Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-04-30

Ki megy fel az Úr hegyére? / "Sötét nagy éjszakán..." III. ~ Két dolog közül ne válassza a könnyebbet, hanem a nehezebbet.

"Pofonegyszerű!"

 

 Keresztes Szent János már teológus hallgató koromban nagy kedvencnek ígérkezett, meg is vettem a köteteit, majd arra számítva, hogy sokat fogom olvasni, a zsolozsmás könyveimmel együtt beköttettem..., hogy "jobban bírják így a strapát".

Ám rá kellett jönnöm, nem vagyok elég érett rá. Mint valami bibliát őrizgettem a polcomon, s mindig nagy tisztelettel tekintve rá...

Úgy pár éve vettem újra kezembe, de még mindig túlzott tisztelettel..., alig merve belejegyzetelni, sorkihúzni... 

Azt hiszem erre is meg kell érni, lassan 54 éves leszek, most értettem meg ami benne található.

Ebben persze életem viharai is segítettek. ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/fonix-vii-remenyseg-pedig-nem-szegyenit.html )

Már élvezettel olvasom, sőt viccesnek is találom, nagy "kópé volt az öreg"; valójában nagyon egyszerű dolgokat magyaráz felettébb akkurátus modorban, olyan egyetemi tanárosan.

Most vegyük a "Sötét nagy éjszakán..." zárásul az ő tanácsait és térjünk is rá, miért vicces. ( A "viccmunka" nagyon fontos a mi "szakmánkban". https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/ime-mienk-gyermek-krisztus-ii-spontan.html )  

 

A "viccmunka" nagyon fontos a mi "szakmánkban". Nem kell hát a "nehezebbet" választanod..., a "nehezebb" kiválaszt téged.


 “5. Hogy pedig megfékezze, és csendben tartsa a négy természetes szenvedélyt – amelyek a következők: az öröm, a remény, a félelem és a szomorúság, amelyeknek összhangjától és békességétől függnek ezek és az összes többi javak – arra nézve feltétlenül célhoz vezet a következő eljárás, mely azonfelül nagy érdemeket is szerez, mert nagy erények gyakorlatára nyújt alkalmat:
.
6. Két dolog közül ne válassza a könnyebbet, hanem a nehezebbet.
Ne az élvezetest, hanem a kellemetlent.
Ne azt, amiben öröme telik, hanem azt, amiben nem telik öröme.
Ne azt, ami megvigasztalja, hanem azt, amiben fáradnia kell.
Ne a többet, hanem a kevesebbet.
Ne a magasabbat és értékesebbet, hanem az alacsonyabbat és a megvetettet.
Ne azt, amiben van mit szeretni, hanem azt, amiben nincs szeretni való.
Ne keresse a dolgokban azt, ami a legjobb bennük, hanem azt, ami a legrosszabb; legyen szíve vágya a tökéletes lemondás, szűkölködés és szegénység Krisztusért, s nélkülözése mindannak, amit a világ nyújthat.
Erre az útra lépjen rá teljes szívvel és igyekezzék akaratát is ebbe az irányba hajtani. Mert ha a szívét belefekteti ebbe a munkába, rövidesen nagy örömet és vigasztalást fog benne találni, föltéve, hogy rendben és okosan tesz mindent.” 

 „11. Hogy az ember tökéletesen szerethesse Őt,
Ne keressen sehol másutt szeretetet.

Hogy teljesen megismerje Őt,

Igyekezzék semmiről semmit se tudni.

Hogy teljesen birtokába vehesse Őt,

Ne kívánjon birtokolni semmit sem.

Hogy egészen Őhozzá hasonulhasson,

Ne legyen semmi semmiben.

Hogy elérje azt, amit még nem élvez,

Arrafelé menjen, hol semmi öröm nincsen.

Hogy elérje azt, akit még nem ismer,

Járjon arra, hol mit sem ismer.

Hogy eljusson ahhoz, amit még nem bír,

Járjon arra, hol mi sem övé.

Hogy elérje azt, ami ő még nem,

Arra kell mennie, hol ő semmi sem.

Mit kell tenni, hogy meg ne akadályozzuk a célhozjutást?

Ha bármiben meghátrálsz,

Kiteszed magad a végleges bukás veszélyének;

Mert hogy egyáltalában eljuthass a „minden”-hez,

Mindenben teljesen meg kell magadat tagadnod.

S ha eljutsz odáig, hogy Ő egészen a tiéd lesz,

Öleld magadhoz, anélkül, hogy bármit is kívánnál.

Mert ha egyáltalán bármit óhajtanál bírni,

Nem lehetne kizárólag Isten a te kincsed.”
( Keresztes Szent János művei, I. Kötet, A Kármelhegy útja, I.Könyv, XIII. fej., 106-108 o.)

 A 11. rész korai még nekünk..., ám van egy szakasz, amit ritkán idéznek ebből az "egységből", szerintem a legfontosabbat..., s egyben a legtréfásabbat:

"9. Először is igyekezzék tetteivel saját megvettetését előmozdítani s óhajtsa, hogy mások ugyanazt tegyék vele szemben. Ez szolgáljon orvosságul a test kívánsága ellen. Másodszor: igyekezzék saját kárára beszélni s kívánja, hogy mások is így tegyenek, ha róla van szó. Ez a szemek kívánságának ellenszere. Igyekezzék megvetőleg gondolkodni önmagáról s óhajtsa, hogy mások is ugyanezt tegyék vele. Ez öli meg az élet kevélységét." ( Keresztes Szent János művei, I. Kötet, A Kármelhegy útja, I.Könyv, XIII. fej., 107 o.) 

Miért "viccmunka" ez..., mert "nyilvánvaló". Főnökasszonyom felkért, mi lenne, ha máshol vállalnék munkát, az ő szavaival élve: "pedagógushiány van"; azonnal tudtam hogy maradnom kell.

"Pofonegyszerű!"

Nem kell hát a "nehezebbet" választanod..., a "nehezebb" kiválaszt téged. ( https://boatswain69.blogspot.com/2023/02/fonix-vii-remenyseg-pedig-nem-szegyenit.html ) S ott van dolgod..., hisz a "nehézség" is ebből származik.

Ugyanez a helyzet a vágyakkal is:

"Ne keresse a dolgokban azt, ami a legjobb bennük, hanem azt, ami a legrosszabb; legyen szíve vágya a tökéletes lemondás, szűkölködés és szegénység Krisztusért, s nélkülözése mindannak, amit a világ nyújthat."

Minél "magasabbra" jutottál a "Hegyen", már nincs is szükséged rájuk...

 

"Két dolog közül ne válassza a könnyebbet, hanem a nehezebbet."

 Lehet, Szókratész is már kész volt a halálára, mint Július Caesar "Az összeesküvés" című 1973-ban készült magyar tévéjátékban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése