Kiemelt bejegyzés

Néha zseniálisak vagyunk... / "azt hiszem, jó tengerész voltam." / "Amit teszel, reménytelen, jó:..."

  "Hétszer vonultam háborúban, semmilyen parancsot ne tagadtam meg, nem harcoltam hitványabbul másnál. Vezér soha sem látta , hogy hi...

2020-09-29

Az ingyenes dolgok a legdrágábbak.

 A három farkas ( III. )

Hogy utolérjen a lélek. / "Valaki" Mozarttá akar válni...

"Ha pedig Krisztus nem támadt fel, nincs értelme a mi tanításunknak, s nincs értelme a ti hiteteknek sem." ( 1 Kor 15,14 )

 

 

 

Ma is felkeltünk az ágyból...

Te mit hazudtál magadnak?

 

Ha ezen a kérdésen most megsértődtél...., bajban vagy; ha nem, minden OK!

 

1976-ban hunyt el Rudolph Bultmann, evangélikus teológus..., máig nagy vita övezi tanításait, amik közül a legfontosabb gondolat, "Jézus tanítványai  szívében támadt fel"

"E hírnek hallatára az a kérdés merüI fel bennünk: vajon akarjuk-e a tanúk hit-aktusát mi magunkban is felkelteni, és pedig úgy, hogy ezt az eseményt - más szóval a híradás tényét - , melyet a tanítványok húsvéti hite hozott létre, hajlandók vagyunk-e Isten döntő tettének elismerni"? "Így ez a kérdés: vajon Krisztus tényleg feltámadt-e, a hitre nézve közömbös", sőt a történelmiség kérdése itt egyáltalán jogosulatlan. A döntő az egyedül és kizárólag az én egzisztenciámat meghatározó hit." ( http://epa.oszk.hu/03500/03584/00005/pdf/EPA03584_szolgalat_05_1970_1_22-37.pdf )

Nekem mindig tetszett a gondolat, hisz a hit, a szeretet és a remény is magányos vállalkozás, neked kell eldöntened, itt és most kiben és miben hiszel, kiben és miben remélsz és szeretsz.

 

Willigis elméletét az egyetemes "bújócskáról már elmeséltük, ahogy az élet meghatározását is, "az élet az anyag egy speciális tulajdonsága". A Lét, s "benne" az anyag önmaga megismerésére törekszik. Ez az élet.

Heidegger ezt szellemesen így fogalmazza meg:

"Azáltal tanulunk meg gondolkodni, hogy arra irányítjuk figyelmünket, ami felett el kell gondolkodnunk." ( Martin Heidegger )

Fontos a gondolkodás, az actus, ebben van az akarat, az energia. De egy alapot feltételez..., elrugaszkodni sem lehet stabil alap nélkül.

 

Sokan gondolják, az a biztos, amit látok-érzek, ami megfordul a fejemben..., ám ha kimondják kiderül, mindenki másként látja, érzi, gondolja ugyanazt.

S kész a vita.

"...a tanult olvasónak pedig tisztában kell lennie azzal, hogy az emberi természet - még ha egyetlen általános névvel jelöljük is - olyan káprázatos változatosságú, hogy a szakács előbb jut a végére a világ számos állati és növényi eredetű ételének, mint ahogy valamely szerző kimeríthetné ezt a terjedelmes témát." ( Fielding: Tom Jones )

 

Egyszerűségre vágyunk, s egyértelmű, ami a legegyszerűbb...; az a közös alap.

"Amikor beleunok abba a mesterkéltségbe, mely manapság uralkodik az írásművészetben, a beszélgetésekben, az üzleti ügyekben, sőt az élvezetekben is amikor visszariasztanak a gúnyolódások, az eredetieskedő sziporkák, a tréfálkozások s az egész szellem, melyet a legapróbb dologba is bele akarnak vinni, gyakran mondogatom magamnak: ha találnék egy olyan embert, akiben nem volna semmi szellem, (...)" ( Vauvenargues: Az egyszerűségről, a mesterkéltség elfajulása ellen, 1746 )

"Ó elbűvölő egyszerűség, mindent odahagynék, hogy nyomodba szegődhessek! Nincs semmi nagyság, semmi szeretetreméltóság ott, ahol nincsen egyszerűség; a becsvágyó művészetek futnak előle, s így elveszítik fényüket és varázsukat. Nincs erény és nincs gyönyörűség, ami ne tőle kölcsönözné báját." ( Vauvenargues: Az egyszerűségről, a mesterkéltség elfajulása ellen, 1746 )

 

Azt minden pszichológus tudja, ha így fogalmazok, "szeretném, ha"; vagy "remélem hogy" ill. "azt hiszem"...; ezzel nem lehet vitatkozni.

Nem mondhatod, "ne szeresd a mákos tésztát"!

 

A trükk, hogy olyan állapotba kell hozni magunkat, hogy a dolgok tisztán jelenjenek meg a tudatunkban.

"A gondolkodás akkor igaz, ha tárgyának létét úgy fogadja el, amint ez valóban létezik." ( Jacob Hommes )

"Nem mi jutunk egy gondolatra, hanem azok jelennek meg a gondolatvilágunkban. ( Martin Heidegger )

"A gondolkodás azt jelenti: engedjük, hogy gondolatra méltó megjelenjék bennünk." ( Martin Heidegger )

Valahogy így...

"Egy Himalája-expedíció alkalmával történt. Amikor a hegymászók és kísérőjük nagy emelkedőkön keresztül az első fennsíkra megérkeztek, kis pihenőt tartottak. Az indiai teherhordók a fáradtságtól kimerülten roskadtak a földre. A vezető nemsokára továbbindulásra szólította fel a csoportot. Az indiaiak meg sem mozdultak. Mintha nem is hallották volna a vezényszót, szemüket a földre szegezték és hallgattak. Amikor a vezető rájuk kiáltott, ők csodálkozó szemmel tekintettek fel. Végre az egyikük megszólalt: - Uram, nem tudunk továbbmenni. Imádkoznunk kell, hogy a lélek utánunk jöjjön, lemaradt tőlünk!" ( Csanád Béla: A bölcsesség iskolája, A lélekre várni kell, Eugen Rucker nyomán )

Ugyanez gyakorlatban:

"A young composer once came to Mozart for advice on how to develop creatively. "Begin writing simple things first," Mozart told him; "songs, for example." "But you composed symphonies when you were only a child," the man exclaimed. "Ah," Mozart answered, "but I didn't go to anybody to find out how to be a composer!" ( Jacob M. Braude: Speaker's Encyclopedia of Humor, 11 )

Mozart csak úgy válhat Mozarttá, ha van benne törekvés, ami biztosan támaszkodik "valamire", ami Mozarttá akar válni.

 

Ehhez alázat kell, hisz ez a "valami ami lehet semmi" jóval hatalmas mindannyiunknál.

"Walking down a country lane, a man heard his little granddoughter from the other of a large bush. She was repeating the alphabet -- A,B,C,D,E, but in an oddly reverent sort of way. He waited until she was through and then walked around to find her. "What were you doing?" ha asked. "I was praying," she answered, "I couldn't think of the right words, so I just said the letters, and God will put them together into the words, becouse He knows what I was thinking." ( Jacob M. Braude: Speaker's Encyclopedia of Humor, 1054 )

 

S a tudás néha így "banális".

"Sir Alexander Fleming, the discoverer of penicillin, was once touring the United States and while on his way to breakfast in New York's Biltmore Hotel was stopped by two reporters who inquired of him: "Tell us, Dr Fleming, what does a famous scientist think about at this time of the morning? Solemnly, Dr Fleming replied: "I'm very glad you asked me that question, becouse as a matterof fact I was thinking about something very special at the moment." Egerly the reporters poised their pencils. "I was considering," said Fleming, "whether I ought to have one fried egg or two for breakfast." ( Jacob M. Braude: Speaker's Encyclopedia of Humor, 766 )

 

Néha pedig úgy, hogy kiderül mennyire egyszerű szabályok vonatkoznak ránk..., csak lusták esetleg gyávák vagyunk felismerni és érvényesíteni életünkben.

"Az ingyenes dolgok a legdrágábbak. Hogyan? Fáradtságba kerül megérteni, hogy ingyenesek." ( Cesare Pavese )

"Az új gondolat legtöbbször banalitás abban a pillanatban, amikor reánk való érvényét megtapasztaljuk." ( Arthur Schnitzer )

 

Ám a legegyszerűbb "dolog"..., maga "Lét", Heideggerrel szólva. Minden ami van az sokféle lehet, ám a "semmi", jobban mondva az üresség, maga Lét, csak egyféle lehet. Ezen nem lehet vitatkozni; meg van a közös alap.

 

Bulgakov ezt a Mester és Margaritában Jézussal így mondatja ki:

"– Mire akarod, hogy esküdjem? – kérdezte most már nagyon megélénkülve a kötelékétől megszabadult fogoly. – Mondjuk… az életedre – ajánlotta a prokurátor. – A pillanat éppen alkalmas, hogy megesküdjél rá, hiszen úgyis egy hajszálon függ, tudd meg. – Talán bizony azt hiszed, te függesztetted föl, hégemón? – kérdezte a rab. – Nos, ha ezt hiszed, erősen tévedsz. Pilátus összerezzent, és fenyegetően dünnyögte: – Én elvághatom ezt a hajszálat! – Ebben is tévedsz – mondta a rab sugárzó mosollyal, kezével ernyőzve szemét a nap ellen. – Mert, ugyebár, elismered, hogy csak az vághatja el a hajszálat, aki felfüggesztette!" ( Mihail Bulgakov: Mester és Margarita )

 

Ez az egy hajszál, amire az életed fel van függesztve mindennél erősebb, s még te sem vághatod el... 

 


 

2020. 01. 06.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése