Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-04-21

A filozófia kórusa ( χορωδία της φιλοσοφίας ) I. ~ "a csoda hatására térdre hullunk..."

 "A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak."

 

 

"1. Aki Istennel összhangban elfordítja gondolatait a testtől, megszabadul a szenvedélyek szolgaságától és értelmetlenségétől, álnokság nélkül és nyílt elmével figyeli saját lelkét, az annak természetében tisztán meglátja Isten szeretetét irántunk és az Ő teremtésének célját. Ha így fontolgat, azt fogja találni, hogy a jóra és szépre irányuló vágy törekvése az emberrel egylényegű és vele egytermészetű, és természetéhez hozzátartozik annak a szellemi és boldog képnek szenvedélyes szent szeretete, amelynek utánzata lett az ember.

 

"a csoda hatására térdre hullunk..."

 

"Ha pontosan figyelsz önmagadra, ez teljesen elegendő ahhoz, hogy elvezessen Isten fogalmához." / "If you pay close attention to yourself, this is quite enough to lead you to the concept of God." ( Saint Basil the Great: Be attentive to yourself )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/jobb-ember-lettem-von-egesz-eletemben.html?spref=tw 

"... az embernél nincs semmi csodálatosabb." vagy inkább: «Πολλά τα φοβερά, αλλά τίποτα πιο φοβερό από τον άνθρωπο δεν υπάρχει ...


"Ügyelj magadra!"

 

 "Ám ezen látható és változékony dolgok csalása az esztelen szenvedély és a keserű élvezet által mindig megcsalja a gondatlan és óvatlan lelket könnyelműsége miatt, szégyelletes bűnre viszi varázslatával, amely az élet élvezetének szülötte, és halált nemz szerelmeseivel.

 Ezért kapták az igazság ismeretét, Üdvözítőnk kegyelmét azok a lelkek, amelyek azt vággyal fogadják be. Ez feloldja az embert elvarázsló tévelyt, eloszlatja a tisztességtelen testies gondolatokat, az igazság fényével az istenihez és saját üdvéhez kormányozza az ismeretet befogadó lelket.

2. Miután ti méltán megkaptátok ezt az ismeretet és szeretetet, és a léleknek adott természet szerint kormányozva leírt apostoli jellegnek"", útmutatást és életutatokat irányító készségesen összegyűltetek, eleget téve a Cselekedetekben leírt apostoli jellegnek, útmutatást és és életutatokat irányító tanítást vártok tőlünk, amely egyenesen vezet, pontosan megmutatja ennek az életformának a célját követőinek, hogy mi a jó és a kedves, és mi Isten teljes akarata (Róm 12,2), mely út vezet ehhez a célhoz, hogyan illik együtt élniök: azoknak, akik ezen az úton járnak, hogy kell az elöljáróknak igazgatni a filozófia ezen kórusát, mikben fáradozzanak azok, akik az erény csúcsára kívánnak eljutni, és lelküket a Lélek méltó edényévé akarják avatni. Mivel tehát tanítást kértetek tőlünk nemcsak Szóban, de írásban is, hogy rendelkezéstekre álljon és szükség esetén mint kincstárból emlékezetetekből merítsetek belőle, megkíséreljük hát adott tehetségünkkel a Lélek nekünk adott kegyelme arányában ezt elmondani.


3. Tudjátok jól, hogy a vallásosság zsinórmértékének a hit helyes tételéhez kell igazodnia, hogy a boldog és örökkévaló Háromság istensége egy, soha semmiképpen nem változik, hanem egy az egy lényegben, ugyanazzal a szándékkal kell gondolni a három személyre és azt imádni, ahogyan ezt ránk hagyták számos tanú előtt, és ahogyan letettük a hitvallást a Léleknek, aki minket a szentség forrásában lemosott (vö. 1Tim 6,12). Veletek osztva az ájtatos és hamisítatlan hitvallást, amely a lélek mélyén van szilárdan megalapozva, nálatok a cselekedetek jóhoz és boldogsághoz vezető útjának indulásaként és felemelkedéseként, ezért a tanítás kevéske magvát írjuk meg nektek, eleve a Lélek által nekünk adott Írásokból kiválogatva, és az Írás számos helyén szétszórtan található mondatokat a szükségnek megfelelően idézzük mondanivalónk hitelesítésére és a ti elgondolásotok megvilágítására, nehogy olyan színben tűnjünk fel, mint akik elveszítették a mennyei kegyelmet, és silány, alantas gondolkodással magunk is gyanús eszméket hozunk elé, és világias gondolatokból alkotjuk meg a vallásosság mintáit, amelyeket aztán tudatlanul, hívságos gondolkodásmódtól felfuvalkodva átviszünk az Írásokra." ( Nüsszai Szent Gergely, Az Isten szerinti célokról és az igazi aszkézisről, 1, 401 )

 

"A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak." / "Be joyful in hope, patient in affliction, faithful in prayer."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése