Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-09-01

171 év harag

"Vedd el a kísértéseket, és senki sem fog megmenekülni." (  Remete Szent Antal )

 

 

Létezik egy legenda, erről kamasz koromban szereztem tudomást, amikor sörrel akartam koccintani Morvai Péter haverommal, aki ezt kategorikusan visszautasította. 

"Magyar ember sörrel nem koccint", - mondta. 

 Sőt.., elmesélte, egyszer majdnem megverték őket egy prágai sörözőben.

Joghallgatóként gyakran jártak fel Szegedről Prágába egy kis sörözésre. Egyik nap egy szintén fiatal csehekből álló csoport telepedett le az asztalukhoz, - koccintásra nógatva őket. 

Ők azonban visszautasították..., ekkor majdnem verekedés tört ki, sajnos itt a "vasfüggönyön" innen nem tanultunk meg oroszul..., de angolul sem tudott még akkor senki sem, így hát hosszas mutogatás után végre sikerült megértetniük magukat.

Ekkor azonnal szent lett a béke! Sőt ölelték-csókolták a magyarokat..., lehet nekik sincsenek pusztán szép emlékeik az osztrák barátságról.

 

Egy HVG cikk ezt így meséli: "A hagyományt mindenki jól ismeri: hosszú évtizedek óta a magyarok tisztelegnek az aradi vértanúk emléke előtt, akiknek a kivégzése után a megtorlásokat irányító Haynau és társai sörrel koccintottak az osztrák győzelemre. 

Ugyan a fogadalom az egyik ismert verzió szerint százötven évre szólt – azaz a tilalom 1999. október 6-án lejárt -, a Marketing Centrum közvélemény-kutató 2005-ös felmérése szerint a sörivók fele még ma is betartja azt." 

Durva, 171 éve tart a harag, s mérgezi az osztrák-magyar viszonyt azóta is, csak mert a császár nem fogadott szót a cári tanácsnak és nem gyakorolt közkegyelmet..., hanem ránk szabadította a félkegyelmű Haynaut. 

Nem érdemes a szeretet és a testvériség parancsával szemben cselekedni.

 

"A bűn bűnt szül; az azonos cselekedetek ismétlése víciumot gerjeszt. A víciumból perverz hajlamok fakadnak, melyek elhomályosítják a lelkiismeretet és megrontják a jó és rossz konkrét értékelését. Így a bűn sokasodni és erősödni akar, de az erkölcsi érzéket nem tudja gyökeréig lerombolni." ( Katolikus Egyház Katekizmusa )

Nem lehetne ezt egyszerűen..., egyszerűbben?

Nem.

Erre a legszebb választ maga a kísértéseitől nagyon sokat szenvedett Remete Szent Antal mondja: 

"Vedd el a kísértéseket, és senki sem fog megmenekülni." 

A kísértések rendkívül fontosak, olyasmi mint az idő, amire sok időt szánsz az fontos neked, amiért hajlandó vagy sokat szenvedni az értékes számodra, az irigység legyőzése is hasonlóképp működik, miközben "harcolsz" ellene megtudod ki vagy, s ha legyőzöd új, egy másik emberként fogsz kikerülni a küzdelemből.

"Ó szerencsés vétek, mely ilyen és ily nagy Megváltót érdemelt." ( Exsultet )

 

Lényegében Krisztust imitálva meg kellene tudnunk váltani magunkat és egymást is. Tudom elég eretnekül hangzik, de hát mi más értelme lehet a példájának, ha nem ez?

Egy Test vagyunk!

"Krisztus kimondhatatlan kegyelme értékesebb javakat adott nékünk azoknál, amelyeket az ördög irigysége elvett tőlünk." ( Nagy Szent Leó )

Vagy:

"A Törvény és a kegyelem rendje megszabadítja az emberek szívét a kapzsiságtól és az irigységtől; az ember szívét beavatja a Legfőbb Jó utáni vágyba; fölébreszti a Szentlélek utáni vágyakat, aki beteljesíti az ember szívét." ( Katolikus Egyház Katekizmusa )

 

Addig maradnak az Igazság helyett a parancsok...

"A tizedik parancsolat megkívánja, hogy száműzzük az irigységet az emberi szívből. Amikor Nátán próféta Dávid királyban bűnbánatot akart ébreszteni, elmondott neki egy példázatot a szegény emberről, akinek nem volt semmije, csak egy leányaként szeretett báránykája, és a gazdagról, akinek számos nyája volt, mégis elvette a szegénytől a báránykáját. Az irigység a leggonoszabb tettekre is vezethet." ( Katolikus Egyház Katekizmusa )

És  klasszikus Jézusi intés, ha nem ügyeltek, meghaltok, s meghalnak azok is akiket szerettek, mert közösség átható szeretet és összetartozás- és céltudat nélkül nem maradhat fenn, amelyik ország meghasonlik önmagával, nem maradhat fenn:

"Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely terem, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, ha elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elég." ( Jn15,1-6 )

Ez a "Második Halál".

 


 

 

2019. 10. 08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése