Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-05

Gnosztikus irodalom IC. / Πίστις Σοφία LVIII. ~ daimon 3. / megmondom nektek a lélek nevét / különböző tulajdonságai vannak

 "Aki nem hagyja el apját, anyját, nem jön és nem követ engem, az nem méltó énhozzám."

 

 

 "Újra Mária beszélt, így szólván: 

- Uram, a külső sötétség sárkánya eljön-e erre a világra, vagy sem? 

A Megváltó, felelvén, így szólt Máriához: 

- Amikor a nap világossága a föld fölött van, eltakarja a sárkány sötétségét; ha azonban a nap a föld alatt van, akkor a sötétség függönyként lóg a nap előtt, és a sötétség lehelete a világba jön éjszaka, mint a füst. Vagyis ha a nap az ő sugarait magához vonzaná, a föld nem lenne képes elviselni a sárkányt az ő igazi formájában, hanem a föld feloszlana és tönkremenne. 

Amikor a Megváltó ezeket mondta, újra folytatta Mária, és így szólt a Megváltóhoz: 

- Uram, még egyszer megkérdezlek, és ne titkold el előlem. No, Uram, ki kényszeríti az embert vétkezni? 

A Megváltó felelt, így szólván Máriához: 

 - A sorserők archonjai azok, akik az embert vétkezni kényszerítik. 

Mária, felelvén, így szólt a Megváltóhoz: 

 - Uram, leszállnak-e az archonok a világba, hogy az embert vétkezni kényszerítsék? 

A Megváltó azt felelte Máriának: 

 - Nem úgy van, hogy leszállnak a világba. Hanem ha egy régi lélek őáltaluk újra készül a Földre lejönni, 

akkor a nagy sorshatalmak archonjai, akik az eonok főterületein vannak, azon a területen, amelyet Ádámász birodalmának neveznek, amely a világosság Szüzének területével átellenben van, 

akkor tehát ennek a főterületnek az archonjai a régi léleknek a feledés kelyhét adják a gonosz vetéséből. 

És az eonok nagy sorshatalmának öt nagy archonja és a napkorong archonja meg a hold archonja belefúj ebbe a lélekbe, 

és belőlük az én erőmnek egy része jön ki, amelyet az utolsó Segítő dobott a keverékbe.

  És erőmnek ez a része benne marad a lélekben, különválasztva és saját erejéből létezve, ahogyan rendeltetett, hogy a léleknek tudatot adjon, hogy a lélek mindig kutasson a világosság művei után a magasságban. És ez az erő minden tekintetben hozzáigazodik a lélek fajtájához és hasonlít rá. A lelken kívül nem létezhet, hanem benne marad, ahogyan kezdettől fogva parancsoltam neki. 

Amikor még az első parancsolatba akartam dobni, megparancsoltam neki, hogy a lelkeken kívül maradjon az Első Rejtély határozata szerint. Azért tehát a mindenség megnyilvánításánál ezeket a szavakat, amelyek az erőre és a lélekre vonatkoznak, megmagyarázom nektek, hogy milyen a szerkezetük, hogyan készülnek, vagy melyik archon csinálja őket, és a léleknek milyen különböző tulajdonságai vannak. 

Tehát a mindenség magyarázatánál megmondom nektek, hogy ki mindenki csinálja a lelket. És megmondom nektek mindazoknak a nevét, akik a lelket csinálják. És megmagyarázom nektek, hogyan készült az ellenzékszellem és a sors

És megmondom nektek a lélek nevét, mielőtt megtisztult volna; ezen kívül pedig megmondom a nevét, miután megtisztult és tiszta lett. 

És megmondom nektek az ellenzékszellem nevét, és megmondom nektek a sors nevét. És megmondom nektek minden kötelék nevét, amellyel az archonok az ellenzékszellemet kötik a lélekhez. 

És megmondom nektek minden dékán nevét, amely a lelket a lélek testeiben a világon alkotja. És megmondom nektek, hogyan alkotnak lelkeket. És megmagyarázom nektek minden lélek típusát, és megmagyarázom nektek az emberek és a madarak és az állatok és a hüllők lelkének fajtáját. És megmagyarázom nektek minden lélek fajtáját, mely a világba jön, és az ő archonjaik fajtáját is, amelyek a világba küldik őket, hogy ti minden ismeretben tökéletesek legyetek majd. 

Mindezt megmondom nektek majd a mindenség megnyilvánításánál. És mindez után megmagyarázom nektek, hogy ezek miért történtek. 

Ide hallgassatok tehát, hogy a lélekről beszéljek veletek, ahogyan mondtam: az eonok nagy sorshatalmának öt nagy archonja, meg a napkorong archonjai és a hold archonjai belelehelnek ebbe a lélekbe; és belőlük az én erőmnek egy része jön, ahogyan mondtam nektek. És ennek az erőnek ez a része benne marad a lélekben, hogy a lélek megállja a helyét. És ők az ellenzékszellemet a lélek köré terítik, mint valami köpenyt, hogy a lelket ellenőrizze, és a lélekhez legyen kötve. És az archonok a lélekhez kötik azt az ő pecséteikkel és kötelékeikkel és hozzápecsételik, hogy a lelket mindig kényszerítse, hogy a lélek magát állandóan szenvedélyekbe és helytelen tettekbe sodorja, hogy ez a lélek mindig őket szolgálja, s így a testek változtatásánál mindig az ő uralmuk alatt maradjon. 

És ők [az archonok] a lelket hozzápecsételik [az ellenzékszellemhez, utánzóhoz], hogy a lélek minden bűnben és a világ minden vágyában maradjon. 

Ezért hoztam tehát a rejtélyeket a világba olyan módon, hogy feloldozza az ellenzékszellem minden kötelékét és minden pecsétet, amely a lélekhez van kötve. 

Azokat a rejtélyeket, amelyek a lelket megszabadítják, szüleiktől, az archonoktól eloldozzák és tiszta világossággá teszik és felvezetik Atyjukhoz, az eredethez [első kiindulóhoz], az Első Rejtély birodalmába örökre. 

  Ezért mondtam egyszer nektek, hogy aki nem hagyja el apját, anyját, nem jön és nem követ engem, az nem méltó énhozzám. Azt mondtam tehát akkor: hagyjátok el a szüleiteket, az archonokat, hogy örökre az Első Rejtély gyermekeivé tegyelek titeket!"( Pistis Sophia, 131. fejezet )


"Azt mondtam tehát akkor: hagyjátok el a szüleiteket, az archonokat, hogy örökre az Első Rejtély gyermekeivé tegyelek titeket!"

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése