Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-09-02

a gép berozsdált. ~ "oroszlánszelídítés"

Júdás az elveszett bárány?


 

"Az a figura, aki a legjobban megérteti velem az Úr magatartását az eltévedt báránnyal – vallotta meg személyesen a pápa – az Júdás… és Jézus magatartása Júdással. 

Az eltévedt bárány evangéliumi jelképfigurája Júdás.

Az evangélium legtökéletesebben eltévedt báránya Júdás. Egy olyan ember, akinek mindig volt valami keserűség a szívében, mindig volt valami kritizálnivalója másokkal szemben, ám mindig távolságot tartva tőlük. Nem ismerte a másokkal való együttélés ingyenességének édes örömét. 

És minthogy soha nem volt elégedett ez a bárány, Júdás nem volt elégedett – tette hozzá szabadon a pápa – ezért Júdás megszökött. Megszökött, mert tolvaj volt, elment azért a részért. Az ilyenek, a paráznák,… mindig megszöknek, sötétség van a szívükben, ami elszakítja őket a nyájtól. 

Ilyen a kettős élet, sok keresztény kettős élete is, fájdalommal mondhatjuk, papoké, püspököké is… 

És Júdás püspök volt, egyike az első püspököknek. Az eltévedt bárány, Szegényke! Szegényke ez a Júdás testvér, ahogyan don Mazzolari hívta őt abban a szép beszédében: 

„Júdás testvér, mi történik a szívedben? Nekünk meg kell érteni az eltévedt bárányokat. Nekünk is van valamicske ügyes bajos dolgunk, kisebb vagy nem is annyira kicsi eltévedt bárányokkal”." ( Ferenc pápa reggeli homíliája, http://www.archivioradiovaticana.va/storico/2016/12/06/ferenc_p%C3%A1pa_reggeli_hom%C3%ADli%C3%A1ja_aki_isten_gyeng%C3%A9ds%C3%A9g%C3%A9t_ismeri,_ismeri_a/hu-1277278 )

Azt, hogy végeredményben Isten szeretete dolgozott abban a lélekben, egészen a kilátástalanság pillanatáig." ( Ferenc pápa reggeli homíliája )

 

 

Ha annyira ártatlan volt, sőt "példakép", miért akasztotta fel magát..., mi vádolta? Jó lenne erre is választ kapni...
 

"A haladás modern gondolatának fogyatékossága abban áll, hogy szüntelenül olyasmire irányul, mint teszem azt, a kötelékek elszaggatása, a határok eltörlése, a dogmák elvetése. 

Pedig, ha szellemi gyarapodás létezik egyáltalán, annak bizonyára azt kéne jelentenie, hogy egyre határozottabb meggyőződések, egyre határozottabb dogmák felé haladunk.

Az emberi agy olyan gépezet, mely arra szolgál, hogy általa következtetésekre jussunk - ha nem jutunk következtetésekre, a gép berozsdált." (G. K. Chesterton: Eretnekek )


Rendet három módon lehet tenni..., 

1. Kijelentjük a rendetlenség felett: "Ez a rend!" ( Ha elég "fontos" ember mondja, még el is hihetjük neki. ( Ez a bigottság. )

2. Rendet teszünk valamiféle norma szerint, de elzárkózunk mindenféle más szisztéma elől, ez a fanatizmus.

3. Szétpakolunk mindent, majd a legmegfelelőbb módon rendet teszünk..., nem zárva ki az esetleges más rendszerek esetleges érvényesülését, érvényesítését. ( Chesterton ezt "oroszlánszelídítésnek" nevezi. ) S fontos..., ami veszélyes, kidobjuk; nem próbáljuk felértékelni vagy akár csak szimplán értelmet adni számára!


Az első kettő eretnekség, heterodoxia! 

Az utolsó az ortodoxia, maga az élet, mely alkalmazkodik és fejlődik, miközben tartása és fegyelmezett működése van. S ami fő, szabályokat és dogmákat, valódi kipróbált elméleteket, teóriákat követ; nem foglalkozik hipotézisekkel. 

Ferenc pápa kijelentését egy olyan emberről, aki pénzen eladta "avatárját", Isten földi megjelenését - Fiát. 

Eretnekség.


"Anzelm: Ha itt állna az Istenember, te pedig tudnád, ki Ő, s azt mondanák, hogy ha nem ölöd meg, elpusztul az egész világ (...), megtennéd-e az összes többi teremtmény megmentéséért? 

Boso: Nem, még ha a világok végtelen során tárnák is elém." (...)

 Anzelm: Helyesen vélekedsz." ( Canterburyi Szent Anzelm: Miért lett Isten emberré?, 14. )


Egy sorba helyezi a gyilkost az áldozattal, "baj van azzal a logikával, mely egy padba ülteti a hóhért és az áldozatot", idéztük már korábban. 

Baj van Ferenc pápa logikájával..., mert ha mindenki egyformán értékes a hűséges és a hűtlen, a gyilkos és az áldozat..., ez milyen rendet, világképet feltételez?

Semmilyet! 

"A gép berozsdált!" ( Lehet, ez volt a cél? )

Milyen támogatókra számít ehhez az ötlethez ebben a globalizálódó világban Ferenc pápa, ahol az eszmék ha akarjuk ha nem csak úgy ömlenek ránk az "hálóról"?

Eszmék küzdelme zajlik..., aki meg nem rendelkezik ilyennel, elvész a két bajvívó tőre közt.

Gyanítom, Ferenc pápának a tudatlan bigottak és a "együgyű" fanatikusok maradnak.

Remélem túl sokan nem lesznek!

Vagy meghalunk mindahányan csak vagyunk.



  

2019. 10. 09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése