Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-12-14

Gnosztikus irodalom XXXIII. / Fülöp evangéliuma VII. / πνευματική αριστοκρατία XIII. ( GyIK V. - Hogyan ne tanítsunk? ) ~ Tűzprédikáció / A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Hozzátok intézett szavaim lélek és élet,

Néhányan attól félnek, nehogy meztelenül támadjanak fel. 

"Hús és vér nem örökli Isten királyságát."

 

 5. Hogyan ne tanítsunk? ( ~ Test )

"Azok, akik azt mondják, az Úr először meghalt és (aztán) feltámadt, tévednek, mivel először feltámadt és (aztán) halt meg. Ha valaki először nem támad fel, akkor nem hal meg. Ahogy az Isten él, ő [...]


Senki sem akarna egy hatalmas, értékes tárgyat elrejteni valamilyen nagyméretű dologban, ám sok esetben rakosgatja számolatlanul az ezreseket egy fillérnyi értékű valamibe. Hasonlóan a lélek. Nemes dolog és mégis egy hitvány testbe kerül.


Néhányan attól félnek, nehogy meztelenül támadjanak fel. Ezért azt szeretnék, hogy testben támadjanak fel, és nem tudják, hogy éppen azok, akik testet viselnek, meztelenek. Ők azok, akik [...] levetkőzik magukat, akik nem meztelenek.


"Hús és vér nem örökli Isten királyságát." ( 1Kor 15,50). 

Mi az, amit nem örökítünk át? Az rajtunk marad. És mi az, amit mi is átörökítünk? Az Jézusé és az véréé. Ezért mondta: „Aki nem eszi a testemet és nem issza a véremet, nem lesz élete annak." (Jn 6,53). Mit jelent ez? 

Az ő teste a világ, és az ő vére a Szent Szellem. Aki megkapja ezeket, annak lesz étele és lesz itala és ruházata. Másokkal együtt tévedésnek tartom, hogy ez nem fog feltámadni. Ez esetben mindannyian tévednek. Azt mondjátok, hogy a test nem fog feltámadni. Akkor mondjátok meg nekem, mi fog feltámadni - hogy megbecsülhessünk titeket. Azt mondjátok, hogy a Szellem a testben van, és ez jelenti a testben a fényt. (Ám) ez is anyag, ami a testben van, akármit is mondotok is, semmi olyasmit nem mondhattok, ami a testen kívül van. Kézenfekvő, hogy ebben a testben támad fel, mivel mindig is benne létezett. E világban, azok, akik ruhát öltenek magukra jobbak, mint az öltözet. A Mennyek Királyságában, a ruházat jobb, mint azok, akik magukra veszik." ( Fülöp evangéliuma, A teljes Nag Hammadi gnosztikus könyvtár, 157 ) 

 

"A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Hozzátok intézett szavaim lélek és élet." ( Jn 6,63 )

 

"Elfordul a fültől is, elfordul a hangoktól, elfordul a hallástól [...]. Elfordul az orrtól is, elfordul a szagoktól, elfordul a szaglástól [...]. Elfordul a nyelvtől is, elfordul az ízektől, elfordul az ízleléstől [...]. Elfordul a testtől is, elfordul a tárgyaktól, elfordul az érintéstől [...]. Elfordul az értelemtől is, elfordul az igazságoktól, elfordul a gondolkozástól, elfordul a gondolatoktól [...].

Ha mindezektől elfordult, eléri a vágytalanságot. A vágytalanság révén megszabadul. Ha megszabadult, tudatára ébred: "Megszabadultam", s felismeri, hogy megszűntek a születések, elérte a tökéletességet, cselekvését befejezte, nincs többé köze az élethez." ( Buddha, Tűzbeszéd )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése