Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2022-12-07

Gnosztikus irodalom XXIV. / Tamás evangélium XIX. / πνευματική αριστοκρατία VI. ~ Az Atya királysága... III.

  Különüljenek el! III.

 

 

"Nem mindenki tartozik Isten egybegyűjtött népébe"..., kezdtük korábban. A "különüljenek el a Verem fiaitól" szabálya, az esszénusoktól tanultuk, eleinte mások számára is, ám a "de vita contemplativa"-ra törekvőknek mindvégig kötelezően zárt.

..."nézd a remeték seregét!"

"Tartsák meg a Tóra gyakorlatát a magyarázat szerint a gonoszság korszakában, és különüljenek el a Verem fiaitól!" ( Damaszkuszi irat, Szabályzatok, col. VI, 53-54 )

 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vi-i-es-kulonuljenek-el-p-dimenzio.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/x-esszenusok-kulonuljetek-el-iii-lam.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/xiii-esszenusok-therapeutak-iv-de-vita.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/iv-megtort-nadszalat-nem-tori-ossze.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/xi-violent-ferment-viii-markion-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/ix-ii-es-kulonuljenek-el-ii-p-dimenzio.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/11/edes-ritmussal-vigan-szall-lelek.html


Ám a keleti vallásokban is általános a mai napig..., ahogy régebben a keresztényeknél is divatos volt. Valahogy úgy mint Lin-Csi feljegyzéseiben szerepel:

"Az igaz út nem oly nehéz, Csak ne válassz és ne szeress! Ha nem gyűlölsz és nem szeretsz, Fényesség vár, felhő se lesz." ( Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában )

https://boatswain69.blogspot.com/2022/05/tedd-konnyuve-ennekem-ezt-nehez-huseget.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/01/atszallitani-az-embereket.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/09/hogy-lehetunk-ok-ek.html 

 

Igen..., amíg valakitől függsz nem lehetsz "OK"..., nem lehetsz "önazonos" semelyik szinten..., így hasznos sem.

 

"105. Jézus mondta: Aki apát és anyát fog ismerni, azt majd a parázna fiának fogják nevezni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

"55. Jézus mondta: Aki atyját és anyját nem gyűlöli nem lehet tanítványom. És aki testvérét és nővérét nem gyűlöli és nem viseli keresztjét, mint én, nem lesz méltó hozzám." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 304-305 )

"101. Aki apját és anyját nem gyűlöli, mint én, nem lesz tanítványom. Aki atyját és anyját nem szereti, mint én, nem lesz tanítványom. Mert anyám.. (hiányos szöveg)..
az igazi, ki az életet adta nékem."
( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

Ezek a mondatok még egy görögből lett kereszténynek is furcsák lehetnek..., nem hogy egy zsidókereszténynek.

Szó szerint kell-e venni őket?

"53. Tanítványai ezt mondták neki: Van haszna körümetélkedésnek, vagy nincs? Mire Ő ezt mondta nekik: Ha haszna lett volna, akkor atyáik anyáikkal körülmetélten nemzették volna őket.Teljes haszna azonban a Lélekben való körülmetélkedésnek van, mely az igazi." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 304 )

Salamon elvesztette erejét mert megszegte fogadalmát..., levágta a haját, nem baj-e ha egy egész nép szakít szokásával? 

( Jézus szövege nem humor nélkül való..., s görögöknek szól, szüleitek körülmetéletlenül nemzettek benneteket..., tehát megy az anélkül is..., nem lehet hát annyira fontos. )

Inkább a szabadságról lehet itt szó..., a felelősségvállalás mélyén megbúvó szabadságról. Mert csak az a döntés valódi, melyet szabadságunkba hoztunk.

"68. Jézus mondta: Boldogok vagytok, ha gyűlölnek és üldöznek titeket, az üldözők nem találnak ott helyet." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 307 )

"69. Jézus mondta: Boldogok a szívükben üldözöttek, ők azok, akik valóban felismerték az Atyát. Boldogok, akik éheznek, mert megtölti majd gyomrát, aki csak akarja." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 307 )
 
Jézus tovább megy..., ez a szabadságban vállalt felelősség otthonunk..., sőt menedékünk..., ide a többiek, a "Verem fiai" nem követhetnek, nem tudnak követni bennünket. 

A vagyonnal hasonlóképp:

"95. Jézus mondta: Ha pénzetek van, kamatra ne adjatok, hanem adjátok annak..., akitől nem kapjátok vissza." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

De a Tamás evangélium Jézusa hozzátesz valamit:

"100. Aranyat mutattak neki és ezt mondták: A császáriak adót kívánnak tőlük. Mire Ő ezt mondta nekik: Adjátok a császárnak, ami a császáré, ami Istené, Istennek adjátok, ami enyém, nekem adjátok." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

Egy nagyon fontos dolgot:

"Ami enyém, nekem adjátok!

"88. Jézus mondta: Angyalok és próféták jönnek hozzátok és nektek adják, ami a tiétek. Ti is adjátok nekik, ami a tiétek és mondjátok magatokban: Mely napon jönnek és veszik azt, ami az övék?" ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )


 Ez az egyetlen hely ami sajátunk. Kopogtassatok...

 
"86. Jézus mondta: A rókáknak odúik vannak és a madaraknak fészkeik, az emberfiának azonban nincs hová lehajtania fejét, hogy pihenjen." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 308 )
 
Találjatok helyet...!
 
"73. Jézus mondta: Az aratás ugyan nagy, mégis kevés a munkás. Kérjétek az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 307 )
 
"90. Jézus mondta: Jöjjetek hozzám, mert igám jóságos és uralmam szelíd. És nyugalmat fogtok lelni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )
 
 A kút vize..., s a gyöngy is Övé. De nekünk kell megtalálnunk....
 
 76. Jézus mondta: A királyság kereskedőemberhez hasonló, akinek árui vannak és talált egy gyöngyöt. Ez a kereskedő okos. Eladja áruit, megvásárolja az egyedüli gyöngyöt. Ti is keressétek és kutassátok a kincset, mely nem enyészik és maradandó, a helyet, ahová molyok be nem férkőznek, hogy megegyék és férgek nem emésztik meg. ( Tamás evangélium, Apokrifek, 307 )
 
  Ehhez komolyság kell a szabadságunk mellé..., nőktől is.
 
"114. Simon Péter ezt mondta neki; Mariham (= Mária Magdolna) menjen el tőlünk, mert a nők nem méltók az életre. Jézus mondta: Íme én vezetem őt, hogy férfivá tegyem és ahhoz az élő lélekhez legyen hasonlóvá, mely hozzátok, férfiakhoz hasonlít. Mert minden asszony, aki férfivá teszi magát, be fog menni a mennyek országába." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )
 
 
"103. Jézus mondta: Boldog az a férfi, aki tudja, hol jönnek be a rablók, azzal ő felkel és eltorlaszolja a nyílásokat, felövezi csípőjét, mielőtt még bejönnének." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )
 
Ahogy már idéztük:
 
"98. Jézus mondta: Az atya királysága hasonló egy férfihez, aki erős embert akart megölni. Otthon kardot ránt és beledöfi a falba, hogy lássa, elég erős-e; ezután öli meg az erőset." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 310 )
 
De ez a példabeszéd csak ezzel együtt érvényes:

"97. Jézus mondta: Az (Atya) királysága hasonló egy asszonyhoz, aki liszttel teli korsóval hosszú útra megy. A korsó füle letörik, a liszt mögötte az úton elszóródik. Nem vette észre, semmit sem tudott a bajról. Amikor hazatért, letette a korsót és üresen találta." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309-310 )
 
Csak ilyen tanítványok valók az aratásba..., ilyenek kovásznak:
 
"96. Jézus (mondta): Az Atya királysága hasonló egy asszonyhoz. Ez kevés kovászt vesz, elvegyíti a tésztába, így nagy kenyérré változtatja azt. Akinek füle van, hallja meg." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )
 
Különüljenek el! - kezdtük az írást... 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése