Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-05

Gnosztikus irodalom XCVI. / Πίστις Σοφία LV. ~ fénykapu 2. / örökre létezés nélkül lesznek.

Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ οἶδα ὑμᾶς.

"a rendkívül hatalmas tűzben megsemmisülnek és örökre létezés nélkül lesznek." / Limbo VI. 

 

 

 

 Mi lesz azokkal, akik kívül rekednek a kapun, mint az a bizonyos balga 5 szűz.

"Akkor hasonló lesz a mennyek országa ahhoz a tíz szűzhöz, akik vették a lámpásukat, és kimentek a vőlegény fogadására. Öt közülük balga volt, öt pedig okos. A balgák ugyanis amikor magukhoz vették lámpásukat, nem vittek magukkal olajat, az okosak viszont a lámpásukkal együtt olajat is vittek korsókban. Mivel pedig a vőlegény késett, mindnyájan elálmosodtak, és elaludtak. Éjfélkor azután kiáltás hangzott: Íme, a vőlegény! Jöjjetek a fogadására! Ekkor ezek a szüzek mind felébredtek, és rendbe hozták a lámpásukat. A balgák így szóltak az okosakhoz: Adjatok nekünk az olajotokból, mert a lámpásunk kialszik. Az okosak így válaszoltak: Hátha nem lesz elég nekünk is meg nektek is, menjetek inkább a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak! Amíg azok vásárolni voltak, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Azután bezárták az ajtót. Később megérkezett a többi szűz is, és így szóltak: Uram, uram, nyiss ajtót nekünk! Ő azonban így válaszolt: Bizony mondom nektek, nem ismerlek titeket. Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok!"( Mt 25,1-13 )

Az eredeti görög változat kegyetlenebbül fogalmaz, meg sem látlak, "nem láttalak": Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ οἶδα ὑμᾶς.

Szó szerint "senkik vagytok". 

S maradtok a "külső sötétségben":

"- A külső sötétség olyan, mint valami nagy sárkány, melynek farka a saját szájában van; ez a sötétség az egész világon kívül van, és körülveszi a világot." ( Pistis Sophia 126. fejezet )

Ezt a sárkányt a hagyomány Uroboros-nak ( οὐροβόρος ) hívja, ami paradox módon "égjárót" jelent, ahova nem jut sem ő soha, sem azok akik a gyűrűjébe szorulnak egy  örökkévalóságra, hisz ezt fejezi ki ahogy a farkába harap...

"Amikor a testét elhagyta, mi pontosan tudtuk, hogy őt a külső sötétség sárkányának közepére vitték elkövetett bűnei miatt, és ennek az embernek nincsen segítője a világon, sem olyanja, aki irgalmas lenne, hogy elvégezze neki a Kimondhatatlan rejtélyét, ami által ezt a lelket a külső sötétség sárkányának torkából elvinnék és a fénybirodalomhoz vezetnék." ( Pistis Sophia, 130. fejezet )

Maradtok a külső sötétségben létezés nélkül, örökre.

  

 "Amikor a Megváltó ezeket mondta, Mária Magdaléna felelt, azt mondván: 

- Uram, a lelkeket tehát a tizenkét kapun át vezetik oda, mindegyiket az ítéletnek megfelelően, amelyre rászolgált?

A Megváltó így válaszolt Máriának: 

- Ezeken a kapukon át egyetlen lelket sem vezetnek a sárkányba. Hanem azokat, az istentagadók lelkeit, akik a hazug tanban vannak, meg azokét, akik a hazug tant tanítják, meg a férfiak, akik férfiakkal közösülnek, és minden szégyenteljes és istentelen és istentagadó és gyilkos és házasságtörő és méregkeverő lelkét, ha életük folyamán nem jöttek rá a bűnbánatra, hanem makacsul bűneikben maradtak, valamint minden lelket, mely kint visszamaradt, vagyis akik a mindenkori szférában a nekik rendelt körforgásokat befutották vezeklés nélkül, mindezeket a lelkeket tehát a sárkány farkából a sárkány torkába és a külső sötétség tereibe [büntetőhatározataiba] vezetik. Ha pedig ezeket a lelkeket a külső sötétségbe, a sárkány farkának torkába vezetik, akkor a sárkány a saját szájába teszi a farkát, és bezárja őket. így vezetik tehát azokat a lelkeket a külső sötétségbe. És a külső sötétség sárkányának tizenkét eredeti neve van a kapuin; minden név az egyik tér kapujának felel meg. És ez a tizenkét név különböző, de egymásban vannak, úgy hogy aki az egyik nevet mondja, az mindet mondja. Ezeket azonban a mindenség magyarázatánál mondom el nektek. Ilyen tehát a külső sötétség, vagyis a sárkány Amikor a Megváltó ezeket mondta, Mária felelt, azt mondván: 

- Ennek a sárkánynak a büntetései tehát minden más ítéletnél rettenetesebbek? A Megváltó azt mondta Máriának: 

- Nemcsak kínosabbak minden más büntető törvényszék ítéleténél, hanem az erre a helyre vezetett lelkek tönkre is mennek a nagy hidegben és jégesőben, meg az óriási tűzben, mely ezeken a helyeken van. Ezen kívül ezek a lelkek a világ feloszlatásánál, vagyis a világmindenség feltámadásánál a nagy hidegben és a rendkívül hatalmas tűzben megsemmisülnek és örökre létezés nélkül lesznek. 

Mária felelt, azt mondván: 

- Jaj a bűnösök lelkeinek! Nos, Uram, hol forróbb a tűz, az emberiség területén, vagy az alvilágban? 

A Megváltó felelt Máriának: 

- Bizonv mondom nektek: az alvilág tüze kilencszer égetőbb az emberiségénél. És a nagy káosz büntetéseinek tüze kilencszer tüzesebb az alvilág tüzénél. És a középső úton lévő archonok ítélőszékeinek tüze kilencszer égetőbb a nagy káosz büntető tüzénél. És a külső sötétség sárkányában és minden büntetőtanács terében lévő tűz hetvenszer hatalmasabb a középső út minden archonjának büntető törvényszékénél." ( Pistis Sophia, 127. fejezet )

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése