Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-09-09

Hogy lehetünk "OK-ék"?

 Boldogság és vigasztalás ( I. )

"Minden boldogság bátorságból fakad." ( Honoré de Balzac )

( bátorság és szeretet )

 

 

 

A szeretet van, mert hiányzik..., ugyanígy a boldogság is létezik..., de ahogy Proust felismeri..., megnyilvánul irigységünkben is.

"A mások boldogságában az a csodálatos, hogy hiszünk benne." ( Marcel Proust )

Most vagy van mindenkinek, vagy senkinek...

Henri Petit tovább kuszálja a szálakat:

"Az igazság, hogy néha boldogok vagyunk, de nem lehetünk azok mindig, mert a boldogságnak nem az a természete, hogy állandó legyen. Az ember boldog, mint ahogy melege van, vagy fázik, éhes vagy szeret. A föld legszebb mezőit sem süti mindig a Nap, szükségünk van éjre, hóra és hidegre..." ( Henri Petit )

Tehát hol van, hol nincs..., akkor ez milyen? Lehet attól függ látom-e vagy sem? S ezt az állapotot "normálisnak" tekinteni...

De a legjobbak csak most következnek:

"Egész életre való boldogság?! Senki se lenne képes elviselni - maga a pokol lenne a földön." ( G. B. Shaw )

Hasek a Svejkben ugyanezt mondja..., szerintük a boldogság unalmas volna, ( Nem mellékesen mégis mindenki a mennyországot választaná a pokol helyett..., miért? ) s az emberek unalmukban megölnék egymást!

"Huzamos boldogság egyenlő az unalommal." ( Oswald Spengler )

A boldogság nem unalmas..., sőt.

A boldogság teljesség..., de kié? S miféle teljesség?

"Az boldog igazán, akinek mindene megvan, amit csak kíván - de nem kíván olyant, ami nem illik." ( Szent Ágoston )

Jók az Örkény egypercesek..., de nem adnak válaszokat, csak ügyesen provokálnak. Van egy kis kép a "kis testi hibával született körről", aki vigasztalót keres...

Ha teljes szabályos kör lenne, boldogabb lenne? S ha látna szabályos kört, akarna nem szabálytalan lenni? A szabályos kör tud segíteni a szabálytalannak annak megbántása nélkül?

 


 

Annyi bizonyos, szabályos körnek lenni  "tintaspórolás".  De ennyi lenne-e az egész?

"Nincs boldogság. A boldogság csak a boldogtalanság szünetelése." ( J. Renard )

Boldog lesz-e a kör, ha egyszerűen szabályossá válik?

Emiatt a lapos és fantáziátlan gondolkodás miatt nincs igaza Haseknek, Spenglernek vagy Shawnak.

A boldogság élő, lüktető, dinamikus és színes valóság. Választható önmagáért is..., hisz maga a teljesség...

"Mert a boldogságot önmagáért választjuk és sohasem valami távolabbi szándékkal..." ( Arisztotelész )

S már a sejtése is boldogság:

"Boldogság az is, ha az ember várja a  boldogságot." ( Roger Martin du Gard: A Thibault család )

,... mint a Micimackóban:

"– Mondd, Micimackó, mit szeretsz te a világon a legjobban csinálni? – Mit szeretek? – Meg kellett állnia, hogy gondolkodjon. Mert mézet enni, ez csakugyan jó dolog, mielőtt nekikezd az ember, olyan az a perc, hogy szinte jobb, mint mikor már nyalja – de nem tudta, hogy hívják az ilyesmit." ( Alan Alexander Milne: Micimackó )

Akkor, hogy is van ez?

A pszichológia egyik célja, hogy megajándékozza az ember az "OK-érzéssel", én "OK vagyok",  te "OK vagy"..., stb.

Hogy lehetünk "OK-ék"?

Innentől veszélyes terepre "keveredünk"..., csak bátrak olvassák tovább...

A boldogsághoz teljes szeretet, vagy annak teljes hiánya szükséges, mindkét úthoz nagyon nagy bátorságra van szükség.

Pascal mondatában előre jelzi számunkra a a megoldást...., "Istenben van".

"A boldogság nincs kívüled. Nincs benned, hanem Istenben van. És ha őt megtalálod, mindenütt rátalálsz a boldogságra." ( Pascal: Gondolatok )

1.

A 11.b-sekkel az elmúlt etika órán a szeretet formáiról beszélgettünk..., s megállapítottuk a szereteted a hatókörzetednek felel meg..., ám minél több mindent vonsz a hatókörödbe, annál több minden fog visszahatni rád, amit szeretünk annak kiszolgáltatjuk magunkat. Ha mindent szeretsz, teljesen kiszolgáltatod magad..., elveszíted magadat. ( Minden szeretet forma más-más kiszolgáltatottság, de csak akkor működnek, ha átadod magadat bennük a másiknak... )

Már beszélgettünk erről a "Debitum II. ( Az "önkiüresítés" gyümölcsei ) ( 2019. 05. 30. )" részben..., de ott a megvilágosodásra volt kihegyezve a "téma".

Mindent lehet szeretni. Ha mindent szeretsz, minden hat rád:

Amerikai szépségben mondja Ricky Fitts: "Emlékeznem kell!" / "Tudom, a videó csak silány másolat... de segít emlékeznem. Emlékeznem kell... Néha olyan sok a... szépség... a világban... úgy érzem, ki se bírom... és a szívem... egyszer csak... megszakad..."

 



2.

Ám főleg keleti mintára tanultunk egy másik módszert is.

"Az igaz út nem oly nehéz, Csak ne válassz és ne szeress! Ha nem gyűlölsz és nem szeretsz, Fényesség vár, felhő se lesz." ( Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában )

Próbáljunk nem kötődni semmihez, magunkhoz sem. Ahogy a tolvajnak tanácsolja Buddha: "Lopd el a napot, a holdat..., mindent; s végül magadat is!"

S mi lesz, ha sikerül az utolsó szemig ellopni magunkat..., az "ürességben" fellobban az "ősmaga", az "ősén"..., valódi természetünk. Az Isten, aki maga az élő szeretet.

Nem egy puszta kör..., szabályos vagy csorba...; sokkal több annál.

 

"Az élményszerűen megélt hit és a vallásos viselkedés lényegileg különbözik egymástól. A vallási élmény az egész személyiséget megváltoztathatja: tisztaságérzetet, távlatos élettudatot, tökéletes biztonságérzetet adhat. Maga az élmény általában megrendítő, melyet követően megváltozik az ember életvitele: megszabadul a kételyektől, áthatják életét, magatartását azok a tényezők, amelyeket isteni követelményeknek ismer el." ( Dr. Hunyadi László: Az emberiség vallásai )

A "sárga, kissé zöldes, a szélein megrothadt levél" látványa boldogság-e?

"Én nem régen láttam egy sárga, kissé zöldes, a szélein megrothadt levelet. Vitte a szél. Mikor tíz esztendős voltam, télen behunytam a szemem és képzeltem magamnak egy zöld levelet, erezett, friss levelet s hozzá fényes napot. Aztán kinyitottam a szemem és nem hittem magamnak, mert igen szép volt, hát újra behunytam a szemem. - Mi akar ez lenni? Valami allegória? - N-n-em... ugyan minek? Dehogy mondok én allegóriát! Csak a levélről, egy levélről... A levél szép. Minden szép. - Minden? - Minden. Az ember azért nem boldog, mert nem tudja, hogy boldog; csak ezért. Ez az egész. Aki megtudja, az mindjárt boldog lesz, abban a pillanatban." ( Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij : Ördögök )

Ez itt a kérdés...., Hamletesen szólva.

"Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem." ( 1 Kor 13,12 )

 

"Ekkor jöttem rá, hogy ott van... ez a teljes élet, a dolgok mögött...és ez a hihetetlen jótékony erő, mely azt akarja, hogy tudjam, nincs okom félni..." ( Amerikai szépség )

"Nyomorúságai mellett is boldog akar lenni az ember... Hogy célját elérje halhatatlanná kell lennie." ( Pascal: Gondolatok )

 

"Minden boldogság bátorságból fakad." ( Honoré de Balzac )

 
Happiness can only be achieved by looking inward and learning to enjoy whatever life has and this requires transforming greed into gratitude.” / „Boldogságot csak úgy lehet elérni, ha befelé nézünk, és megtanuljuk élvezni azt, ami az életben van, és az önzést hálává kell alakítani.”

 2019. 10. 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése