Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-10-14

Mert van szellem, melyre létünk támaszkodik... I. / vágyaink a halhatatlanság tudatát sugallják."

 Valaminek tudatosulnia kell ( I. )

"logoterápia"

 

 

"A kíváncsiság vágya nagyon megrovásra méltó; a kíváncsiság vágyát akkor érjük tetten, mikor valaki rejtett dolgokat kíván tudni, szép dolgokat látni és ritkaságokat birtokolni." ( Bonaventura: De triplici via )

..., mondja Bonaventúra, pedig mégis csak az a vágy teszi lehetővé..., tette lehetővé, hogy Ő is, ahogy mások is, eljuthattak ahhoz a tudáshoz, ami végül is megadatott.

 

Nem olyan kárhozatos ez a szépség utáni vágy..., csak nem szabad megállni félúton.

 

"Félelmeink a halandóságból fakadnak, vágyaink a halhatatlanság tudatát sugallják." ( Tatiosz )




A vágyak abszolutizálva Istenre mutatnak..., csak félünk teljes énünkkel felvállalni őket. Pedig a vágyak sokszínűségükben is ránk vallanak, ahogy nincs két ember..., egyforma "vágy-ujjlenyomat" sincsen. Mindenki máshogy és másra vágyik.., s jól van ez így..., így játssza a neki rendelt szerepet, így adja azt a választ, amit tőle várnak.

Kollégám sokat panaszkodott, mindig ugyanazt a helyzetet kellett megoldania..., miért van ez így, kérdezte.

Mert elkerülte a probléma megoldását, vagy nem jó választ adott.

Javasoltam neki, dőljön kicsit hátra és adjon rá szívből szóló választ..., egy olyat, ami "neki jól esik"..., s ne olyat, ami másnak esne jól.

 

Ehhez takarítani kellene:

"Ügyelj tehát arra, hogy ne akkor fogj hozzá a zajos társaság elküldéséhez, amikor már kedvesed az ajtóban kopogtat." ( Szentviktori Richard: A szemlélődés kegyelméről, avagy a nagyobb Benjámin, IV., XV. fejezet )

Sok-sok bajunk abból származik, elszakadtunk létünk szellemi gyökereitől. A most újra felfedeztetett...; mert ez sosem szűnt meg..., amióta létezik az emberiség ( a felelősség ), létezik a technika is; a "logoterápia" - a szellemből kiinduló pszichoterápia..., Frankl E. Viktorék nem fedeztek fel semmi újat..., de nagyon jó hogy újra előkotorták...

Először hát tudatosuljon..., van Szellem, amire létünk támaszkodik. 

Mi nem veszünk össze a "Lényegen", s így a "Módszer" is tiszta..., még ha a személy  egyéni személyre szabott "daimonionja" árnyalja is a dolgot.

"A hit talaján álló filozófus már eleve rendelkezik azzal az abszolút bizonyossággal, mely egy bizonyos épület megalapozásához szükséges, míg a többieknek először találniuk kell egy ilyen kiindulópontot, (...)" ( Edith Stein, Husserl fenomenológiája és Aquinói Szent Tamás filozófiája, 15 )

Tipikusan a "sziklára épített ház" esete:

"Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak. Az összedőlt és romhalmazzá vált." ( Mt 7,24-27 ) 

Ám ez a hitbizonyosság ( Unio Mystica ) egyértelműek kegyelmi ajándék.

A többieknek marad a "bunyó"...


 


 

"S azt is pontosan tudhatjuk, hogy ha ketten ugyanazt csinálják, az még nem ugyanaz. (...) Mindig az egész dönt, valamilyen megfogalmazhatatlan egyensúly, az ítéleteinket soha nem egyes elemekből és általánosított részekből alkotjuk meg a magunk számára." ( Robert Musil: Ezek a férfiak )

 

 

2020. 03. 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése