Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-10-24

A "szelíd erőszak rendszere" IV. ( Enlightenment / Visio Dei, Visio Beatifica / Διαφώτισις ) ~ "mintha gyertyát gyújtanál." / "Ami lényegétől idegen.."

 "A kérdés továbbá a jó és a szép összehasonlítása. Úgy tűnik, hogy nem különböznek egymástól." ( Bonaventura sajátkezű feljegyzéseiből, 51.c. )

 Ez az egyedi szépség vonzó hatást gyakorol rád.


 

 

Ez nem csak úgy általánosságban, de egyes emberekre is érvényes..., ami neked szép, az jó is neked.

Ami neked nem szép, az nem a te utad! Nem erre születtél!

Ez az egyedi szépség vonzó hatást gyakorol rád, nem kell félned, megtalálod az utadat..., csak figyelni kell erre a "vonszolásra":

"Ha aztán innen valaki erőszakkal továbbvonszolná felfelé a göröngyös és meredek úton, s nem engedné el, amíg csak ki nem húzná a napfényre: vajon nem szenvedne-e emiatt, s nem méltatlankodnék-e hurcoltatása közben? S mikor a napfényre érne, vajon tudna-e a fénytől elárasztott szemével valamit is látni abból, amit most mint igazi világot mutatnak be neki?" ( Platón: Állam, Hetedik könyv )

Aligha van így..., valójában nincs szabad akarat, predesztináció van. Szabadon eldöntheted, meddig állsz ellen a saját szépség utáni vágyadnak..., tehát eldöntheted, meddig kínozod magadat. S így valóban "siralom völgye" lesz ez az élet.

Tehát addig vagy vak..., de legalábbis rosszul látó, s utána nem.

 

A vasárnapi szentmisén..., a rádióban hallgattam, az atya egy régi példabeszédet "aktualizált":

Egy pap megkérdezi  így koronavírus járvány idején az egyik hívőt: Nem fél-e?

Az így válaszol: Atyám, velem most három jó dolog történhet:

1. Nem kapom el a vírus.

2. Megbetegszem, de meggyógyulok.

3. Megbetegszem, s visszatérek a Teremtőmhöz. 


"Ha tehát arra kényszerítené, hogy magába a fénybe tekintsen, nemde fájna a szeme, elfordulna, és azokhoz a dolgokhoz menekülne, amelyeknek a nézésére képes, és a most mutatott tárgyaknál valójában világosabbnak tartaná őket?" ( Platón: Állam, Hetedik könyv)

Nem kényszerít itt senki senkit..., s nem fáj senkinek semmi, sőt. Gyönyörűséges dologról van szó. S a tisztánlátásod sem sérül tőle..., sőt.

A gondolkodás, olyan, mintha zseblámpával ide-oda világítanál..., éles képet kapsz egyes dolgokról..., de az egészről semmi biztosat.

A megvilágosodás..., a kereszténység színelátásnak hívja..., remek szó, mintha gyertyát gyújtanál, ami egyszerre mindenfelé szórja fényét..., lehet nem túl éles, de rögtön minden viszonylat helyre kerül a "térben".

Amióta képes vagyok használni nagyon érdekes új színt ad a dolgoknak az életemben. nem lettem sem bolond ( Freud ), sem különleges ember tőle..., ugyanúgy "vizet hordok és fát vágok", mint bármikor korábban. 

 

"...mintha gyertyát gyújtanál, ami egyszerre mindenfelé szórja fényét..., lehet a kép nem túl éles, de rögtön minden viszonylat a helyére kerül a "térben".


Térjünk vissza a "szelíd erőszakra":

"Ha azonban a lélek rút dologra talál, visszahúzódik, nem ismeri el, sőt elutasítja magától olyant, amellyel ő nem lehet összhangban s amely lényének idegen." ( Plotinosz: A szépről, I. Enn. 6. könyv 2. )

"Ami lényétől idegen"..., nagyon izgalmas kifejezés.

Nekem egy nagyon értékes pillanat az életemben egy Országjárásvezetői Tanfolyam volt amit a TIT rendezett a Juhász Gyula tanárképző Főiskola Szentháromság úti épületében.

Az előadók láthatólag nagyon jól szórakoztak..., a tanfolyam lehetőséget adott a számukra, hogy olyan dolgokról meséljenek, ami amúgy a hobbijuk lehetett. Volt egy fiatal építészmérnök aki szintén tartott előadást, hogy a különböző világnézetek hogyan jelennek meg s fejlődnek, haladják meg egymást az építészetben. Imponáló volt a magabiztossága, kristálytiszta logikája, kár, hogy már nem emlékszem a nevére. Azonnal tudtam, valami ilyesfélének kell lennem. Ilyesfélének, de nem ennek. ( Mivel már előtte "összeolvastam én már minden hülyeséget"... )

"...akkor azt, aminek a sok részből összetétel által eggyé kell lennie, együvé rendezi, közös kibontakozásba vezeti s összhangzás által eggyé teszi." ( Plotinos: A szépről, I. Enn. 6. könyv 2. )

Engem már ekkor is leginkább a rendező elv foglalkoztatott..., mi az, ami együvé rendezi ezt a milliárd hangú "összhangzást"?

 "Én nem tudom, hogy a mamának volt-e igaza, vagy pedig Dan hadnagynak, (...) hogy van-e mindegyikünknek rendeltetése, vagy csak úgy ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de én azt hiszem, mind a kettő igaz. Talán mind a kettő megtörténik velünk egyszerre." ( Forrest Gump )

 

"a sok részből összetétel által eggyé kell lennie"

2020. 04. 08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése