Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-09-16

"Egy sivatagot kaptál megművelésre." II. ~ "Azért vagyunk itt, hogy tanítsuk az igazságot, nem szabad szégyellenünk."

 "A békémet akartad, jöjj és vidd magaddal!"

 Egy sivatagot kaptál megművelésre II.


 

 

"Nem pirospozsgás, szőkeszakállas szentek vagyunk, mint a képeken, akiknek ékesszólását és csattanó egészségét még a filozófusok is irigylik. Osztályrészünk más, mint amit a világ elképzel. Mellette még a lángész alkotó kínja is léha játék. Minden szép élet melletted tanúskodik, Uram; de a szent tanúbizonyságát mintha tüzes vassal tépnék ki belőle."( Georges Bernanos: A Sátán árnyékában )

Akkor miért jó a sivatagban dolgozni? Mi ebben az öröm?

Erre csak egy elég furcsa választ tudok adni..., írva vagyon, aki meglátja az Úr arcát, meghal; de aki nem látta az is.


Ahogy Jézus mondta azon az éjszakán: "Atyám, ha lehetséges, múljék el tőlem e pohár; mindazáltal ne úgy legyen, amint én akarom, hanem amint Te." ( Mt 26,39 ) 

Ám ha "elmúlna", ahogy Kazantzakis regényében, az nagy baj volna..., Neki is.

Erre világít rá Calederon de la Barca is: "Mert embernek legnagyobb Bűne, hogy megszületett Ő."

Előbb van a szerep, az idea csak aztán jelenik meg hozzá a forma. Jaj Cervantesnek, ha nem írja meg a Don Quijotét! 

 

Utassy József: Irdatlan ég alatt, 1988


Erről beszél Utassy József képes verse. Biztos akkora öröm, írni?

 Igen, meg nem, neki ez volt a keresztje, erre a szerepre született. Ezeket a verseket Neki kellett megírnia, s nagy baj lett volna, ha nem teszi..., neki is százszorosan jaj!


"Mert ez a különös ember, aki annyi más terhét cipelte, nagyszerűen tudott vigasztalni, de ő maga sohasem vigasztalódott meg." ( Georges Bernanos: A Sátán árnyékában )

Mert magányos, a legnagyobb csúcsain nincs nagy tülekedés, ott kevesen vannak, rendszerint magányosan, vagy nagyon kis csoportokban  lehet felérni. 

A kereszténység, a szentté válás magányos vállalkozás. S a szent sohasem lehet biztos a dolgában. A többiek messze felettük a csúcs közelében látják haladni felfelé, felnéznek rá..., erről beszéltünk a Wittinghoff-Borkai ügy elemzésekor is..., de ő nem tudhatja mennyi van még hátra.


"Sokan nem tudták a csodát megfejteni, hogyan lehetséges, hogy az, akit ezernyi ember bíróul választ, mikor a kötelesség rettenetes összeütközéseiről van szó, a maga dolgában mindig félszegnek és szinte félénknek mutatkozik. "Szórakoznak rajtam -, mondogatta - felhasználnak, mint egy játékszert"." ( Georges Bernanos: A Sátán árnyékában )


"Természetesen mindenkinek csak annyi tapasztalata lesz, amennyi illik hozzá. Egy tíz centiliteres üveg sohasem fog annyit tartalmazni, mint egy literes." ( Georges Bernanos: Egy falusi plébános naplója )

Annyi lesz a tapasztalat, amennyinek lennie kell, s lényegtelenné válik, mit kiált a tömeg, mint Karinthy Barabás című novellájában, mert a tanítvány a mester arcát kezdi felvenni..., az meg sérthetetlen.

Idővel kitisztul a tükörben mutatott kép is önmagunkról: 

"Az volt az érzésem, hogy figyelmem egy másik - ez idáig ismeretlen - lelkiismeret, egy homályos tükör felszínére siklik, s hirtelen attól féltem, hogy megpillantok egy arcot - milyen arcot, talán az enyémet?... Egy újra megtalált, elfeledett arcot." ( Georges Bernanos: Egy falusi plébános naplója )

 

S mikor ér fel mindenki a csúcsra? Talán soha. 

Unamunonak van egy elmélete a "világkolostorról", ő is elismeri, akik test szerint élnek, társaságban élnek és újratermelik a bűnt...; akik lélekben, magányosan. 

 Össze kellene hozni valahogy a két kibékíthetetlennek tűnő szenvedélyt. 

Hogy lehet sikeresen élni a világban szerzetesként? ( Nem mellékesen Unamunonak sikerült..., 8 gyereket nevelt fel, s emellett nem akármilyen gondolkodó is volt...; s indexre is tették a könyveit! Ahogy az idézett Kazantzakis regény és film is kijárt! Vajon miért?  lehet, igazságuk volt...)

Talán mégis elered még az eső a sivatagban, s kivirágzik a kő- és homoktenger.

"A dolog addig fog tartani, amíg tart... De végre is mit akarsz? Azért vagyunk itt, hogy tanítsuk az igazságot, nem szabad szégyellenünk." ( Georges Bernanos: Egy falusi plébános naplója )


2019. 11. 03.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése