Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-09-19

Miért nem halnak ki a hősök? II. ~ Ha megszentelődik a lélek, szent lesz a test is. / "Földig hajoltam előtte és kértem, mondjon nekem valamit a benső imádságról."

Képzeld el a szívedet!
 "Ó, a hamu fanyar íze!" ( I. ) 
Vir probus / “veríték és fáradság nélkül elvezet a tökéletességre” ( A zarándok, 15 )
 
 


"Those who seek the easy way do not seek the true way." — Dōgen Zenji

A könnyű út ritkán az igazi...

Egy korábbi bejegyzésünkben idéztük egy You Tube kommentelő gondolatait Radics Bélával kapcsolatosan:

"Tisztelt gabi Kis!Biztos eltudod játszani Te is,talán még én is.Mégis ennek a "alkesz romacsávónak"van szobra nem pedig Neked vagy nekem!Csak tudott valamit amit sokan nem:egyéniség,stílus,tisztelet,alázat!S talán a zenéhez is értett..."

Egyéniség, stílus, tisztelet és alázat. S talán még értett is ahhoz, amit csinált..., jó volt a "szerepében", ami kiválasztotta Őt. 

 

 "Földig hajoltam előtte és kértem, mondjon nekem valamit a benső imádságról.

— Ez az, ami az Újszövetségben áll, hogy az ember és az egész teremtés nem saját akaratából engedelmeskedik a nyugtalanságnak. Természeténél fogva minden sóhajtozik, törekszik, kívánkozik Isten választott gyermekeinek a szabadságára. A teremtésnek ez a titokzatos sóhajtása és a lélekbe beleszületett törekvés a benső imádság. Ezt nem kell tanulni. Mindenben és mindenkiben benne van..." ( A zarándok, 55 )

 

"Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások, minden emberekért!"


"Nos, mit is jelent a szentség? Semmi mást, mint az első ember ártatlanságába való visszatérést, jámbor gyakorlatok segítségével. Ha megszentelődik a lélek, szent lesz a test is. ( A zarándok, 53 )

“Ülj le csendesen, egyedül, hajtsd le a fejed, csukd be a szemed – lélegezz nagyon könnyedén, képzeletedben tekints szívedbe. Lélegzés közben könnyedén mozgatva ajkad, vagy csak lélekben mondd: “Uram Jézus Krisztus, könyörülj rajtam!” Végy fáradságot magadnak, hogy minden idegen gondolatot messze űzzél. Légy csendben, türelmesen, s gyakran végezd ezt a gyakorlatot! ( A zarándok, 16 )

+

"A sztarec elbocsátott. Megáldott, s azt mondta, hogy amíg tanulom az imádságot, járjak hozzá egyszerű szívvel gyónni, mert tanítómester felügyelete nélkül nehéz és eredménytelen a benső imádsággal való foglalkozás.
( A zarándok, 16 )

"— Hát éppen így képzeld el a szívedet. Nézz rá, s amilyen élénken csak tudod, vedd képzeletedbe. Füleddel pedig hallgasd figyelmesen, mint dobog, hogyan ver egyet-egyet. Amikor ehhez már hozzászoktál, miközben ránézel, minden szívverésedhez illeszd hozzá az imádság egyes szavait. Ilyenformán: az első dobbanáshoz mondd, vagy gondold: “Uram”, a másodikhoz: “Jézus”. a harmadikhoz: “Krisztus”, a negyedikhez: “könyörülj”. az ötödikhez: “rajtam” és sokszor ismételd ezt. Ez neked könnyű, hiszen meg van benned a szívbeli imádság kezdete s a hozzá való előkészület. Majd miután hozzászoktál ehhez is, láss hozzá, hogy az egész Jézus-imát szívedben a be- és kilégzéssel együtt mondd, amint az atyák tanítják. Tehát szívd be a levegőt, mondd, képzeld: “Uram Jézus Krisztus”, kiengedve: “könyörülj rajtam”. Minél gyakrabban s minél többet foglalkozz ezzel. Hamarosan gyöngéd, kellemes fájdalmat fogsz érezni szívedben, majd melegség áraszt el. Így az Isten segítségével eléred a szív boldogító benső imádságát. De ügyelj, hogy elűzzed az értelmedben fellobbanó zavaró képzelődéseket. Ne fogadj be semmiféle képzetet. A szentatyák azt tanítják, hogy az embernek semmiféle képzetet sem szabad tartogatnia a benső imádság közben, nehogy kísértésbe essék." ( A zarándok, 112-113 )

Könnyű elmondani, de nehéz megvalósítani.., tisztelet és alázat kell hozzá, s ha sikerül..., magától megjön hozzá a stílus és a szerep is. Jó leszel, abban, amit tenned kell. 

 


 

2020. 09. 19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése