Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-01

Gnosztikus irodalom LXXX. / Πίστις Σοφία XLI. ~ ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ

 "Hanem az emberi nemnek kellenek; mert ez [az emberi nem] az anyag élesztője." 

 

 

 "Amikor a Megváltó ezeket mondta tanítványainak, András lépett elő, és így szólt: 

 - Uram, ne haragudj rám, hanem szánj meg, és nyilvánítsd meg nekem az ige titkát, amelyet megkérdezek tőled; mert nehéz volt nekem, és nem értettem. 

A Megváltó pedig felelt neki, és így szólt: 

- Kérdezz, amit akarsz, és én nyíltan nyilatkozom neked, példázatok nélkül. 

András pedig felelt és ezt mondta: 

- Uram, meg vagyok lepődve és nagyon csodálkozom, hogyan fogják ennek a világnak emberei ennek az anyagnak a testében - ha elhagyják ezt a világot - bevándorolni azokat a mennyboltokat, és átmenni mindezeken, bemenni az archonok és Urak és minden Istenség és minden nagy Láthatatlan és középen lévő közé, hogyan mennek be az egész jobb oldalon lévő helyre és a világosságteremtmények nagyjai közé, és öröklik a világosságbirodalmat. Ez a folyamat, Uram, nehéz nekem. 

Amikor András ezeket mondta, megmozdult a Megváltó szelleme, és így kiáltott fel: 

 - Meddig viseljelek el titeket? Meddig foglak kibírni titeket? Még mindig nem értettétek meg, és még mindig tudatlanok vagytok? Nem ismeritek-e fel és nem értitek-e, hogy ti és minden angyal és minden arkangyal és az Istenek és az Urak és minden archon és minden nagy Láthatatlan és minden középről való és a jobb oldali helyről valók és a világosságteremtmények nagyjai egész fényességükkel, hogy mindannyian ugyanabból a tésztából gyúrattatok, ugyanabból az anyagból vagytok, lényegben ugyanazok, s hogy mind ugyanaz a keverék vagytok? 

És az Első Rejtély parancsára hajtatott iga alá a keverék, hogy a világosságteremtés minden nagyja és egész fényességük megtisztítsa magát és megtisztuljon a keveredéstől. 

De nem maguktól tisztították meg magukat, hanem az egyetlen és Kimondhatatlan parancsára [kényszerítő gazdálkodása miatt]. 

És egyáltalán nem szenvedtek, és nem változtatták a területüket, nem is törték magukat, nem öntötték magukat különböző formákba [testekbe], sem nem voltak valamelyest is szorult helyzetben. 

Nos, különösen 

ti vagytok a fénykincs élesztője, és 

ti vagytok a jobb oldali terület élesztője, és 

ti vagytok a középsők területének erjesztője, és 

ti vagytok minden Láthatatlan és minden archon erjesztője, szóval 

ti vagytok mindnek az élesztője. És 

ti voltatok nagy szenvedéseknek és nagy hátráltatásoknak kitéve a különböző testekbe való átöntéskor [átültetéskor] ezen a világon.

És mindezen szenvedés után saját magatokkal küzdöttetek és harcoltatok, hogy feloldozzátok magatokat az egész világ alól, vagyis lemondjatok a benne lévő anyagról. 

És nem lankadtatok a keresésben, míg meg nem találjátok a világosságbirodalom minden Rejtélyét, melyek megtisztítottak titeket, kristálytiszta, teljesen megtisztult világossággá tettek titeket és megtisztult világosság lettetek. 

Ezért mondtam egykor nektek, hogy keressetek, és találtok. 

Most azt mondtam nektek: 

Keressétek a világosság Rejtélyeit, melyek megtisztítják az anyag testét, és ragyogóan tiszta és teljesen megtisztult világossággá teszik. 

Bizonv mondom nektek: Az emberi nemért törtem magamat, mivelhogy anyagi, hogy elhozzam neki a világosság minden Rejtélyét, hogy mindenkit megtisztítsak; mert egész anyaguk anyagának élesztői. 

Máskülönben az egész emberi nemből egyetlen lelket sem lehetne megmenteni, s nem örökölhetnék a világosságországot, ha nem hoztam volna el nekik a tisztító Rejtélyeket.

 

 Mert a világosságteremtéseknek nem kellenek Rejtélyek, mert tiszták. 

De az emberi nemnek kellenek, mert mindannyian anvag-erjesztők [élesztők]. 

Ezért mondtam egykor nektek, hogy nem az egészségesnek kell az orvos, hanem a betegnek. 

Vagyis a világosságtól lévőknek nem kellenek a Rejtélyek; mert ők megtisztult világosságok. 

Hanem az emberi nemnek kellenek; mert ez [az emberi nem] az anyag élesztője. 

 

 Hirdessétek ki tehát az egész emberi nemnek: Ne lankadjatok, éjjelnappal kutassatok, míg meg nem találjátok a tisztító Rejtélyeket! 

És hirdessétek az embereknek: Mondjatok le az egész világról és a benne lévő minden anyagról! 

Mert aki a világon ennek anyagát vásárolja és árulja, ebből eszik és iszik, és aki ennek gondjaiban és gubancaiban él, az tetézett anyagához még több anyagot gyűjt, mivel ez az egész világ és minden ebben lévő és ennek minden köteléke anyagi erjesztő. 

És mindenkitől számon kérik majd a tisztaságát. 

Ezért mondtam nektek egykor, hogy mondjatok le az egész világról és egész anyagáról, nehogy még több anyagot gyűjtsetek a már bennetek lévő anyagotokhoz! 

 

És mondjátok meg nekik: Abba ne hagyjátok a keresést éjjel-nappal, s ne nyugodjatok, míg meg nem találjátok a tisztító Rejtélyeket, melyek megtisztítanak és ragyogó világossággá tesznek titeket, hogy felmentek és öröklitek az Én világosságbirodalmamat. 

Tehát, András, te és testvéreid, tanítványtársaid lemondásaitok és szenvedéseitek miatt, amiket mindenütt eltűrtetek, meg a változásaitok miatt minden helyen, és a különböző testekbe való átültetésetek és szorongattatottságotok miatt mindezek után megkaptátok a tisztító Rejtélyeket, s így tiszta, nagyon megtisztult világossággá váltatok. 

Ezért felszálltok és behatoltok minden nagy világosságteremtés területére, és örökké királyok lesztek a világosságbirodalomban. 

Ha aztán elhagyjátok a testet és felszálltok és eléritek az archonok területét, akkor minden archon elszégyelli magát, mert ti az ő anyaguk élesztője vagytok, s mindnyájuknál tisztább világosság lettetek. Ha pedig eléritek a nagy Láthatatlanok területét és a középsők területét meg a jobb oldaliak területét és minden nagy világosság-kisugárzás területét, akkor mind nagyon tisztelni fognak titeket, mivel ti vagytok az ő anyaguk erjesztője, és mindegyiknél tisztább világosság lettetek. 

És minden hely himnuszt kezd énekelni nektek, míg el nem juttok az Én birodalmam területére. 

Ez a felelet a kérdésetekre. 

Nos, András, a hitetlenségben és tudatlanságban vagy-e még? 

Amikor a Megváltó ezeket mondta, András világosan tudta - nem csak ő, hanem minden tanítvány tudta pontosan -, hogy örökölni fogja a világosságbirodalmat. 

Mindannyian egyszerre vetették magukat Jézus lábai elé, és sírva könyörögtek a Megváltónak a következő szavakkal: 

- Uram, bocsásd meg testvérünknek a tudatlanság bűnét! 

A Megváltó felelt és így szólt: 

- Megbocsátok és meg fogok bocsátani. Azért küldött engem az Első Rejtély, hogy mindenkinek megbocsássam a bűnöket." ( Pistis Sophia, 100. fejezet )

 

"Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja." ( Mt 6,33-34 )

(
ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν.

μὴ οὖν μεριμνήσητε εἰς τὴν αὔριον, ἡ γὰρ αὔριον μεριμνήσει αὑτῆς · ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία αὐτῆς.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése