Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-04-09

ομιλία VII./12. / Ἀδελφοί VIII. ~ azok a testvéreink, akik ugyanezt a hármat cselekszik, - hisznek, segítségül hívják az Úr nevét és hirdetik az örömhírt ( Ευαγγέλιo )!

  Ευαγγέλιo

 

 "Hálaadással áldozz Istennek, és teljesítsd a Felségesnek tett fogadalmaidat! ( θῦσον τῷ Θεῷ θυσίαν αἰνέσεως καὶ ἀπόδος τῷ Ὑψίστῳ τὰς εὐχάς σου·  ) Hívj segítségül ( καὶ ἐπικάλεσαί με ) engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem. ( καὶ δοξάσεις με.)" ( Zsolt 49,14-15 )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/x-vii-most-en-beszelek-gyuljetek-hozzam.html


1. Adj hálát és teljesítsd a fogadalmaidat...!  ( "éljék azt, amit hittel elfogadtak" ~ Sacrosanctum Concilium )

2. Hívd Istent segítségül..., azaz imádkozz!

"A szüntelenül való imádkozás az emberi lélek szünet nélküli törekvése az Istenhez. Hogy előre jussunk ebben az édes gyakorlatban, gyakran kell kérnünk az Urat, tanítson meg szüntelenül imádkozni. Imádkozzál többet és bensőségesebben, s majd maga az imádság tárja föl előtted, hogyan válhat szünetnélkülivé. Megjön majd a maga idejében." ( A zarándok, 8 )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/o-ez-konnyu-gyakorlat.html)

3. Dicsőíts..., azaz taníts, hirdess! Mert mi másról beszélhet a "fűszeres papagája", mint amit a gazdájától hallhat?

Bulgakov Mester és Margaritájában így panaszkodik Jeshua Pilátusnak:

"- Azok a jó emberek... - kezdte a rab, és sietve hozzátette: - ...hégemón... - majd így folytatta: - ...nem tanultak semmit, és mindent összezavartak, amit mondtam. Attól tartok, ez a zűrzavar még hosszú ideig el fog tartani. És mindennek az az oka, hogy ez az ember nem jegyzi fel híven a szavaimat. Csend lett. Most már két szenvedő szem tekintett a rabra súlyos szemhéja alól. - Utoljára mondom, ne játszd az őrültet, te lator - szólt Pilátus lágyan, monoton hangon. - Nem sok az, amit rólad följegyeztek, de ahhoz éppen elég, hogy felkössenek. - Nem, nem, hégemón - tiltakozott a rab, és minden idegszála megfeszült abbeli igyekezetében, hogy meggyőzze a helytartót. - Állandóan a nyomomban van azzal a kecskebőr pergamennel, és szüntelenül ír, jegyez. De én egyszer belenéztem a följegyzéseibe, és megrémültem. Egy árva szót sem mondtam mindabból, ami ott fel van írva. Kérve kértem: Légy szíves, égesd el a pergamenedet! De kitépte a kezemből, és elszaladt vele. - Kiről beszélsz? - kérdezte Pilátus kelletlenül, és megérintette halántékát kezével. - Lévi Mátéról - magyarázta a rab készségesen. - Vámszedő volt, a Béthfagéba vezető úton találkoztam vele először a fügéskert sarkánál, és szóba elegyedtünk. Eleinte rossz szemmel nézett, sértegetett, azazhogy azt hitte, megsért, ha kutyának nevez. Jómagam személy szerint - folytatta mosolyogva - semmi rosszat sem látok ebben az állatban, amiért megsértődnék, ha így szólítanak... A titkár abbahagyta az írást, és meglepetten pillantott - nem a rabra, hanem a helytartóra. -...de mire végighallgatott, lassan megenyhült - folytatta Jesua. - A végén eldobta a pénzt, és azt mondta, velem jön... Pilátus elmosolyodott a fél arcával, hogy előtűntek megsárgult fogai, majd egész törzsével a titkárhoz fordult: - Ó, Jerusalaim városa, mi minden nem történik benned! Halljátok ezt? A vámszedő eldobta a pénzét az országúton! Lévi Máté - Jézus korai tanítványa. Vámszedő volt Kafarnaumban."  

Igen..., lehet nem tanultunk semmit, s össze is zavarjuk a dolgokat.., de mi legalább járkálunk "pergamenjeinkkel" a Mester nyomában.


 Pál ugyanezt írja a Római levélben:

"Az Írás ugyanis azt mondja: »Mindaz, aki hisz benne, meg nem szégyenül«.Nincsen ugyanis különbség zsidó és görög között, mert mindnyájuknak ugyanaz az egy Ura van, aki bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják őt. Mert mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül. De hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hisznek? S hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak, ha nincsen, aki hirdesse? S hogyan hirdessék, ha nem küldték őket? Amint meg van írva: »Milyen gyönyörűségesek azok lábai, akik a jó hírt hirdetik!« ( Róm 10,11-15 )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/ix-kozel-van-hozzad-az-ige-szadban-es.html

Már megbeszéltük..., azok a testvéreink, akik ugyanezt a hármat cselekszik, - hisznek, segítségül hívják az Úr nevét és hirdetik az örömhírt ( Ευαγγέλιo )!

 

"Állandóan a nyomomban van azzal a kecskebőr pergamennel, és szüntelenül ír, jegyez."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése