Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-10-07

Hogyan válhatsz legjobb sünné?

Miért jó a csigának?

Hívő bárki lehet, de biológus nem.

 

 

 

Ma az emelt szintű képzésről kérdeztek a diákjaim. Miután megbeszéltük, az jelentkezzen aki szereti ezt a "nyelvet" beszélni, s erre készen áll egész életében is, egyikük feltette a kérdést: "Mi van ha nem szeretne ezzel egy életen át foglalkozni?"

"Az ne válassza a biológiát."

 

A biológia is, mint minden a világon először is elhivatottság dolga, valahogyan Neked nagy szerelmed lesz ezzel a foglalkozni..., ki tudja miért? Erre hívattál el..., de mondhatnánk így is, erre küldettél.

 

Ha jól meggondolod, küldetésed van, ami küldetéstudattal is jár.

Ehhez iskoláid során megfelelő kiképzésben, gyakorlásban részesülsz ( ajánlom a "drill"-ről szóló bejegyzést... ) ,s megtudod, a "testben" te milyen "szerv" vagy; annak minden felelősségével. ( Hiszen ha túl- vagy alulműködsz veszélybe sodrod az egész szerveztet. )

 

Ahogy Szentviktori Hugó írta.., két dolog kell a "profizmushoz"; okosság, mondhatjuk tudásnak és gyakorlás, ami az erény.

 

Hiába lennél jó orvos, ha nem vagy megbízható..., s pl. nem tartod meg a rendeléseidet. S hiába vagy erényes, ha nem vagy elég művelt. Mindkét véglet veszélyes "üzem".

Ezért értelmetlen a Hugó-féle kérdés, ki adott a sünnek tüskéket, a sün sün, a biológus biológus, az orvos orvos, annak minden attribútumával együtt.

 

Mégis itt maradt a kérdés, miért van biológus, miért van orvos és miért van sün? S hogy válhat a legjobb sünné, orvossá vagy  biológussá valaki?

Mi a jóság kritériuma?

 

"Miért jó a csigának? Nem is jó neki." -, mondja egy vicc, s sok bölcsesség van benne.

A csiga nem tudja jó-e neki, csak csiga. Csak mi akarunk csiga lenni, mert egyébként eszünkbe sem jutna a kérdés: Jó-e csigának lenni?

 

Létezhet-e ilyen megismerés és mi az értelme? S egyáltalán, miért alakult ki, s miért annyira "ingyenes", hogy az egyházak berzenkedése ellenére a hívek, ha megkérdezik őket sosem valami formális dologra, hanem valódi közvetlen saját istentapasztalatukra hivatkoznak, ha megkérdezik tőlük, te miért hiszel?

Lehet minden Istenhez vezet?

 

Az általunk korábban elég negatív színben feltüntetett gondolkodás sem annyira negatív, mert átváltozhat csodálattá..., majd végső soron szeretetté, filozófiává, művészetté stb.? Mindenné ami a legfelsőbb emberi létezés és alkotási forma.

Ha annyira alantas és aljas volna, aligha törhetne-vezethetne ilyen magaslatokba. Valószínűleg mi használjuk rosszul.

A gondolkodás analízis..., ami végtelen tehát önmagába fordul, szintézist követelve. A teljes szintézis meg nyit a végtelenre..., s a végtelenben vagy túl rajta ott van Isten.

 

Ezért lehetetlen, hogy egy tudós ateista legyen..., mert akkor nem tud eleget. Ha eleget tudna alázatos lenne, s hálás; mert az alázat - kegyelem. Megóv saját magadtól. Mindenki önmaga legnagyobb ellensége.

"Bevallom neked: képtelen vagyok rá. Ehhez még az én hatalmam is kevés. Hogy egy ilyen reformot végrehajtsak, át kellene dolgoztatnom az egész filozófiát, az egész teológiát. De ez a kisebbik baj. Ahhoz, hogy elfogadtassam ezt az egészen új filozófiát és teológiát, ki kellene rúgnom az összes teológusomat, a bíborosaim jó részét, a püspökökről nem is szólva. Egyszerűen, mert mindezek nem hajlandók átállítani a fejüket. Meg talán nem is képesek rá. Nem lehet itt csinálni semmit, öregem. Ami nekem meg neked elvi probléma, az nekik kenyérkérdés…" ( Maróti Lajos: Utolsó utáni éjszaka )

"Nem hajlandóak átállítani a fejüket."

 

No igen, az emberek egy jelentős része nem más mint szerszám a fiókban, semmi mást nem tud, csak egy valamit, s azt is önző módon.

Olyan mintha csak szerv lennél, öntudatlan-önmagába zárt..., nem is sejtve a szervezet tényleges célját.

Nem elég ha egy szerv képzett és pontosan működik önmagában, sejtése kell hogy legyen az egészről. Megszerezhető-e ez a sejtés..., ez a tudás. Könnyedén. Ezért nyitott számára az Istentapasztalat, s csak kevesek számára a teológiai diploma, a biológia és az orvoslás iránti tartós szenvedély. Hívő bárki lehet, biológus nem mindenki. Lényegében, az összes szerv tudhat a testről..., tehát test lehet - hiszen az is; kar viszont csak kettő..., nincs is szükség többre.

 


Nem vagytok gépek! Új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek, kiveszem testetekből a kőszívet és hússzívet adok nektek. ( Ezekiel 30,26 )

2020. 02. 25.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése