Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-04-17

Λογος ~ What is Love? IV. ( excommunicatio ) / Savonarola - "A világ határtalan nyomorúsága s az emberek gonoszsága arra ösztönzött, hogy kolostorba lépjek."/ Anatémák III.

 Kijelentem, makacs vagyok... ( "Pertinacem me assero, temerarium nego." ) I.

 

 

"Szeretett fiaim! Üdvözletünk és apostoli áldásunk!


Szavahihető és tudós férfiaktól, egyházfiaktól és világiaktól egyaránt számtalanszor értesültünk arról, hogy egy bizonyos fra Girolamo, a prédikáló rend tagja, s mint
mondják, a florenci San Marco vikáriusa, bűnös tanokat terjeszt Florenc városában, a Krisztus Urunk vére által megváltott lelkek legnagyobb kárára és romlására. Mindezt szívünk legmélyebb rosszallásával hallottuk.

Mivel reméltük, hogy nevezett fra Girolamo hamarosan belátja tévedését, s elhagyván e veszedelmes utat, a szív őszinte hajlandóságával visszatér Krisztushoz és köteles alázattal a Szentegyházhoz, megparancsoltuk neki, hogy az engedelmesség szent kötelességénél fogva jöjjön el hozzánk, és tisztázza tévedéseit.

Egyes dolgokat meg akartunk vizsgálni, és ezért megtiltottuk neki, hogy folytassa beszédeit, de ennek a parancsnak sem engedelmeskedett. Mi azonban jóhiszeműen és nagyobb megértéssel, mintsem az ügy természete megengedte volna, elfogadtuk kifogásait. Abban a reményben viseltük el engedetlenségét, hogy szelídséggel vissza tereljük az engedelmesség útjára, de ő parancsunk ellenére ismét szónokolni kezdett. Minthogy várakozásunk hasztalan volt, sőt egyre megátalkodottabbnak mutatkozott, november 7-én, pontifikátusunk ötödik évében, in forma brevis, felszólítottuk az engedelmesség szent kötelességénél fogva, a kiközösítés fenyegetésével, bogy a Florencben levő San Marco kolostort egyesítse az új, általunk alapított római-toscanai kongregációval. De erre sem volt hajlandó. Nem engedelmeskedett ezután sem leveleinkben adott parancsainknak, mibe se vesz bennünket, és még ma is ugyanolyan megátalkodottnak és gonosznak mutatkozik.

Mindezért meg kell ragadnunk a legalkalmasabb eszközt. Tekintettel kell lennünk az ottani lelkek üdvösségére, melyeknek gondozása ránk ruházott, hivatalunknál fogva kötelességünkké tétetett, nehogy az ítélet napján tőlünk kérjék számon vérüket.

Megparancsoljuk hát nektek, az engedelmesség szent kötelességénél fogva és az excommunicatio latae sententiae, nevezett fra Girolamót az ünnepnapon összegyűlt nép előtt nyilvánítsátok kiközösítettnek. Szorítsatok mindenkit arra, bogy ilyennek tekintse, mert nem hallgatott apostoli figyelmeztetéseinkre, és nem teljesítette parancsainkat.

Figyelmeztessetek mindenkit, férfiakat, nőket, világiakat és egyháziakat, papokat, barátokat egyaránt, bármily rendből valók, bármily rangot viselnek légyenek is, hogy a nevezett kiközösítettel és eretnekségben gyanús egyénnel az excommnicatio következménye miatt ne érintkezzenek, s vele ne mutatkozzanak. Tilos beszélni véle, és senki se dicsérje őt kiközösítését előidéző beszédei miatt, avagy bármely más okból. Akár közvetve, akár közvetlenül, tilos őt segítségben, támogatásban részesíteni. Tilos a nevezettet tartózkodási helyén vagy kolostorában felkeresni.

Végül megparancsoljuk nektek, együttesen és külön-külön, hogy engedelmeskedjetek mindenben szeretett fiunknak, a szent teológia professzorának, barátunknak és biztosunknak, Giovanni Victori da Camerinónak. Álljatok mellé, és engedelmeskedjetek neki minden dolgában, amely fra Girolamo elleni eljárásban szükségessé válhat.

Adatott Rámában, Szent Péter városában 1497. máj. 12-én, pontifikátusunk ötödik esztendejében."

 

Ezt a firenzei Savonarola szobrot ritkán mutatják..., még mindig ott áll..., kissé bátortalanul de magasba emeli a keresztet, de körülötte senki sincs, csak egy üres üveg a talpazaton.

 
"De az Úr, a te Istened nem hallgatta meg Bileámot, és az átkot áldássá változtatta. Mert az Úr, a te Istened szeret téged." ( MTörv 23,6 )

3 megjegyzés:

  1. Makacsság kell az élethez, hogy befussuk, amit kell. Mindenki makacs valamiben kérdés hogy abban makacs, ami előreviszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell hogy "előrevigye"...., a "Winner"-ség meghatározásánál már beszéltünk erről. Hibás a szabály..., a winnert nem arról ismerjük meg, hogy jól érdekérvényesít vagy jobban kommunikál. "Kicsit visszatérve a versre..., miért írja a verset, "ha már szeretlek téged". Ez nagy hiba..., ebből lesz a harag. A Szépség a Tudás vagy a Szeretet csődje miatt. Nem másnak írunk..., magunknak, jobban mondva a "daimónionunknak", sőt még jobban mondva..., ő, akarom mondani a vers íratja magát velünk. Ez a helyzet." https://boatswain69.blogspot.com/2022/05/tedd-konnyuve-ennekem-ezt-nehez-huseget.html S már el is értünk a gnosztikus "ellenszellem" problémájához..., ami tulajdonképpen a "daimón" ellentétpárja.

      Törlés
    2. Magyarul ez nem folyamat..., sokkal inkább ihletett pillanatok sorozata... https://boatswain69.blogspot.com/2023/09/kutassatok-fel-egyetlen-olyat-reggeltol.html

      Törlés