Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2022-12-15

Gnosztikus irodalom XXXIV. / Fülöp evangéliuma VIII. / πνευματική αριστοκρατία IX. ( GyIK VI. - a gyümölcsöző kapcsolat ) ~ "És ha a világ eltávolodott volna attól a helytől, (...)"

 "Csók által megfogan a tökéletes és szül."

 

 

 6. Mester és tanítvány ( a gyümölcsöző kapcsolat ): 

 "Valláspedagógia" szakra vettek fel eredetileg.... Csizmazia György tanár úrnak nagyon tetszett a megnevezés..., valami ilyesmit mondott rá mikor megtudta, hogy nem csak hogy jelentkeztem, de felvételiztem, s fel is vettek: "Most már megértem."  

Valláson keresztül nevelni..., tanítani. Ebben Ő is látott fantáziát.

https://boatswain69.blogspot.com/2022/06/a-megvaltas-uj-kezdet-viii-ha-pedig.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/az-oltart-gyakran-azert-epitjuk-fel-egy.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/letezz-mint-krisztusi-aldas.html

"Ne hozzatok szégyent a főnökötökre!" ( Benyik György ) 

 


 

 "Azon a napon a hálaadáskor ezt mondta: „Ti, akik csatlakoztatok a tökéletes

fényhez a Szent Szellemmel közösségében, egyesítsétek velünk az angyalokat

is, miként a képeket." Ne vessétek meg a bárányt, mivel nélküle lehetetlen meg

látni a királyt. Senki sem képes eljutni a királyhoz, ha meztelen." ( Fülöp evangélium, 160 )

 

Az öltözködésről és a fázásról ( "testi-lelki"  hidegségről ) van szó..., s áldozatról mely itt ugyan vetkőztet, de "odaát" ünnepi ruhánk lesz.


Beöthy Tamás atya egyszer elmesélte nekünk..., két lehetőség állt előtte kamasz korában, vagy apa lesz és kevés gyermeke lesz, vagy jezsuita szerzetes, és akkor sok. Az utóbbit választotta.

 

A Fülöp evangélium Jézusa azonban ennél messzebbre megy: 

"A mennyei embernek sokkal több fia van, mint a földi férfinek. Ha Adám fiai sokan vannak, habár meghalnak, mennyivel többen lennének a tökéletes ember fiai, ők, akik nem halnak meg, habár nemzették őket. Az apa fiút nemz, és a fiúnak nincs hatalma, hogy fiút nemzzen. Azok, akiket nemzettek tehát nem rendelkeznek azzal a hatalommal, hogy maguk is nemzzenek, a fiú azonban fivéreket kap maga mellé, nem fiakat." ( Fülöp evangélium, 160 )

 

Ha jól értem a szöveget, velünk Tamás atya nem fiakat nyert..., hanem fivéreket, tehát munkatársakat, "aratókat."

 

"Az Isten gazdálkodásához ugyancsak négy elem szükséges - a hit, a remény, a szeretet és a tudás. A hit a föld, melyben a gyökeret növesztünk. A remény a víz, mely segítségével kivirágzunk. A szeretet a szél mely által növekszünk. A tudás pedig a fény, mely megérlel bennünket." ( Fülöp evangéliuma, Nag Hammadi, 170 ) 

 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/09/ii-gnosis-viii-hit-remeny-szeretet-es.html

 

Pál szavai kell hogy eszünkbe jussanak: "mindenkinek mindene lettem..."

De Fülöp Jézusa ebben is tovább megy és felhívja a figyelmet egy fontos dologra..., ha mindenkinek mindene leszek, hogy mindenkit megmentsek, nem fog kiderülni, ki vagyok valójában.

"Jézus rejtőzködve jött el hozzájuk, mivel nem jelent meg a maga valójában, hanem abban az állapotában, melyben képesek voltak látni őt. Mindannyiunknak megjelent. Hatalmasságként jelent meg a hatalmasnak. Kicsinyként jelent meg a kicsinynek. Angyalként jelent meg az angyaloknak, és emberként az embereknek. Emiatt az ő világa rejtett maradt mindenki számára. Néhányan valóban látták őt úgy gondolván, önmagukba tekintenek, ám amikor megjelent tanítványainak dicsőségben a hegyen, nem kicsiny volt. Hatalmassá vált, ám tanítványait is hatalmassá tette, hogy láthassák őt a maga hatalmasságában." ( Fülöp evangéliuma, Nag Hammadi, 160 ) 


A tanítványiság, mint már korábban számtalanszor írtuk, a "megajándékozottságban" rejlik..., aki ajándékot kapott, tanítvány-örökös-fiú. ( S nyitott akár  a "legtöbbre" is. )


 

Mindenki kap, csak nem mindenki ismeri fel..., vagy nem hálás érte; - ez már más kérdés, a "tanítványiság" mértékének kérdése. 

 

 Pedig ebben a "csókban" olvad össze minden..., s minden ami fontos ebből is származik:

"És ha a világ eltávolodott volna attól a helytől, a szájból lett volna táplálva és tökéletessé vált volna. Csók által megfogan a tökéletes és szül. Ezért csókoljuk meg egymást. Az egymásban lévő kegyelem által fogamzunk." ( Fülöp evangéliuma, Nag Hammadi, 160 ) 

 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése