Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-22

Λογος ~ What is Love? V. ~ κήρυξον τὸν λόγον,

ἐπίστηθι εὐκαίρως ἀκαίρως,

 

 

Van bennünk lélek, mely tanúskodik, de mindenkiben van-e? 

A Logosszal vizsgáld meg a sok vitatott elvet...

"Mert sohasem fogod kikényszeríteni azt, hogy a nemlétezők
létezzenek,
hanem a kutatásnak ettől az útjától tartsd távol az ismeretet,
és ne kényszerítsen a sokszor tapasztalt szokás erre az útra,
hogy nem látó szemet, csengő fület használj
és nyelvet.  
Logosszal ítéld a sokat vitatott érvet,
amelyet mondottam."
( Permenidész )  

https://boatswain69.blogspot.com/2021/07/hova-vagy-csak-elerhet-e-ii-van-es_18.html

A tanítás beszélt, s nem írott, ha beszélsz akkor is csak akkor és ott érvényes ahol és amikor elhangzott ( "Tik" ), s nem biztos, hogy neked szól, Origenész a haladóknak-középhaladóknak írta írásait, nem kezdőknek.

S félreértheted, nem csak tudatlanságból, haszonlesésből de rosszindulatból is. ( Evagrioszt nem tudom, hová helyezzem..., ugyanis az ő tételsora lett az "anatémák" alapja.

Még az Origenészhez hasonlóan nagy tudású Jeromos is így beszél, s később egyik legnagyobb ellenfelévé válik:

"...hogy Origenész eretnek? Mit számít az nekem, mikor én sem tagadom, hogy számos kérdésben eretnek! ... Ugyanakkor az írásokban annyi mindent jól magyarázott és a próféták homályos helyeit kiderítette ... ami jó, azt átvettem, a rosszat pedig vagy levágtam, vagy kijavítottam, vagy elhallgattam." ( Ep LXI, 2).

Mintha Theophiloszt olvastuk volna.

De Origenész tud szeretni..., ahogy Alexandriai Kelemen is, csak kevésbé lelkendezősen, szenvedélyesen, inkább módszeresen, átgondoltan. 

Ha Isten van benned ( Divine Essence ~ Schleiermacher ), tanítni fogsz.., "akár alkalmas, akár alkalmatlan".

1Kérve kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra, aki ítélkezni fog élők és holtak fölött, az Ő eljövetelére és országára: 2hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel. 3Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. 4Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják. 5Te azonban maradj mindenben meggondolt, viseld el a bajokat, teljesítsd az evangélium hirdetőjének feladatát, töltsd be szolgálatodat. 6Az én véremet ugyanis nemsokára kiontják áldozatul, eltávozásom ideje közel van. 7A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. 8Készen vár az igazság győzelmi koszorúja, amelyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró, de nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki örömmel várja eljövetelét."( 2Tim 4,1-8 ) 

1 Διαμαρτύρομαι ἐνώπιον τοῦ θεοῦ καὶ Χριστοῦ Ἰησοῦ, τοῦ μέλλοντος κρίνειν ζῶντας καὶ νεκρούς, καὶ τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ καὶ τὴν βασιλείαν αὐτοῦ ·
2 κήρυξον τὸν λόγον, ἐπίστηθι εὐκαίρως ἀκαίρως, ἔλεγξον, ἐπιτίμησον, παρακάλεσον, ἐν πάσῃ μακροθυμίᾳ καὶ διδαχῇ.
3 ἔσται γὰρ καιρὸς ὅτε τῆς ὑγιαινούσης διδασκαλίας οὐκ ἀνέξονται, ἀλλὰ κατὰ τὰς ἰδίας ἐπιθυμίας ⸃ ἑαυτοῖς ἐπισωρεύσουσιν διδασκάλους κνηθόμενοι τὴν ἀκοήν,
4 καὶ ἀπὸ μὲν τῆς ἀληθείας τὴν ἀκοὴν ἀποστρέψουσιν, ἐπὶ δὲ τοὺς μύθους ἐκτραπήσονται.
5 σὺ δὲ νῆφε ἐν πᾶσιν, κακοπάθησον, ἔργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ, τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον.
6 Ἐγὼ γὰρ ἤδη σπένδομαι, καὶ ὁ καιρὸς τῆς ἀναλύσεώς μου ⸃ ἐφέστηκεν.
7 τὸν καλὸν ἀγῶνα ⸃ ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα ·
8 λοιπὸν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος, ὃν ἀποδώσει μοι ὁ κύριος ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ δίκαιος κριτής, οὐ μόνον δὲ ἐμοὶ ἀλλὰ καὶ πᾶσιν τοῖς ἠγαπηκόσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ.

 

A mi "zónánk" a "works" ( ὀφειλήμα ) és a "infinite stretching"....; a kérdés csak az, mindezt lélekkel vagy anélkül fogjuk-e végezni? Lesz-e "mintánk", aki majd könyörög értünk..., akin keresztül könyöröghetünk? ( θεουργία ~ αποκατάστασις πάντων )

 

Jó tudja Origenész, a "betű öl" ( 2Kor 3,6 - τὸ γὰρ γράμμα ἀποκτέννει, τὸ δὲ πνεῦμα ζῳοποιεῖ. )..., a szó szerinti exegézis nem tett jót eddig senkinek; a zsidók elszakadtak miatta Jézusuktól, a gnosztikusok az ószövetségtől, de végső soron őt magát is saját szavai szó szerinti és szövegkörnyezetből való kiszakítása miatt kínozták és vetették anatéma alá.

Sőt az allegórikus exegézis mely egy fajta "tipológiával" dolgozik..., ez is kevés, hisz még ez is vitát szülhet.

Origenész a "spirituális" vagy más néven "pneumatikus" exegézis mellet "tör lándzsát", olyan ez, mint a törvény szellemében ítélkezni..., ez sem problémamentes..., hisz a bíró szellemi érettségétől függ. 

Szellemi érettség ( Λογος meghallásának és megértésének képessége -- Γνῶσις

S míg nem "Isten minden mindenben"..., maradnak a "teológiai gyakorlatok", mint a De Pricipii, csak legyen ki "meghallgassa".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése