Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2022-12-26

Gnosztikus irodalom LX. / Πίστις Σοφία XVII. ~ 12. könyörgés ( András / "És megparancsolom a bölcs tűznek )

 "És megparancsolom a bölcs tűznek, amelyen a tökéletesek átmennek,"

 

 

A "konkoly" komoly probléma  a mi világunkban is..., mi legyen vele?

 https://boatswain69.blogspot.com/2021/04/az-emberek-ot-okbol-szerethetik-egymast.html / https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/trombita-4-het-pecset-tamad-sarkany.html / https://boatswain69.blogspot.com/2022/03/kotelessegtan-ii-lehete-az-hogy-valaki.html

Antoine de Saint-Exupery fogalmazza meg ebben a kérdésben a legsötétett véleményt:

"Ha egyetlen konkolyszemet fedezek fel a búzatáblában, már tudom, a búza lesz a vesztes." ( Antoine de saint-Exupery, Citadella, 375 )

Ebben a világban lehetséges..., ez ugyanis a kenóma, a káosz az üresség világa, maga a pokol. Itt a Konkoly van jó helyzetben.

 

De a hogy Krisztus ruháján is ez van felírva:

"Mert mi a társaid vagyunk. Veled teljesen egyek vagyunk. Mi ugyanazok vagyunk."

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xlviii-v-xxiii-1.html  

Minket is hazavárnak.


  A blog címe "ευ - δαιμονια", ez a "démonokra" utal, szó sincs a régi görögöknél a boldogság olyasfajta értelmezéséről, mintha az valamiképpen a szerencse műve volna "ευ - τυχία". Meg kell küzdenünk a "daimonunkal" és ki kell egyeznünk vele..., szolgálnunk, hogy szolgáljon bennünket; - mint a híres zen történetben a férfi, aki rajongott a sárkányaiért.

"Élt egyszer egy ember, akit elbűvöltek a sárkányok. Házának falát sárkányokat ábrázoló festmények borították, a polcokon pedig sárkányszobrok sorakoztak. Tulajdonképpen az egész ház sárkányok képmásával volt tele. Történt egy napon, hogy egy igazi sárkány nézett be az ablakán. Ahogy meglátta a képek és szobrok sokaságát, igencsak megörült, mert végre egy olyan emberre akadt, aki tényleg szereti a sárkányokat. Bizonyára nagyon boldog lenne, gondolta, ha egy igazi sárkány keresné fel az otthonát. Amikor azonban a férfi kinézett az ablakon, és megpillantotta látogatóját, úgy megrémült, hogy azonmód elájult." ( Dogen )

Mindannyian meglepődünk elő-elő ugró sárkányaink láttán, lehet meg kellene szelídítenünk őket?

"Amikor Jézus ezt mondta tanítványainak, így szólt: 

- Megértitek-e a mondottak értelmét? 

András lépett elő, és mondta: 

- Uram, PISTIS SOPHIA hatodik esdeklésével kapcsolatban a te világosságerőd Dávid által prófétált egykor a 130. zsoltárban:

1. A mélységből kiáltok hozzád, Uram! 

2. Hallgasd meg az én szómat, legyenek füleid figyelmetesek könyörgő szavamra! 

3. Ha a bűnöket számon tartod, Uram, kicsoda maradhat meg? 

4. Hiszen tenálad van a bocsánat, hogy féljenek; mert a te neved miatt bíztam benned, Uram. 

5. Az én lelkem a te igédet várja. 

6. Reménykedett a lelkem az Úrban reggeltől estig, jobban várta az Urat, mint az őrök a reggelt. Bízzon Izrael az Úrban reggeltől estig! 

7. Mert bőséges nála a kegyelem és a szabadítás.

8. Meg is szabadítja ő Izraelt minden bűnétől. 

Jézus ekkor azt mondta neki: 

- Kitűnő, András, te áldott! Ezt jelenti az esdeklése. Bizony, bizony mondom nektek, a világosság minden Rejtélyében teljessé teszlek titeket; és bevezetlek minden ismeretbe [Gnózisba] a legbelsőbbtől a legkülsőbbig; a Kimondhatatlantól a szélső sötétségig; a Világosságok Világosságától az anyagig; minden istenektől a démonokig; minden uralkodótól a szolgáikig; és minden hatalomtól a tisztviselőildg; az emberek teremtésétől az állatok, a barmok és a hüllők teremtéséig, hogy „tökéleteseknek és a plerómában teljeseknek" neveztessetek. Bizony, bizony mondom nektek: Ahol én leszek az én Atyám birodalmában, ott lesztek ti is velem. Mihelyt pedig a tökéletesek száma teljes lett, hogy a bűn (az összekeveredés) világát feloszlassák, megparancsolom, hogy idehozzanak minden zsarnok istenséget, ald világossága tisztáját nem adta ki. És megparancsolom a bölcs tűznek, amelyen a tökéletesek átmennek, hogy addig marja a zsarnokokat, mígnem a világosságuk utolsó tisztáját is le nem adták. 

Amikor Jézus ezt mondta tanítványainak, így szólt: 

- Megértitek-e, hogyan beszélek veletek? 

Mária azt mondta: 

- Igen, Uram, megértettem a te igédet. Amikor azt mondod, hogy a „keverék feloszlatásánál, a bűnnel kevert világ feloszlatásánál te egy világosságtrónon fogsz ülni, a te tanítványaid, mi, pedig a jobbod felől, és ítélkezni fogsz a zsarnok istenek fölött, akik a világosságuk tisztáját nem sugározták ki; és a bölcs tűz addig fogja emészteni őket, míg le nem adják az utolsó csepp bennük lévő világosságot is" - akkor ezzel kapcsolatban a te világosságerőd Dávid által prófétált a 82. zsoltárban: 

"Isten trónolni fog az Istenek gyülekezetében, és ítélkezni fog az istenek (bálványok) fölött."

Jézus azt mondta neki: 

- Jól mondtad, Mária." ( Pistis Sophia, 45. fejezet )

A "daimónodnak" megfelelően kell szeretned..., de úgy kötelező!

 A boldogság nem szerencse dolga...


Marsilio Ficino a középkori nagy misztikus bölcselő ezt így fogalmazta meg:

"Tehát az, ami bennünket az égnek visszaad, nem az ismeret, hanem a szerelem. Mármost az ültetés rendje az égi asztalnál is a szerelem különféle fokozatai szerint igazodik." ( Marsilio Ficino, A szerelemről, avagy magyarázat Platón A lakoma című művéhez, 205 )

S ez is ment meg:

"Ám ez így továbbra is egy olyan "bokatörős" dolog az értelem számára, tényleg csak a szeretet az egyedül járható út. 

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/oda-is-keszulok.html

 "És mindhalálig egy az út,
Mely égbe visz, vagy porba sújt!"

"A poklok vésze vár ott,
De társad én leszek!

Így minden földi bajt,
A szívünk győz le majd!
( Mozart, Varázsfuvola )"

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/oda-is-keszulok.html / https://boatswain69.blogspot.com/2021/07/hova-vagy-csak-elerhet-e-ii-van-es_93.html

 

S ez ítéletünk alapja is..., mert nem "véletlenül sodor ide-oda bennünket a sors", a megfelelő ember van a megfelelő helyen..., csak jól is csinálja!

S hogy mi a büntetés, ha nem jól csináljuk? Maradék tüzünket is "visszavonják"..., míg le nem adják az utolsó csepp bennük lévő világosságot is".

Megsemmisülünk, de sebaj, hisz eddig is csak "démonok" voltunk..., - nem "daimonok", lógva-lebegve a "semmiben", nem cselekedve és nem híve semmiben sem. Mint egy "rabszolga", aki csak szabadulni vágyik.

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xxix-nag-hammadi.html

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése