Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-09-23

ha az emberek barátai egymásnak, az igazságosság felesleges.

A rejtély I.

"Éltető élet." ( Ennius ) - "A lélek szeretettel teljes ragaszkodása." ( Cicero )

 

 

A holt költők társasága című filmben van egy jelenet az "alkalmazkodás törvényéről"..., s nem minden negatív él nélkül..., pedig ahogy a Pascal idézet is megfordítható, vagy ahogy Ő mondaná "kontrasztos", ez is az.

Miért alkalmazkodunk egymáshoz, miért alakítunk ki közös törvényeket, szabályrendszereket, rituálékat?

Mert érezzük a hiányunkat és szeretünk "együtt lépni"...., bátorít és serkent bennünket.

Minden barátság létrehoz ilyeneket, önkéntelenül. 

Aki ezek ellen küzd, a barátság ellen is küzd. Aki a barátság ellen küzd, Isten ellen küzd.

"Tudniillik, számomra világosnak tűnik: arra születtünk, hogy mindannyiunk között legyen egyfajta szövetség, amely szorosabb, ha mindenki nagyon közel áll egymáshoz." ( Cicero: Laelius vagy a barátságról )

A szövetség és közelségünk alapja hiányosságunk tudata.

Szükségünk van egymásra.

 

"A barátság ugyanis nem egyéb, mint összhang minden emberi és isteni dologban, jóakarat és és szeretet; nem is tudom, hogy leszámítva a bölcsességet, adtak-e ennél valami jobbat az embereknek a halhatatlan  istenek." ( Cicero: Laelius vagy a barátságról )

Aki mindenkihez jó..., csak erényes lehet. S aki erényes, Isten barátja. Mert ő olyan jó, mint Isten..., ami hogy lehetséges, ha "hiányos", fogyatékos?

"Erény nélkül a barátság semmiképpen sem létezhet." ( Cicero: Laelius vagy a barátságról )

A barátság megfizethetetlen, nem vezethető le  semmilyen cselekedetből, nem fűződik hozzá érdek és élvezet..., sőt mások hiányára fókuszálva teljesedik ki, nem gondolva önmagára.

"Ezért úgy látom, hogy a barátság inkább a természetből, mint a szükségletből fakad, inkább a lélek szeretetteljes  ragaszkodásából, mint abból a megfontolásból, hogy ez a dolog mekkora haszonnal járhat." ( Cicero: Laelius vagy a barátságról )

 

"A hű barátnak egyszerűen nincsen ára - nincsen, ami vele értékben fölérne. Mint az élet balzsama, olyan a jó barát - akik az Urat félik, találhatnak ilyet. Aki az Urat féli, abból jó barát lesz, mert amilyen ő maga, olyan a barátja is. ( Sir 6,15-17 )

"A barátságot Lelkünk magával égből hozza le, Nem függ szárnyán sem érdek ronda mocska, Sem élvezetnek önző ingere. Vagy az iskolában él csak a barátság, S az életnek zajától elrepül?" ( Madách Imre: Egy vetélytárshoz )

"Olyan barátság, amely a barát megvetendő cselekedeteinek nem tud gátat állítani, nem is barátság. " ( Chartier )

A legfőbb rendező elv..., értéke nem fejezhető ki, valami transzcendens jellegű...., mondhatni nem evilági jellegű érzés. Érdek és élvezet nem ér fel hozzá, ha igen az már nem "barátságosság"...., valami más. S legyőzhetetlen, aki barátod, nem győzheted meg ne legyen az, csendes derűvel tovább fog kísérni utadon, a megfelelő távolságtartással.

Arisztotelész helyesen szögezi le.

"A barátság fontosabb, mint az igazságosság, mert ha az emberek barátai egymásnak, az igazságosság felesleges." ( Arisztotelész )

 

"Ha barátaink szolgálatot tesznek nekünk, azt hisszük, hogy a barátság címén tartoznak nekünk ezzel. Egyáltalán nem gondolunk arra, hogy nem tartoznak nekünk barátsággal." ( Vauvenargues )

Ez a szeretetteljes vibrálás jár át mindent, s csak átélni-megérezni kell, nem megérteni, mert akkor "elrontjuk" a "bulit".

Van egy Bach tétel, ahol a Lélek ( soprán) beszélget Jézussal ( bariton)..., én a tiéd vagyok, te az enyém..., nem kell érteni, érezni kell a dallam oda-vissza áramlását, lüktetését, vibrálását.

Szoprán: Ő az enyém Basszus: A tiéd vagyok. Szoprán és Basszus: Szeretetünkben minket semmi el nem választhat egymástól. Szoprán és Basszus: Veled akarok lenni! Velem leszel! Együtt mennyei rózsák között, hol tökéletes öröm és boldogság vár ránk. ( 6. Arie - Duett S B ( Dialog - Seele, Jesus ), BWV 140 - "Wachet auf, ruft uns die Stimme" )

"Mein Freund ist mein, - und ich bin dein, - die Liebe soll nichts scheiden. Ich will mit dir - du sollst mit mir - im Himmels Rosen weiden, da Freude die Fülle, da Wonne wird sein." ( 6. Arie - Duett S B ( Dialog - Seele, Jesus ), BWV 140 - "Wachet auf, ruft uns die Stimme" )

 



 Az "alkalmazkodás törvénye"... ( Holt költők társasága )

 

2019. 12. 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése