Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2020-09-21

Valld be őszintén, ugye Te vagy a Mikulás!

 Mert a Mikulás nem halhat meg...

 

 

Senkinek sem tökéletes az élete, ha egyáltalán értelmezhető ez a fogalom úgy önmagában egyáltalán... Mindenki megél "hiányt" az életében, mégis, egyesek derűsebben viselik "keresztjüket", mint mások. Ők valahogy erősebbek...

Mi lehet az oka?

 

Így Mikulás táján...., most hogy elérkeztem abban a korba, mikor már én vagyok a Mikulás, feltettem magamnak a kérdést, miért van, hogy nem vész ki a hagyomány?




Fiam kérdésére, "Valld be őszintén, ugye Te vagy a Mikulás!", nem válaszoltam egyenesen, s nem támadt lelkiismeret furdalásom.

 

Lehet, van olyan hazugság, ami fontosabb az igazságnál?

Ez csak egyféleképpen lehetséges, ha maga hazugság tartalmaz valami olyan igazságot, ami egónk kis igazságát győzi le.

 

Ezért nem hal ki a szokás, mert mindenki szeretett az első korszakban élni, jó volt ártatlan pici gyereknek lenni, s hinni a Mikulásban és Jézuskában, az egész fenyő és narancsillatú varázslatban.

 

S mi még büszkék voltunk ártatlanságunk elvesztésére, "én már tudom, nincsen is Mikulás".

Ám ahogy nyomozzák máig a gyerekek, ki volt az iskolai Mikulás...., "nem is az igazi volt, Zoli bácsi volt beöltözve, még vastag keretes szemüveget is felvett".

 

Ebben benne van a remény..., ez ugyan nem az igazi, de van itt bennem is egy minta, az igazi Mikulásról..., mint Platónnál, az igazi Mikulás ideája.

 

Nagy fáradtsággal dolgoztunk ártatlanságunk elvesztésén..., majd végül sikerül; s most hogy gyerekeink vannak szeretnénk, ők ugyanezt minél később élnék meg...; nem akkor öröm ez, mint ahogy a kiskamaszok gondolják..., az "illúziótlanság kora" nagy súllyal nehezedik lelkünkre.

 

Például, hogy Ő lesz mostantól a Mikulás, s Ő lesz a Jézuska..., így nagy Ő-vel, mert érezzük, ha a Mikulás vagy Jézuska kiveszik ebből a világból, mi is elveszünk.

A Hiány..., illetve a Hiány leküzdésének, mindannyiunknak "Patch"-nek kell lennünk egymás életén, vágya kell hogy fűtse mindannyiunk szívét..., egyébként csak nő a szöveten a lyukak száma, nő az egyének megélt hiánya, s a szövet foszlik szét..., s oszlik fel a semmiben.

 




"Hányat mutatok?" ( Patch Adams )

 

2019. 12. 07.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése