Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2022-12-03

Gnosztikus irodalom XV. / Tamás evangélium X. / πνευματική αριστοκρατία I. / három szem ~ "A mozgás és a nyugalom."

 Glóriánk kiterjesztése...

 Hogyan csattan egy tenyér...

 


A Tamás evangéliumban Jézus a szeretet különlegességére és ritka voltára hívja fel először a figyelmet, a mustármag hasonlat különös logikája csak utána következik.

A sorrend tehát így néz ki:

1. kegyelem ( eternal law ~ divine law ( daimon )) 2. műveltség ( gnózis ) 3. szeretet ( agapé )

 "48. Jézus mondta: Ha ketten egy és ugyanazon házban békét kötnek egymással, úgy ha azt mondják a hegynek: menj innen! - az el is fog menni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 304 )

"106. Jézus mondta: Amikor majd kettőt eggyé tesztek, az ember fiai lesztek és azt mondjátok a hegynek, hogy menj el innen, - el fog menni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 309 )

Gondoljunk csak az esszénusok bölcsességére vagy Parmenidész filozófiájára..., nincs egység, kettősség sem. "Egy" van.

Antoine de Saint-Exupery "végrendeletében" ugyanezek a gondolatok olvashatók:

"És végül mindig megértettem, hogy a boldogság tökéletességüknek és szívük nemességének volt a jele. És csak annak az asszonynak nyisd meg egy életre a házadat, aki elmondhatja neked: »Oly igen boldognak érzem magamat!« Mert az arcára kiülő boldogság nemességének a jele, mert a boldogság a megjutalmazott szív tulajdona. 

Ne kívánd hát tőlem, egy ország urától, hogy boldogságot szerezzek népemnek. Ne kívánd tőlem, a szobrásztól, hogy a szépséget hajszoljam: leülök, mivel nem tudom, merre fussak utána." ( Antoine de Saint-Exupery, Citadella, 215 ) 

https://boatswain69.blogspot.com/2022/04/o-crux-benedicta-winnerek-utja-iv-ha.html?spref=tw

Aki megtalálta a királyságot..., magában, nincs már hová mennie.

"49. Jézus mondta: Boldogok az egyedülállók és kiválasztottak. ők ugyanis megtalálják a királyságot. Mivel ti közülük valók vagytok, ti is oda fogtok menni." ( Tamás evangélium, Apokrifek, 304 )

50. Jézus mondta: Ha azt kérdik tőletek: Honnan  valók vagytok? Úgy ezt mondjátok nekik; Mi a fényből jöttünk, onnan, arról a helyről, ahol a fény önmagát önmagától
létrejön. Az megállt és megjelent képükben.
Ha azt mondják nektek: Ezek vagytok ti? Akkor mondjátok: Mi az ő fiai és az élő Atya kiválasztottai vagyunk. Ha azt kérdik:
Micsoda Atyátok jele bennetek ? Mondjátok nekik: A mozgás és a nyugalom.
" ( Tamás evangélium, Apokrifek, 304 )

 

"A mozgás és a nyugalom."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése