta ekkor elment útjára." ( Jer  28,10-11 ) 

 

Jeremiah's Yoke broken, Jeremiah, XXVIII, 10. Illustration for The Picture Scrap Book (Religious Tract Society, c 1880).
 

"A hamis próféták nem istentelenek. Ők a "Siker" nevű isten imádói. (...) ez az amit Jeremiás "szívük csalásának" hív, ők nem csalnak, ők megcsalatnak, s nem képesek más légkörben lélegezni, mint e csaláséban." ( Martin Buber, Hamis próféta )

( https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/permetezzunk-ii-de-ha-fat-fenyegeted.html / https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/permetezzunk-ii-de-ha-fat-fenyegeted.htm )

S meghal a fa, mert Te már észre sem vetted...

 Az ukránok is szomorúan mondhatják Buberrel:

"Ezen az órán nincs Jeremiásunk. Mícha ben Jimlánk sincs ( 1Kir 22,8 )." ( Martin Buber, Hamis próféta )

 

"Ezen az órán nincs Jeremiásunk. Mícha ben Jimlánk sincs ( 1Kir 22,8 )."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése