Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-17

Gnosztikus irodalom CXV. / Tamásnak a vitázónak könyve III. / Mágikus imádság ( θεουργία ) V. ~ "Ezért fontos számunkra, hogy beszéljünk veled, hiszen a tanítás tökéletes."

"Igaz bölcsességből, szárnyakat készít." I.

 

 

 "Mindenki, aki az igazságot keresi az igaz bölcsességből, szárnyakat készít önmaga számára, hogy repülhessen, megszabadulhasson a bujaságtól, mely elfonnyasztja a férfiak szellemét. És szárnyakat készít, hogy elszökjön minden látható szellem elől." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 367 )

A kinyilatkoztatás a befogadó egyéni képességein múlik. 

A megtestesülés isteni "inkognitó": a bűnös ember nem bírná elviselni a közvetlen fényt...; ahogy a hit tudássá érik, az erkölcsi érzék finomodik és határozottabbá és egyszerűbbé válik; - tanítja Origenész.

"Mert a nap eredeti világossága nem itt van, hanem ez a világosság sok szférafüggönyön és téren hatol át. A Nap világossága, eredeti minőségében a világosság szolgálólányának [szüzének] körzetében van,(...)" ( Pistis Sophia, 84. fejezet )

"Vagyis: ezen a világon semmi sincsen, ami mennyei minőségű lenne." ( Pistis Sophia, 84. fejezet )

 https://boatswain69.blogspot.com/2022/12/gnosztikus-irodalom-lxxix-xxx-ezen.html

 

Origenész szerint a pokol nem más, mint a lélek teljes széthullása a teljes elhagyatottságban, egy olyan világban mely állandótlan és teljesen "illuzórikus".

"Mivel a vadállatok teste megsemmisül, ezek a formák is megsemmisülnek." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 367 )

Isten semmit sem teremtett rossznak..., aki elbukik a gőg miatt bukik el, és tudatlanság miatt.

"Van Mózesük, és vannak prófétáik, hallgassanak azokra!" ( Lk 16, 29 ) ( λέγει δὲ Ἀβραάμ · Ἔχουσι Μωϋσέα καὶ τοὺς προφήτας · ἀκουσάτωσαν αὐτῶν. ) 

Mindazonáltal Origenész is elismeri, Isten jelenlétét csak kegyelem által lehet felismerni az Emberfiában.

De azok számára nyitva a tudás, mely tökéletes - és a γνώσις szárnyakat növeszt.

"Ezért fontos számunkra, hogy beszéljünk veled, hiszen a tanítás tökéletes. Nos, ha vágyakozol a tökéletességre, akkor meg kell vizsgálnod ezeket a dolgokat, ha nem, a te neved 'tudatlan', mivel lehetetlen, hogy egy intelligens ember együtt lakjon egy őrülttel, mivel az intelligens ember tökéletes minden bölcsességben. Az  őrült számára azonban a jó és a rossz azonos. - valójában a bölcs ember az igaz tudásból táplálkozik és ( Zsolt 1,3 ) olyan lesz, mint a fa, növekszik a kanyargó patak révén' (...)." ( Tamásnak, a vitázónak könyve, 367 )

https://boatswain69.blogspot.com/2023/01/magikus-imadsag-ii.html


"Gondolj el egy forrást, (...)" ( Plotinosz )

 "Szóba temetve..." ( επισήμον )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése