Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-03-10

"Kötelességtan" / Ethics IV. ~ "Új éneket énekelek neked Istenem..." / canticum novum ~ Jóban és rosszban

"Leheté az hogy valaki szegyenellye jó cselekedet cselekedni?" IV.

 "A menyasszonyi agapé bájával áll ura mellett, mint annak visszfénye."

"Jóban és rosszban."

 


Ki ne ismerné a "házassági fogadalom" szavait?

 "Aki szeret, osztozik a szeretett lény sorsában." ( Bulgakov: Mester és Margarita )

 Mi ebben a pláne?

 

(Mondjad először te, keresztyén férfitestvérem:)
Én XY esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy örök Isten, hogy *-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt, Isten törvénye szerint, feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges gondviselője leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen.
(* a menyasszony neve)

(Mondjad te is, keresztyén nőtestvérem:)
Én XY esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy, örök Isten, hogy **-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből megyek hozzá, Isten törvénye szerint, feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges segítőtársa leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen
(** a vőlegény neve)

 

"Mit jelent menyasszonynak lenni? Ha teljesen átadja magát magasabb elvnek; így lesz a menyasszony egészen egy a vőlegénnyel, és reszt vesz méltóságában. Ezért aki Krisztust szereti, nem vonja felelősségre cselekedete miatt, nem is akarja megérteni megfoghatatlan tan isteni működését, ezáltal a menyasszony a vőlegényt lehúzza magához és emberszerűvé tenné; míg az igazi menyasszony, az Ecclesia, a vőlegényt éppen ragyogónak akarja látni maga fölött. Ő vőlegény igazságosságának alávetettje. ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma, 85 )

Nagyon érdekes gondolat..., nem szándékozik lehúzni magához..., ragyogónak akarja Őt látni, mindenben támogatja; - ám az épp ezért hajol le hozzá.

 

"A menyasszonynak mindenben együtt kell élnie a vőlegénnyel. Ha valami nehezet kell elszenvednie, ha életét rá kell szánnia, milyen megtiszteltetés, hogy vele szenvedhet. A szenvedésközösség szeretetközösség, mert Krisztus agapéból szenved, és szenvedése által az agapé győzelemhez segíti. Krisztussal szenvedni: titokzatos megdicsőülés. Ez a megdicsőülés egyszer nyilvánvaló lesz: az Úr eljövetelekor.
A halál az Úrral együtt az élet kezdete. Abból ismeri meg az Úr a menyasszony hűségét, és egybekel vele örökre. A kereszt fájdalmai már a nászünnep előfutárai." ( Odo Casel, Az Egyház misztériuma,
Szeretetközösség a szenvedésben, 86 )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/kereszt.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/tuo-tibi-judicio-est-utendum-vi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/05/von-hyo.html 

 


S felcsendül a menyasszony hálaéneke:

 "Új éneket énekelek neked Istenem..." ( Zsolt 97,1; 143, 9 )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése