Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-10-14

csak el kell menni a "díjért".

Valaminek tudatosulnia kell ( II. )

"logoterápia"

 

 

 

"Az élet tele van csodákkal. Csak éppen már ki vannak fizetve és már mindegyikük valaki másé." ( Robert Musil: Kis életutazás )

 

Ezt optimistábban is meg lehet fogalmazni: A saját csodájára mindenki jogosult..., de azért maga kell fizetnie, a saját módján.

 


 

 Tatiosz gyűjti össze a feltételeket, amik a rendszert éltetik. Isten örökösei vagyunk..., a "tékozló fiúk", akiket, bármilyenek is voltunk, visszavár atyánk a családi házhoz..., s készül az ünnepségre.

 

1. "(..) csak annak vannak kötelességei, akiknek jogai vannak. Az igazságérzet volna a lélek?"

2. "Az öneszmélet pillanata: amikor már tudja, feladata van. A feladat megtestesülése volna a lélek?"

3. "Hisz abban, hogy megválthatja a világot: hogy szeretettel, nemes érzülettel, béketűréssel száműzni a földről a szenvedést, a kínokat, a fájdalmat, a bánatot; helyette szeretetet és fényt áraszt. Ez a hit volna a lélek?"

4. "Mit kell tenni? A lélek mindenkor tudja azt. Túl mérlegelésen és érveken, túl a gondolkodáson és döntéseken, van bennünk egy rész, amely másképpen lát. Ez a tudás volna a lélek?"

5. "Ha már tudjuk, mit akarunk, már csak meg kell tennünk, amit akarunk.(...) Ez a tenni merés volna a lélek?" ( Tatiosz )

 

Mert amit a lelkünkről tudunk, azok vagyunk...; s ez a tudás bármikor megszerezhető.  És mégsem ez az emberek életének általános célja...

"A jó mindig hatalmunkban áll, mégis a pokol tornácán nagy a tülekedés." ( Tatiosz )

Isten hazavár..., ideje úgy viselkednünk, hogy ne hozzunk szégyent Rá.

Jogaink vannak és a jogokkal feladataink is..., tulajdonképpen előre ki van fizetve a csoda, csak el kell menni a "díjért". Képesek vagyunk megváltani a világot, csak akarnunk kell, amire vágyunk, s ehhez meg van bennünk az Isteni rész is, csak hallgatni kellene a "súgásra".

Ezt kell tudatosítani..., másodszor.

 


 

"Gondoljuk csak végig mindannyian, akik itt vagyunk: hogyhogy az Úr kiválasztott minket? Nem azért van így, mert keresztény családból jövünk, keresztény kultúrában nőttünk fel. Sok keresztény családból származó ember elutasítja az Urat, nem akarják Őt. De mi hogyhogy itt vagyunk, az Úr által kiválasztva? Ingyen, minden érdem nélkül... Az Úr ingyen választott ki minket, nem fizettünk semmit azért, hogy keresztények legyünk. ( Ferenc pápa )

 

2020. 03. 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése