Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-12-04

Gnosztikus irodalom XIX. / Tamás evangélium XIV. / πνευματική αριστοκρατία IV. ~ Az Atya királysága... I. / Amit vártok, eljött, csak ti nem ismertétek föl."

 "Ti is keressetek magatoknak nyughelyet, nehogy holttá váljatok és megegyenek titeket."

 

 

 

 Aki "holttestet" talált..., az megismerte a lelket is. 

Ha nem "halottakat" látsz..., még nem tiszta a szemed.

 "51. Tanítványai ezt mondták neki: Mikor, mely napon jön el a holtak nyugalmának napja és mely napon jön el az új világ? Ő ezt mondta nekik: Amit vártok, eljött, csak ti nem ismertétek föl." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 304 )

 
"59. Jézus mondta: Míg éltek, az Élőre tekintsetek, nehogy meghaljatok, és arra törekedjetek, hogy őt lássátok és ne láthassátok őt."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 304 )

Mintha Mózest hallanánk, szemtől szemben álltam Istennel és nem haltam meg..., feladata volt még. A holtakat élővé tenni...


"60. Megláttak egy szamaritánust, aki bárányt vitt Júdea felé. Ezt mondta tanítványainak: Mit akar ez a báránnyal? Mire ők ezt mondták neki: Levágni és megenni. Ő azt mondta nekik: Amíg él, nem eszi meg, hanem amikor megöli és holttestté teszi... Ők ezt válaszolták: Nem tehet másként. Ő ezt mondta nekik: Ti is keressetek magatoknak nyughelyet, nehogy holttá váljatok és megegyenek titeket."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 305 )

 Kell tehát egy olyan "nyughely"..., olyan nézőpont, melyből élőnek látszik minden.

Ahogy a Logos Isten "kezdeményező szeretete" volt, az Isten Országa ez a "nyughely"? Nagyon emlékeztet ez a megfogalmazás engem a "megvilágosodásra" vagy keresztény szóhasználattal éle a "színelátásra" ( előbb utaltunk Mózesre... ).

Hogyan írt erről Hunyadi László?

"Az Istentől való megszólítottság élményére egész egyéniségével reagál a hívő ember. Ez a reagálás elsősorban érzelmi, de értelmi és erkölcsi vonatkozású is.

(...)

Maga az élmény általában megrendítő, melyet követően megváltozik az ember életvitele: megszabadul a kételyektől, áthatják életét, magatartását azok a tényezők, amelyeket isteni követelményeknek ismer fel." ( Hunyadi László: Az ember vallásai az őskortól napjainkig )

Ebből a nézőpontból nem kevésbé tragikus hangzású a már máshonnan ismert gondolat:

 
"61. Jézus mondta: Ketten fekszenek egy ágyon, az egyik meg fog halni, a másik élni fog. Szalomé mondta: Te kivagy, ember, mint kinek a fia?... ágyamra telepedtél és ettél asztalomról. Jézus ezt mondta neki: Én vagyok az, aki az egyetlentől származom. Abból adnak nekem, ami az Atyámé. Szalomé ezt mondta: Tanítványod vagyok. Jézus ezt mondta neki: Azért mondom: Ha hasonló lesz, fénnyel telik meg, Ha azonban megosztott lesz, sötétséggel telik meg." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 305 )

 Igazi és egészen konkrét figyelmeztetés minden "ψῦχικός" számára! De mint jó pedagógus..., vagy "sebész" módszert is ajánl:

"62. Jézus mondta: Misztériumaimat azoknak mondom el, akik méltók rá. Amit jobbod tesz, ne tudja azt balod." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 305-306 )

..., a spontaneitást. De ezzel már megint a "gyökér-paradoxonig" jutottunk. hogy lehetünk spontánok utasításra? 

"91. Ezt mondták neki: Mondd meg nekünk, ki vagy, higgyünk neked? Mire Ő ezt mondta: Az ég és föld arculatát megvizsgáljátok, de azt, ami szemetek előtt van, nem ismeritek fel. Ezt a pillanatot vizsgálni nem tudjátok." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

A megoldás a pillanatban van elrejtve... 

És az állhatatosságban.

"92. Jézus mondta: Keressetek és találtok. Azt azonban, amiről ama napokban kérdeztetek engem, nem mondtam meg nektek, most el akartam mondani nektek és ti nem kérdeztetek utána." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

"94. Jézus (mondta): Aki keres, talál, aki kopogtat, annak ajtót nyitnak majd." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )
 
 S jellemzően egyenként...

"75. Jézus mondta: Sokan állnak az ajtó előtt. Mégis az egyedülálló lesz az, aki bemehet a mennyegzős helye." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 307 )

 


"108. Jézus mondta: Aki számból iszik, olyan lesz, mint én. Én leszek ő, és mindaz, ami elrejtett, kinyilatkoztattatik neki." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

 
Ádvent második vasárnapján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése