Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2023-04-06

ομιλία VII./8. ~ téged intelek! ( καὶ διαμαρτύρομαί σοι· ) ~ "Tehát cselekedhetett így is és úgy is." / »Menjünk mi is, és haljunk meg vele együtt!«

 καὶ διαμαρτύρομαί σοι

 

 

Nem vagyok igazi görög értő, de ha jól  sejtem a mondat súlyosabb, mint ahogy a magyar fordítás sugallja - "Tanúskodom, tiltakozom, tanúságot teszek ellened..." , ilyesmit jelent a zsoltár e sora.

 

Isten tehát ítélni jön, s beszél..., csak legyen ki hallgassa.

S ítélhet.., hisz beszélt..., s volt aki hallgatta, s volt aki nem. Senki nem mondhatja..., nem tudott a tanításról.

"A jog követelményrendszerének sarkpontja és kiinduló pontja az ember képessége a jó, az értékes, a jogszerű, a szabályos megismerésére és követésére. Ebből pedig következik, hogy az az ember, aki valóban egyéni helyzetében, nem általában mint elvont lény, hanem ott, ahol éppen van, képes felismerni a norma szerinti, tőle elvárt magatartást, és nem követi, noha tudna mellette is dönteni, az megkérdezhető: Miért nem azt teszed, amit várunk tőled? És erre a kérdésre az ember a társadalomban felelettel tartozik - a jog nyelvén úgy mondjuk, hogy az ember felelős." Felelős a magatartásáért. Meg kell indokolnia, hogy miért cselekszik norma szerint vagy norma ellenére. Az ember a maga mérlegelésének következményét – ahogy mondtuk- nem mindig tudja meghatározni. A magatartásból szükségszerűen folyik az, hogy mi következik utána. De a jogkövetés vagy jogmegszegés kérdésére azt az embert lehet feleltetni, azt az embert lehet felelősségre vonni, aki valóban mindkét fajta döntés lehetőségének a birtokában lett volna. Tehát cselekedhetett így is és úgy is. Az az ember, aki ilyen helyzetben van, aki elérte azt a társadalmi függetlenséget, hogy az őt befolyásoló, meghatározó tényezőkkel szemben legalábbis túlsúlyban van végső soron az ő szabad állásfoglalása, az van az emberi méltóság birtokában."( Zlinszky János, Keresztény erkölcs és jogászetika, 3. Hit és emberi méltóság, 27 )

 

Mint egy jó tanító.

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/ha-nem-lesz-tobbe-szomoru-vilagon.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/azert-vagyunk-itt-hogy-tanitsuk-az.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/az-ismeretlen-katona-van-olyan-jo-nev.html

 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/de-mindig-lehetsz-legjobb-szilva.html


 "Van egy görög mondás, amit nagyon szeretek: "Végezetül is az pusztítja el az embert, amit a legjobban szeret e földön." A fejemben ez a párja: "Aki szeret, osztozik a szeretett lény sorsában." ( Bulgakov: Mester és Margarita )  

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/vegezetul-is-az-pusztitja-el-az-embert.html

 

Az "avatarok" nagy áldozata nagy szeretetről tanúskodik, mindannyiunk lelkére "mázsás súllyal" kellene nehezednie "irracionálisan nagy" szeretetük okozta adósságunk súlya.

https://boatswain69.blogspot.com/2023/03/vii4-hivja-az-eget-odafent-es-foldet.html 

Olyasmi érzés lehet, mint Tamás "bolondságnak" tűnő szavai János evangéliumában:

 "Ezért Jézus nyíltan megmondta nekik: »Lázár meghalt, és örülök miattatok, hogy nem voltam ott, hogy majd higgyetek. De menjünk hozzá!« Tamás, akit Ikernek neveznek, így szólt a többi tanítványhoz: »Menjünk mi is, és haljunk meg vele együtt!«" ( Jn 11,14-16 )

Éljünk mi is úgy, hogy vele haljunk meg... Ἄγωμεν καὶ ἡμεῖς ἵνα ἀποθάνωμεν μετ’ αὐτοῦ.

 

Ez kell hogy "tiltakozzon" bennünk..., "tanúskodjon" ellenünk.., s ne hagyjon "nyugtot nekünk. Ezt hívják lelkiismeretnek...

 

"Aki szeret, osztozik a szeretett lény sorsában."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése