Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-12-08

Gnosztikus irodalom XXVI. / Az Igazság evangéliuma II. / πνευματική αριστοκρατία VII. ~ A rémület pedig megszilárdult / a feledés földjén." / Ezért Jézus kinyilatkoztatott."

 "Ezért Jézus kinyilatkoztatott."

"Az élőknek szívébe kinyilatkoztatott az élők könyve, amely az Atya gondolatában és értelmében (Nousz) van megírva." ( νους )



A hűtlenség..., bármely rövidtávú cél is  mint a "köd" lepi be az élőket, ha nem bízhatsz senkiben, az rémületes.

"A Mindenség őbenne volt, az elképzelhetetlen felfoghatatlanságban, mely minden gondolatnál fönségesebb; miközben az Atyáról való tudatlanság létrehozta a rémületet és a félelmet. A rémület pedig megszilárdult a ködnek alakjában, ezáltal senki sem tudta felismerni. Ezért volt ereje az Eltévelyedésnek (Pláné). Munkálkodott az anyagukon (Hylé) ürességben, mert nem tudta, mi az Igazság." ( Az Igazság evangéliuma, 312 )

A teljes hűtlenség a felelősség tökéletes hiánya. Akit nem szeretünk, az halott számunkra..., akár felejthetjük.

"Az ő evangéliuma az (ti.: az Atyáé), amely után kutatnak, amelyet kinyilatkoztatott azoknak, akik tökéletesek az Atya könyörületes szíve által, mint rejtett misztériumot:
ő Jézus Krisztus.
Ezáltal megvilágosította azokat, akik a Sötétségben tartózkodtak a feledés földjén." ( Az Igazság evangéliuma, 313 )

 A teljes hűség - teljes felelősség...., tehát teljes Tudás ( Gnózis ).

 "Mert mi az, amiben a Mindenségnek hiánya volt, ha nem a Tudás (Gnózis) az Atyáról? Ő (ti.: Jézus Krisztus) az iskolában az út útmutatójává vált, csendes volt és nyugodt. Ő megjelent, mint mester mondta az Igét. Jöttek hozzá azok, akik a maguk szívében bölcsek, hogy megkísértsék. Ő azonban megszégyenítette őket, hiszen semmik voltak. Gyűlölték őt, mert nem igazságban voltak bölcsek. Mindezek után a kis gyerekek is eljöttek hozzá, azok, akiknél megvan az Atyáról való Tudás (Gnózis). Akkor ők erősekké lettek, megtanulták az Atya megjelenését megismerni. Megismerték őt, megismertek lettek; befogadták a szeretetet, ajándékozták a szeretetet; dicsérték őket, dicsértek ők is. Az élőknek szívébe kinyilatkoztatott az élők könyve,amely az Atya gondolatában és értelmében (Nousz) van megírva." ( Az Igazság evangéliuma, 314 )

 

"Ő azonban megszégyenítette őket, hiszen semmik voltak."

 

Ehhez Minta..., "Kapujanincs Átjáró" adatott..


"És a Mindenség alapvetése óta az ő (ti.: az Atya) felfoghatatlanságában tartózkodik, nála ez megközelíthetetlen és senkinek sincs ereje elvenni azt, mert az (ti.: erő) az ő számára van fenntartva, annak akitől elveszik és akit le fognak ölni. Ezek közül, akiket szentnek hittek, senki sem tudott volna nyilvánvalóvá válni, ha az a könyv nem jelent volna meg. Ezért megszánta a könyörületes és hűséges Jézus, mialatt a testet hordozta, amíg azt a könyvet elvette, mert tudta, hogy az ő halála élet sokak számára. Olyanképpen ahogyan a meghalt ház ura vagyona titkolt marad, addig amíg felbontatlan a végrendelet, úgy a Mindenség elrejtett marad, mert a Mindenség Atyja láthatatlan volt; azáltal, hogy ő magában egyazon egy. Ő, minden térségből (ti.: aionból) jön. Ezért Jézus kinyilatkoztatott."( Az Igazság evangéliuma, 314 )


"I'am speaking here not of the sight of the body, but of that of the soul, by which alone truth and falsehood are distinguished from one another. "But the therapeutic sect of mankind, being continually taught to see without interruption, may well aim at obtaining a sight of the living God, and may pass by the sun, which is visible to the outward sense, and never leave this order which conducts to perfect happiness." ( Philo of Alexandria, De vita contemplativa ( On the Contemplative Life ), 10-11 )

Ez a rend a πνευματική αριστοκρατία.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése