Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-10-24

A sírás jó..., ~ Jó álmáért is megérdemlik.

 "Tüzes szekerek"

 

 

A sírás jó..., mert szenvedést jelent, szenvedni jó, mert tanulást jelent, tanulni jó, mert a bölcsesség kapuja.

A szenvedés mindennek értéket ad, sőt előfeltétel; nem szabad megfosztani tőle az életet.

"Aki az élet első "gonoszabb" "falainak" megmászásakor nem pusztul el..., a későbbi sokrétű szenvedései által együttérzőbb lehet másokkal szemben is. Lesz összehasonlítási alapja. Az együttérzés értelme ezek szerint nem lehet más, hogy most segítsek, hogy összességében többet szenvedhessen az illető!" ( Az együttérzés "értelmetlenségéről" "(...) mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok igazán erős." )

A szenvedés, a fájdalom hajtja az "önkiüresítés körein" ( ~ Eckhart mester ) a személyt. ( Jézus miért nem maradt a pusztában..., az akkor nem is volt olyan élhetetlen hely. )

"Cogito ergo sum ( ~ René Descartes), mint állítás..., hibás; ha matematika logika szempontjából vizsgáljuk, az állítás két dolgot von össze..., hibásan. Ugyanis először "valaki gondolkodik"..., majd ebből következik, "aki gondolkodik, az van". Tehát nem azért vannak a dolgok, mert vannak, hanem azért vannak, mert "csinálnak valamit"." ( Körzőhegy vagy "léttöbblet", mozdulatlanság vagy mozgás, kör vagy egyenes? Eckhart "kontra" Weissmahr )

Ami van, cselekszik, még a meditációt is a "nemcselekvés cselekvésének" hívják..., az is egyfajta megvalósítás. Isten aki VAN, cselekszik.

 


 

"A következőkben a változást, a keletkezést fogjuk elemezni. Hiszen a létezőknek a legáltalánosabb tulajdonsága a "mozgás", a tevékenység, a fejlődés."- mondja Weissmahr Béla Isten léte és mivolta című könyvében. Majd hozzáteszi: 

"A változás az azonosnak és a különbözőnek egysége az időben." 

Ami változik, az más és azonos is..., s ami lesz, benne van már az előző állapotban is. Semmiből sem lehet kihozni azt ami nincs benne. 

Vagy ahogy Picasso mondta: 

"Minden, amit el lehet képzelni, az valóságos." 

Buddhisták a "lehetőségek birodalmának" hívják, ahonnan a vágyainkkal hívunk életre mindent. 

Tehát ha a terv már benne volt, a terv már eredendően is meg volt? Illetve, ha a világ lényegi eleme a mozgás, hol a "végső mozgató", aki az energiát adja? 

"Ez ugyanis azt akarja mondani, hogy egy bizonyos "tökéletesség", van egy bizonyos pozitív tulajdonság, (amelyet Arisztotelész "energeia"-nak, Szent Tamás "actus"-nak nevez) amelyre nézve minden létező a "lehetőség állapotában" van." "A "potentia" fogalma tehát azt jelöli, ami, anélkül, hogy teljesen meglenne, valamiképpen már megvan." A tökéletességtöbblet tehát bele van programozva a rendszerbe, csak rá kell találnia, éreznie a létezőnek." ( Körzőhegy vagy "léttöbblet", mozdulatlanság vagy mozgás, kör vagy egyenes? Eckhart "kontra" Weissmahr )

Mozogsz mert vagy..., a mozgás szenvedést okoz, amitől okosodsz, de ez is további szenvedés forrása. Próbálhatsz, nem mozogni, de akkor nem leszel..., ez lenne a cél? Aligha!

A szenvedés megértése..., sőt megbecsülése a cél. 

A Van lényegének átélése. Erre ígéret a színelátás mint lehetőség, Isten nem csak kocogtatni tudja a katedrát, de tanítani is szeret. ( https://mandiner.hu/cikk/20200401_a_teremto_megkocogtatta_a_katedrat_hogy_kijozanodjunk_balczo_andras_a_mandinernek )

A mindenki vegye fel a keresztjét és kövessen, nem üres szólam...., ez a módszer egyfajta megfogalmazása. Feltettem egy képet egy keresztről, ami a Zemplénben található a Kéktúra mentén, legközelebb erről mesélek...

"Éljen át, aki él, szólnak az égiek, mindent, s érte erőt nyerve, tanulja meg a hálát, s oda merjen menni, merre kívánkozik." ( Hölderlin, Életút, 71 )

 

"Mindig volt titkos, valamis
Názáretje az emberi Jónak,
Honnan elindult könnyesen,
Dagadón, szánva bús milliókat
És soha nem ölt meg iszap
Bátor, nagy vizü s tiszta folyókat.

Folyók, szívek, ne féljetek
S bénult szívem se, te, ki eddig
Nem merted elég könnyesen
Mélyítni szent folyóknak a medrit.
Az emberek a siratást
A Jó álmáért is megérdemlik.

Dagadjatok meg, szent folyók,
Szivek, kik még hajléki a Jónak,
Sírjátok ki könnyeitek,
Hoszánna ma a bízó síróknak,
Hozsánna, bízó Tegnapunk
S hozsánna neked szent árú Holnap." ( Ady Endre, Hozsánna bízó síróknak )

 

 

"...azt sem tudom, ki lehetett ő."

 

"Egy kis gázlónál keresztezzük a Radvány-völgy alján csordogáló Hercegkúti-patakot, aztán egy oldalvölgybe befordulva azonnal kapaszkodni kezdünk. Itt áll az út mellett ez a sírkereszt, amely az 1983-ben itt elhunyt Dankó Jánosnak állít emléket. Sajnos, a neten semmit nem találtam róla, így azt sem tudom, ki lehetett ő." ( http://www.kektura.click.hu/OKT/albumok/61-makkoshotyka-vagashuta.html#a-093 )

 

2020. 04. 11. Nagyszombat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése