Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-03-03

generation wuss ~ a szamóca nemzedék II. / indocilitas / akiknek ély hasznosan tanításokkal."

 "Indocilitás"

 

 

Az indocilitás definíciója szerint az ebben szenvedő személy tudatlan és taníthatatlan, művészietlen, nehézfejű...

..., lap alja!  


( Györkösy Lajos, Latin-Magyar kéziszótár, 277, lap alja.... )

Mindennek...

Miért mindennek "legalja", - s nem csak a lexikon egy lapjának?

 

"A gyermekben viszont mégis ki kell alakítani a moralitást: kell tehát maradnia valaminek benne, ami szabadsága eredménye, ez pedig szabad engedelmessége. E szabad engedelmesség abban rejlik, hogy a gyermek kényszerítő eszközök nélkül, s ilyenektől nem félve, önként teszik, amit a szüleik parancsolnak, önként abbahagyják, amit tiltanak, csupán azért, mert parancsolják, illetve megtiltják. (...) Az engedelmesség nem azon alapul, hogy a gyermek belátja, hogy jó az, amit parancsolnak neki, hanem azon, hogy általában hisz a szülők bölcsebb voltában és jóságában." ( J. G. Fichte: Az erkölcstan rendszere a tudománytan elvei alapján (1798) )

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/a-megfordult-manipulacios-sor.html

 

A kulcsszó  "hisz"...

A "HIT" kétféle lehet, - zseblámpa vagy gyertya, ( https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/patmosz-iii-divinatorikus-megertes.html / https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/mintha-gyertyat-gyujtanal.html ) de esetünkben most csak annyi számít..., fény.  

Fény mely világít nekünk, és fény, hogy lássanak bennünket.

Látni és látszani.

 

Ha van fényed, mit láthatsz, elvileg bármit..., mindent.

"mert minek elötte lehessen szeretni az jót, elsöben azt meg kel üsmérni." ( Mikes Kelemen, Az ifjak kalauza, 494 )

Amit látsz.., csak azt ismerheted meg.


Hogy mondja a katekizmus..., hol van Isten?

"Isten nemcsak a mennyben van, hanem a földön is és minden helyen. Isten mindenütt a közelünkben van. „Őbenne élünk, mozgunk és vagyunk.” ( ApCsel 17,28 ) Isten mindenütt jelen van." ( http://www.katolikus-honlap.hu/0701/katek.htm ) 

Bármit látsz Őt látod, s benne magadat, mindenkit és minden mást is. Ha van hited van látásod, ha van látásod, van felelősséged, mert lesz szereteted, mert látod a szeretnivaló világot.

Vagy könyörületes leszel másokhoz, mert másokon könyörülve magadon is könyörülsz.

( https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/s-folemeltelek-draga-tars-hogy-messze.html / https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/az-szep-vilag-reg-oda-reparatioconversio.html / https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/3-az-en-eletem-veszelyesebb-mint-az-one.html )

Hittel látjuk meg s ismerjük a világot..., Istent.

 

"Szent hieronimus azt mondgya, hogy az gyermekek meg romlása gyakorta az attyaktól, és az mesterektől vagyon, de gyakrabban az gyermekektől vagyon. Az oktatást bé nem akarják venni. Ezt a vétket szó fogadatlanságnak hiják, indocilitás." ( Mikes Kelemen, Az ifjak kalauza, 500-501 )

Kettőn áll a vásár, de a diákok gyakrabban vétkeznek a tudás-tanulás ellen.

"Nem örömest adják magokot", (...) "nem örömest veszik fel midőn valamely igazságra oktattatnak." ( Mikes Kelemen, Az ifjak kalauza, 501 )

Mikes szerint mindez pusztán két okra vezethető vissza: "kevélységből vagy vakmerőségből".

Kevesellem, mindazonáltal ez így is életveszélyes.

"Az beteg nem akarja meg üsmérni betegségit, és az orvosságokot meg veti, nem igen várhattya gyogyulását." ( Mikes Kelemen, Az ifjak kalauza, 501 )

"A bolond pedig nem szereti hogy tanitsák" ( Mikes Kelemen, Az ifjak kalauza, 501 )

 

A szentírás ennél tömörebben fogalmaz: 

"Az ostoba nem leli kedvét az értelemben, csak saját eszének a fitogtatásában." ( Péld 18,2 )


 Ki nem beteg itt..., s ki nem akarna meggyógyulni?


Vizsgáljuk a történetet..., ami olyan magától értetődő módon haladt medrében. Én is tanítókat kapok folyton-folyvást és nem utálom meg segítségnyújtási szándékukat..., sőt.

"Isten pedig olyan szüléket, vagy mestereket adott (...) akiknek ély hasznosan tanításokkal." ( Mikes Kelemen, Az ifjak kalauza, 496 )

 

Hol és hogyan hagyhatta volna el rendes folyását?

"Iskoláink ilyeneket már nem tanítanak nekik. Ehelyett jobban törődünk azzal, hogy a gyerekeknek önérzetük legyen, és jól érezzék magukat, mint azzal, hogy felkészítsük őket a valós életre. A politikai korrektség bajnokai foglalták el iskoláinkat, aminek következtében mi meg cserben hagyjuk gyermekeinket. Az ő kudarcuk viszont Amerika kudarcához fog vezetni, ha nem teszünk ez ellen semmit. A pedagógusok amiatt aggódnak, hogy a gyerekek rosszul fogják magukat érezni ha elhasalnak egy vizsgán. Tudják, mitől érzi jól magát egy gyerek? Ha győz." ( Donald J. Trump,  Great Again, Oktatás: Elégtelen, 80-81 )  

( https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/a-bolond-profeta-iii-salvator-rosa-elso.html / https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/vicarious-ambarrassment-ii-ne-vigy.html / https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/s-tanar-nem-lazad-fel.html )


Nem elég győzni..., s nem elég életben maradni...

"Szeresd és keresd  az tanulást, bizonyos lévén abban, hogy semmitől úgy nem félhetz iffiuságodban, mint ha nem fogod tudni azokot igazságokot, melyek az üdvességre valok." ( Mikes Kelemen, Az ifjak kalauza, 496 )

( https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/mas-divat-mostanaban-lydus-mifele-isten.html )

 Hisz másokért is hiszünk, látunk és megismerünk..., ha nem hiszünk nagy baj lesz.

S közben meghal a fa is..., mert te már meg sem láttad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése