Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-12-01

Gnosztikus irodalom XIV. / Tamás evangélium IX. ~ Legyetek átmenők!

 Divine Law II.

Hamist tanítók... / "special revelation"



Különleges..., személyre szabott kinyilatkoztatásról van szó. Akik nincsenek birtokában az Isteni törvénynek ilyetén megnyilvánulásának azok nem a "saját történetedet" íratják veled.... ( „Senkinek nem mondok el más történetet, csak a sajátját.” ( C. S. Lewis ) )

De akkor kiét?

Jó kérdés...

Hogyan csattan egy tenyér?

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/vii-sebesz-v.html

Nincs saját kinyilatkoztatott igazságuk..., s a tiédet sem keresik... 

"- Amikor összecsapod a két tenyeredet, csattanást hallhatsz. Most, mutasd meg nekem, hogyan szól az egy tenyér, ha csattan - kérte a mester."

Ha "csattan", találkozott két "törvény"..., ha nem is tudatosodott bennünk.

"Πολλῶι τὸ φρονεíν εὐδαιμονίας πρῶτον ὑπάρχει χρὴ δὲ τὰ γ' εἰς θεοὺς μηδέν ἀσεπτεῖν μεγὰλοι δὲ λόγοι μεγάλας πληγὰς τῶν ὑπεραυχων ἀποτείσαντες γήραι τό φρονεῖν ἐδίδαξαν." ( ΑΝΤΙΓΟΝΗ )

 Jézus ugyanazt tanácsolja ellenük, mint Weöres Sándor vagy Alexandriai Kelemen..., ne fontoskodjunk a hatásukra...., ne is törődjünk velük.

"39. Jézus mondta: A farizeusok és írástudók elvették a tudás kulcsát és elrejtették. Sem ők maguk nem mentek be, sem másokat nem engedtek be, akik be akartak menni
Ti azonban legyetek okosak, mint a kígyók és egyszerűek, mint a galambok."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

"102. Jézus mondta: Jaj nektek farizeusok! Ahhoz a kutyához hasonlítotok, amely odafekszik a barmok jászolára. Nem eszik, de a barmokat sem engedi, hogy egyenek." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )


"40. Jézus mondta: Szőlőtő ültettetett az Atyán kívül, és ha nem erősödik meg, kitépik majd és elveszik."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

Kemény beszéd ez, kihallgathatja? ( ~ Jn 5,60 )

"43. Tanitványai így szóltak hozzá: Ki vagy te, hogy ezeket mondod nekünk? (Jézus mondta): Nem tudjátok ki vagyok, abból, amit mondok nektek? A zsidókhoz lettetek hasonlók, mert ők szeretik a fát, gyűlölik azonban annak gyümölcsét, vagy szeretik a gyümölcsét, de gyűlölik a fát." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

Ám erre még keményebb felet jött! Olyan, amely sejteti minden avatár végét..., sajátját is.

"(...) milyen az az Isten, akinek egy ilyen emberi élet, egy ilyen halál, egy ilyen feltámadás az abszolút kinyilatkoztatása?" ( Szentmártoni Mihály: A személyi érettség felé )

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/mrs-gump-letezik-mr-gump.html

"44. Jézus mondta: Aki az Atyát káromolja, annak megbocsáttatik, aki a Fiút káromolja, annak is megbocsáttatik, de aki a Szentlelket káromolja, annak sem az égben, sem a földön nem bocsáttatnak meg." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )


"45. Jézus mondta: Nem szednek szőlőt a tövisről és a bojtorjánról fügét. Ezek nem teremnek gyümölcsöt. Jó ember jót hoz elő kincséből, gonosz ember gonoszat hoz elő kincseiből, ami a szívében van, Gonoszat beszél szívének túláradó gonoszságából."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )


"46. Jézus mondta: Adámtól Keresztelő Jánosig az asszonyok szülöttei között nincs nagyobb, mint Keresztelő János, hogy szemei ne törjenek. Én azonban azt mondtam: Aki közületek kicsivé lesz, az fogja megismerni a királyságot és János fölé emeltetik."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )


"47. Jézus mondta: Lehetetlen, hogy egy ember két lovat üljön meg és két íjat feszítsen. És nem lehetséges az, hogy egy szolga két urat szolgáljon. Vagy tiszteli az egyiket és a másikat megveti. (...)"
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

S a legfontosabb tanács:


"42. Jézus mondta: Legyetek átmenők!"
( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

Az átmenet is az "divine law" logikája szerint történik...

"Πολλῶι τὸ φρονεíν εὐδαιμονίας πρῶτον ὑπάρχει χρὴ δὲ τὰ γ' εἰς θεοὺς μηδέν ἀσεπτεῖν μεγὰλοι δὲ λόγοι μεγάλας πληγὰς τῶν ὑπεραυχων ἀποτείσαντες γήραι τό φρονεῖν ἐδίδαξαν." ( ΑΝΤΙΓΟΝΗ )

Végső soron az "isteni törvénnyel" pacsizunk..., ez találkozás az "eternal law" világával...; így értendő: 

Legyetek átmenők!

Van egy érdekes keresztény aforizma ebben a témában:

Egy átutazó vendéget fogadtak egy kolostor szerzetesei... Amint körbevezették a vendéget az szerette volna megtekinteni egyikőjük celláját. Beleegyeztek. A férfi a szoba szegényes berendezésén elámulva kérdezte, hogy érhetik be ily kevés és ennyire egyszerű holmival..., - mi is átutazóban vagyunk, felelték.

"(...) üresen jöttek a világra azt is keresik, hogy üresen menjenek a világból. (...)"

Nem mindegy úgy vagy-e üres, hogy telinek mondod magadat, vagy teli..., mert üres.

"41. Jézus mondta: Akinek van a kezében, annak még adnak. Akinek nincsen, attól az a kevés is elvétetik, amije van." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 303 )

 


 

7 megjegyzés:

  1. Látom jól nyomod továbbra is Gyulám! (A Balcsiról vagyok a fizikus szomszédod. :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy élsz...., s gondolom akkor a többiek is jól vannak. Tomi nagyon hiányolt benneteket nyáron.

      Törlés
    2. Hahoi! Próbáltam ezen azonosítani a g-mail címedet..., de nem sikerült. Azért ezt elküldöm... "Mert sohasem látta volna meg a napot, ha nem lenne napszerű a szemünk és a lélek sohasem látta volna meg a szépséget, hogyha maga nem lett volna szép. Váljék tehát elsősorban istenszerűvé és széppé mindaz, aki a jót és a szépet szándékszik szemlélni“ ( Plotinosz, A szépről, I. Enn. 6. könyv, 9 ) https://boatswain69.blogspot.com/2021/03/hozzaillo-kivankozas.html Szép napot!

      Törlés
  2. Jó sok érmet nyertél az idők során, gratulálok. Bennem nincsen ekkora versenyszellem. Nekem a cikkeim gyűlnek. Idén nagyon jó iramban.

    VálaszTörlés
  3. Tehát a zen mestert, miután néhányszor áhitattal meghallgattuk, és miután küzdöttünk a megvilágosodás felé vezető úton, a következő kérdése után szó nélkül jól tök*n kell rúgni. :) Emlékszem. Mester.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "szeretet" mindig az adott helyzethez igazodik..., tehát nem kiszámítható... Ezt a πνεῡματιϰόι tudják..., s gyakorolják is..., néha "fájdalmas". :D

      Törlés