Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-20

Mágikus imádság ( θεουργία ) VII. / Αποκατάστασις πάντων II. ~ μὴ πάντες δυνάμεις

"Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai."


 

"Amikor a szentek hálát adnak imádságukban Istennek, köszönetüket Krisztus Jézus által fejezik ki. Aki pontosan tudja, hogyan kell tennie, az nem ahhoz fog imádkozni, aki maga is imádkozik, hanem csakis ahhoz, akinek az imában való hívását Urunk Jézus tanította nekünk: tehát az Atyához. Ugyanígy imádságunk Szavai sem juthatnak fel őnélküle az Atyához, amint azt maga is világosan megmondta a következőkben: "Bizony, bizony mondom nektek, bármit kértek Atyámtól, megadja nektek az én nevemben. Ezideig nem kértetek semmit az én nevemben. Kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen!" ( Jn 16,23-24). Mert nem azt mondta: ,Kérjétek tőlem!", de nem is egyszerűen azt, hogy "Kérjétek az Atyát!", hanem, hogy Bármit kértek az Atyától, megadja nektek az én nevemben!" (Jn 16,23). Senki sem kérte az Atyát a Fiú nevében, míg Jezus ezt meg nem tanította. Igaz Jézusnak az az állítása, hogy, "ezideig még nem kértetek semmit az én nevemben", de igaz az is, hogy, "kérjetek megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen." (Jn 16,24). ( Origenész, Az imádságról, XV., 2, 81. )

S mi más lenne a cél, hogy ne legynünk kiszolgáltatva szenvedélyeinknek:

"(...) ki lesznek szolgáltatva gyalázatos szenvedélyeiknek, (...)" ( Origenész, Az imádságról, XXIX. 15., 147 )  

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-cxiv-tamasnak.html

S meg ne semmisüljünk, mit a "ὑλικόι" tagjai.

"Ezek a látható testek azonban hozzájuk hasonló teremtmények felfalása révén maradnak életben; ennek eredményeként a testek megváltoznak. Nos, ezek a változások megromlanak és megsemmisülnek, és az életnek semmi reménye, hogy belőlük fakadjon, mivel a test vadállatias. Mivel a vadállatok teste megsemmisül, ezek a formák is megsemmisülnek." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 367 )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/gnosztikus-irodalom-cxiv-tamasnak.html 

"Bizony, bizony mondom nektek, bármit kértek Atyámtól, megadja nektek az én nevemben. Ezideig nem kértetek semmit az én nevemben. Kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen!" ( Jn 16,23-24)." ( Origenész, Az imádságról, XV., 2, 81. )

Ahogy már idéztük Páltól: "többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem;" ( Gal 2,20 ) ( ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός · ) 

A "csodának"..., a megvalósult imának feltétele, ne én kérjem, hanem én Krisztusban.

Ezért mondhatja Jézus, "még nem kértetek semmit", mert nem benne kérték. Ha továbbgondoljuk, az ima meghallgatásának mértéke függ a Krisztusban való "részesedés" mértékétől.

A méltán híres Szeretet himnusz előtt a következő sosok olvashatók, elkerülheti a figyelmetlen szem, de ez a feltételrendszer a folytatáshoz:

"27Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai. 28Ezek közül pedig némelyeket először apostolokká tett az Isten az egyházban, másodszor prófétákká, harmadszor tanítókká. Azután adott csodatevő erőket, kegyelmi ajándékokat: gyógyításra, gyámolításra, vezetésre, nyelveken szólásra. 29Mindnyájan apostolok? Mindnyájan próféták? Mindnyájan tanítók? Mindenkiben van csodatevő erő? 30Mindenki rendelkezik a gyógyítás kegyelmi ajándékával? Mindnyájan szólnak nyelveken? Mindnyájan meg tudják azt magyarázni? 31De törekedjetek a fontosabb kegyelmi ajándékokra! Ezen felül megmutatom nektek a legkiválóbb utat."( 1Kor 12,27-31 )

( Ὑμεῖς δέ ἐστε σῶμα Χριστοῦ καὶ μέλη ἐκ μέρους.
καὶ οὓς μὲν ἔθετο ὁ θεὸς ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ πρῶτον ἀποστόλους, δεύτερον προφήτας, τρίτον διδασκάλους, ἔπειτα δυνάμεις, ἔπειτα χαρίσματα ἰαμάτων, ἀντιλήμψεις, κυβερνήσεις, γένη γλωσσῶν.
μὴ πάντες ἀπόστολοι; μὴ πάντες προφῆται; μὴ πάντες διδάσκαλοι; μὴ πάντες δυνάμεις;
μὴ πάντες χαρίσματα ἔχουσιν ἰαμάτων; μὴ πάντες γλώσσαις λαλοῦσιν; μὴ πάντες διερμηνεύουσιν;
ζηλοῦτε δὲ τὰ χαρίσματα τὰ μείζονα. καὶ ἔτι καθ’ ὑπερβολὴν ὁδὸν ὑμῖν δείκνυμι. )

Ez a mágikus imádság ( θεουργία ) lényege...

Krisztusban tehát mindannyian csodatévő erő birtokosai vagyunk ( μὴ πάντες δυνάμεις ).


μὴ πάντες δυνάμεις


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése