Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-10-01

Krisztus nem egyéb, mint az ember tudata II. ~ Az Istenhez a szív egyszerűen benyit. (...)

"Az ész mindenkor szabadságra törekszik"

 

 

 

Ez bizonyos..., ám ahogy az agyunk félelemre és harcra van hangolva, a negatív megközelítésekben otthonosabban mozog, ezt "fordított nézetben" könnyeben tudja értelmezni.

Kérdezd meg eszedet, mitől fél a leginkább?

 

Kiderül..., három dolog..., a hit, a remény és a szeretet különböző formáinak elvesztését tekintené a legvégső, igazán megsemmisítő csapásként.

Ám ezek kívül esnek a gondolkodás hatókörén...

 


 

"Az ész figyelmeztet bennünket arra, mit kell elkerülnünk, de csak a szív mondja meg, mit kell cselekednünk." ( Joubert )

 

Vagy ha máshogy közelítjük a kérdést..., könnyen mondhatom: " Mindig tudom, mit szeretek." De a fordítottját aligha: " Mindig szeretem, amit tudok."

Következésképpen a szív dönt. Az érzések elsőbbséget élveznek a gondolatokkal szemben!

"Az érzés dönt. Ez a döntés azonban az észen alapuló törvényen nyugszik, amelyik a közönséges emberi értelem szintjén semmiképpen sem lehet tárgya - ez ellenmondás lenne -, (...)" ( Johann Gottlieb Fichte: Előadások a tudás emberének rendeltetéséről )

 

A vallásosság tehát nem egy különleges állapot, egyszerűen kiválasztottságunknak és felelősségünk teljes tudata a szeretetben, mint erőtérben.

"A vallás (szubjektíve tekintve) minden kötelességünk isteni parancsként való ismerete." ( Immanuel Kant: A VALLÁS A PUSZTA ÉSZ HATÁRAIN BELÜL )

 

„Atyám mindmáig munkálkodik, azért én is munkálkodom.” ( Jn5,17 ) - mondta Jézus, ugyan ezért agyon akarták kövezni..., fontos tanítás van benne, a szeretet és a kiválasztottságtudat követeli tőlünk, hogy soha sem pihenjünk. 

"Társteremtők" vagyunk..., ez valóban kötelez.

 

Mint a "cirkalom" ( Eckhart Mester ), járjuk egyre bővülő sugarú köreinket "ama középpont" körül, rendületlenül.

1. Bizalommal, nevezhetnénk hitnek is, valamiben...., majd bármiben.

2. Majd reménnyel, hogy ennek a bizalomnak, bármi törtéjék is, csak jó vége lehet.

3. Szeretettel, ami garantálja, bármi történjék is..., helyesen és megfelelő ritmusban fogunk reagálni.

Ezt csak szeretettel lehet lendületben és célra tartva megtartani.

 

"Istent az eszünkkel keressük, de a szívünkkel találjuk meg." ( Cicero )

Csak így valósítható meg a teljes szabadság..., egy "nem létező" középpontba, mely már meghatározhatatlanságával teljes szabadságra hív meg, s szabadon gyakorolva a hit a szeretet és a remény erényeit..., abban hihetsz, reménykedhetsz, ami csak jól esik; de ügyelj, ami nincs szinkronban az erkölcsi törvénnyel "halálos lehet", a "bűn zsoldja a halál" ( Rom 6,23 ). 

Vagy másutt..., "a Szentélek ellen elkövetett bűnök nem nyernek megbocsátást." ( Mt. 12,31 )

 

"Az erkölcsi törvény végcélja ugyanis az abszolút függetlenség és önállóság, nem pusztán akaratunk - ez ugyanis mindig független -, hanem egész létünk tekintetében." ( Johann Gottlieb Fichte: Előadások a tudás emberének rendeltetéséről )

 

Ennek hatása megfigyelhető, felismerhető...; ennek kelene középpontjába kerülnie újra a családi nevelésnek, mindannyian csak jól járnánk vele.

"A puritánok különös buzgalommal figyelik gyermekeiket (akár saját magukat is), hogy felfedezzék rajtuk a kiválasztottság, vagyis az eleve elrendelt üdvösség jelét." ( David Riesman: A magányos tömeg )

 

Az ilyen David Riesman, Nathan Glazer és Reuel Denney zseniális könyve szerint a "belülről irányított ember".

"A belülről irányított ember gyakran szinte képtelen arra, hogy csak felületes, alkalmi kapcsolatot tartson fenn másokkal. Egyrészt túlságosan is lekötik saját problémái, és azért aggódik, hogy idejét elfecsérli; ha viszont nem fecsérli el idejét, akkor nem kell gondoktól terhelten saját magával sem foglalkoznia. Másrészt más emberekhez való kapcsolatában - s gyermekei sem jelentenek kivételt - minduntalan kifejeződik az a karakterből fakadó meghatározott igény, hogy saját magát tegye próbára és fegyelmezze." ( David Riesman: A magányos tömeg )

"Az Istenhez a szív egyszerűen benyit. Az ész és a szellem sokáig vár, míg beengedik." ( Angelus Silesius )

 


"Az igaz élet tölgyeinek nevezik majd őket, akiket az Úr ültetett el, az ő dicsőségére." ( Izajás 61,3 - a próféta küldetése )

 

2020. 01. 10. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése