Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-22

Λογος ~ What is Love? VI. / szubordinacionizmus IV. / God is Communication I. ( πνεύμα ) ~ ἀλλὰ τὸ πνεῦμα τὸ ἐκ τοῦ θεοῦ

 "Mert melyik ember képes felismerni Isten akaratát, és ki az, aki sejtheti, mit kíván az Úr?"( Origenész, Az imádságról, Bevezetés, I, 41 )

 

 

Amikor teológiára jártam Szegeden, félhangosan de határozottan lelkünkre kötötték, ha tehetjük, olykor-olykor nézzünk meg egy ortodox szertartást, jót fog tenni értelmünknek, de lelkünknek is.

Érdekes, most így életem "alkonyatán" visszatértem hozzájuk.

"Úgy vélem, helyénvaló megvizsgálnunk, miért van az, hogy ha valaki újjászületik Isten által, szüksége van az Atyára, a Fiúra és a Szentlélekre is, s az üdvösséget csakis a teljes Háromság által nyerheti el, s hogy senki sem részesedhetik az Atyában vagy a Fiúban a Szentlélek nélkül. 

Ezt tárgyalva elkerülhetetlen, hogy külön-külön taglaljuk a Szentlélek, az Atya és Fiú sajátos működését. 

Értelmezésem szerint az Atya és a Fiú működése a szentekre irányul és a bűnösökre, az értelemmel rendelkező emberekre és a beszélni nem tudó állatokra, sőt az élettelen létezőkre is, azaz mindenre, ami egyáltalán létezik; ám a Szentlélek nem működik sem a lélek nélkül, sem a lelkes, de beszélni nem tudó lényekben, sem azokban, akik értelmesek bár, de megátalkodtak a rosszban, s egyáltalán nem javultak meg. 

Úgy gondolom, a Szentlélek csakis azokban munkálkodik, akik immár jó útra térnek, és Jézus Krisztus útján haladnak, azaz akik jócselekedetben élnek és megmaradnak Istenben." ( Origenész, De Principii, I. III., 5. , 107 )

 


 Dolgozunk és "terjeszkedünk, munkában vagyunk..., "mozgásban". ( https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/vocatus-atque-non-vocatus-deus-aderit.html )

"A következőkben a változást, a keletkezést fogjuk elemezni. Hiszen a létezőknek a legáltalánosabb tulajdonsága a "mozgás", a tevékenység, a fejlődés." ( Weissmahr Béla, Isten léte és mivolta )

A "szakadék" komoly dolog, áthidalása csak Istennek lehetséges, mi "dolgozunk" és munkánkban igyekszünk  Őt felismerni, ha jól végezzük, áldás lesz munkánkon...

"E két dolog egyike tehát - most arról beszélek, "amit imádkoznunk kell" - az ima szavai. A másik, vagyis a,,hogyan kell": ez az imádkozó állapota. Néhány példa arra, hogy mi legyen a tárgy: ,,Kérjétek a nagy dolgokat, és a kicsiket megkapjátok ráadásképpen!"; azután , kérjétek a mennyei dolgokat, és a földiek majd hozzáadatnak nektek" (Jn 3,12; Lk 12,31; Mt 6,33);." ( Origenész, Az imádságról, Bevezetés, II, 2, 43 )

A "GAP" teremtmények által átjárhatatlan mint két Lázár történetében, átjutni rajta "lehetetlen", "kapujanincs átjáró"...; "a lehetetlen mégis átjárhatóvá válik Isten túláradó kegyelmében, (...)" ( Origenész, Az imádságról, Bevezetés, I, 41 ) 

A szentlélek tehát "potencialitás", lehetőség..., de hogy függ össze a másik "υπόστασις"-sal a Fiúval?  

"Ki merné azt állítani, hogy az ember megismerheti az úr gondolatait? Isten azonban ezt is megadja Krisztus által... 

Uruk akaratát, mivel többé már nem Úr, amikor erre akarja megtanítani őket, hanem barátjává lesz azoknak, akiknek korábban meg Ura volt. 

Csakhogy, ahogyan senki sem ismeri az ember benső világát, csak a benne lakó lélek, úgy Isten dolgait sem ismeri senki, csak az
Isten Lelke
(Vö. 1Kor 2,11)

Ha pedig senki sem ismeri Isten dolgait, csak az Isten Lelke, akkor ember nem ismerheti azokat. 

Rá kell jönnöd azonban, miként válik ez mégis lehetségessé a kijelentés révén: ,,Mi nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istentől eredő Lelket, hogy megismerjük, amit Ő a kegyelemben nekünk ajándékozott, amiről beszélünk is, de nem az emberi bölcsesség tanította szavakkal, hanem ahogyan a Lélek tanít" (1Kor 2,12-13). 

Barátunk, mert közösek a céljaink..., Ő.

https://boatswain69.blogspot.com/2020/10/s-kisebb-valaszol.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/10/vii-violent-ferment-iv-szellemi.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/11/az-esz-vagy-fogalom-gyakorlati.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/ime-mienk-gyermek-krisztus-i-sar-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-l-vi-xxiv-2.html

https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-xlii-fulop.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/08/a-belso-lenyeget-vettem-at-v-de.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/12/mi-isten-karaktere.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/10/trombita-7-feherruhas-sereg-ii.html

https://boatswain69.blogspot.com/2020/07/vocatus-atque-non-vocatus-deus-aderit.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/07/hova-vagy-csak-elerhet-e-ii-van-es.html

https://boatswain69.blogspot.com/2021/02/belecsendul-ket-fule.html 

"10Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. 11Mert ki ismerheti meg az emberek közül azt, ami az emberben van? Egyedül az emberi lélek, amely benne lakik. Ugyanígy azt sem ismerheti senki, ami Istenben van, csak Isten Lelke. 12Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket ( ἀλλὰ τὸ πνεῦμα τὸ ἐκ τοῦ θεοῦ ), hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk. 13Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva. 14A nem lelki ember pedig nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni. 15A lelki ember azonban mindent megítél, de őt senki sem ítéli meg. 16Mert ki ismerte meg úgy az Úr gondolatát, hogy őt kioktathatná? Bennünk pedig Krisztus értelme van."  ( 1Kor 2,10-16 )

 

ἡμεῖς δὲ οὐ τὸ πνεῦμα τοῦ κόσμου ἐλάβομεν ἀλλὰ τὸ πνεῦμα τὸ ἐκ τοῦ θεοῦ, ἵνα εἰδῶμεν τὰ ὑπὸ τοῦ θεοῦ χαρισθέντα ἡμῖν ·

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése