Kiemelt bejegyzés

"Boldog vagyok, mert lemondtam a boldogságról." IX. ~ "fogalom leszel!" / ἀκάνθινον στέφανον

  "A szentek számára sem problémamentes életművük megvalósítása." ( Walter Nigg ) "Minél szentebbé válik egy ember, annál...

2023-01-03

Gnosztikus irodalom LXXXVI. / Πίστις Σοφία XLVI. ~ ὥστε παρακαλεῖτε ἀλλήλους ἐν τοῖς λόγοις τούτοις.

 "Vigasztaljátok tehát egymást ezzel a tanítással."

 

 

 "Nem akarjuk testvérek, hogy az elhunytak felől tájékozatlanok legyetek, hogy ne szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincs reményük. Ha Jézus, mint ahogy hisszük, meghalt és föltámadt, akkor Isten azokat is, akik Jézusban hunytak el, vele együtt föltámasztja. Az Úr tanítása alapján ugyanis ezt mondjuk nektek: mi élők, akik az Úr eljöveteléig megmaradunk, nem előzzük meg az elhunytakat. A parancsszóra, a főangyal kiáltására, Isten harsonazengésére az Úr maga száll le a mennyből, s először a Krisztusban elhunytak támadnak fel. Azután mi élők, akik megmaradtunk, a felhőkön velük együtt elragadtatunk a magasba Krisztus elé, és így mindenkor az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezzel a tanítással." ( 1Tessz 4,13-18 )

 Két koncepció feszül egymásnak..., a hagyományos változat arra épül, hogy azok akik a földi életükben rosszul viselkedtek, tehát megszegték a mennyei törvényt, azok a mennyei törvények ellenségeinél, az ördögöknél büntetést szenvednek el.

Elég logikátlan.

De lendüljünk át a problémán..., majd hosszas várakozás után újabb ítéletre kerül sor, amit végül mégiscsak a Legfőbb Rejtély maga fog elvégezni..., ki más?

Ezt mutatja Michelangelo festménye. 

 

Michelangelo, Utolsó ítélet


S hogy mikor jön ez el?

"Ami az időt és órát illeti, testvérek, arról szükségtelen írnom. Hiszen magatok is pontosan tudjátok, hogy az Úr napja úgy jön el, mint éjjel a tolvaj. Amikor azt hangoztatják: béke és biztonság, akkor éri őket hirtelen a pusztulás, akárcsak várandós asszonyt a fájdalom, és meg nem menekülnek. De ti testvérek, nem jártok sötétben, hogy az a nap tolvaj módjára lephessen meg. Hiszen mindnyájan a világosság és a nappal fiai vagytok. Nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Ne is aludjunk hát mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok. Az alvók éjjel alszanak, és a részegek éjjel ittasodnak meg. Mi azonban, kik a nappalé vagyunk, legyünk józanok és öltsük föl a hit és a szeretet páncélját, sisakként pedig az üdvösség reményét. Hiszen Isten nem a haragra szánt, hanem az üdvösség elnyerésére Urunk Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár szunnyadunk, vele éljünk. Ezért vigasztaljátok egymást, s legyetek egymás épülésére, mint ahogy meg is teszitek."  ( 1Tessz 5,1-11 )

Nagy esemény..., senki sem tudja.

 

A gnosztikusok világában Krisztus nem a végső ítélet, hanem a végső menedék..., akihez a legutolsó pillanatban is fellebbezni lehet, mint a jobb lator, vagy Péter.

"Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem, tudod, hogy ülök-e vagy állok. Gondolataimat látod messziről, látsz, ha megyek vagy pihenek. Minden utam világos előtted." ( Zsolt 139, 2-4 )

Ez a fellebbezés alapja..., önfeláldozás és tudás. A szeretet ismerete.


Gondoljunk Marsilio Ficino "szeretet elméletére", ha nincs szeretet halál van. Mindkettőé.

Viszont ha halál van - önfeláldozó és felelősségteljes; sokszorozódik a szeretet. 

A gnosztikusoknál több lehetőség van a "második halál", a "Bölcs Tűz" eljöttéig.

Sok élet..., mint Karpokratésztől idéztük, ez lényegében nem más mint a reinkarnáció tana.

Tehát mindegy, Krisztus visszajön-e újra, a Tudást itt hagyta. Ha élsz vele élni fogsz..., s használhatod más javára is.

Segíthetsz jobb újjászületéshez jutni:


"Az történt, hogy amikor Jézus ezeket mondta tanítványainak, Mária megcsókolta Jézus lábait, és így szólt:

- Uram, bírj ki engem, és ne neheztelj, ha kérdezlek. A Megváltó felelt, és azt mondta Máriának:

- Kérdezz amit akarsz, és teljesen megnyilatkozom neked. És Mária válaszolt, ezt mondván:

- Uram, ha van egy jó és kitűnő testvér, akit a világosság minden rejtélyével eltöltöttünk, és ennek a testvérnek van egy testvére vagy rokona, szóval valakije, aki bűnös, vagy istentelen, vagy nem is bűnös, és elhagyta a testét, és a jó testvér szíve bánkódik és szomorú miatta, mert amaz a büntetőítéletekben van, nos, Uram, mit kell tennünk, hogy azt kiemeljük a szigorú ítéletekből?

És a Megváltó felelt és azt mondta Máriának:

- Erről beszéltem már; de hallgassátok még egyszer, hogy minden rejtélyben tökéletesek legyetek, s a plerómában végzetteknek nevezzenek titeket. Nos, az olyan embereken, akik bűnösök vagy nem bűnösök, akiknek azt akarjátok, hogy ne csak kiemeltessenek a szigorú ítéletekből, hanem tisztességes testekbe helyeztessenek, amelyekben megtalálják Isten rejtélyeit, úgy hogy felszállnak és öröklik a fénybirodalmat, azokon végezzétek el a Kimondhatatlan harmadik rejtélyét, mondván:

„Emeljétek ennek és ennek az embernek a lelkét, akire a szívünkben gondolunk, emeljétek ki az archonok minden büntetéséből, és gyorsan vezessétek a világosság Szüze elé. És a világosság Szüze pecsételje le őt hónapról hónapra egyre magasabb pecséttel, és minden hónapban egy olyan testbe taszítsa, mely tisztességes és jó lesz, úgy hogy felszáll és örökli a világosságbirodalmat."

 Ha ezt mondjátok, akkor azok, akik az archonok minden törvényszékénél dolgoznak, sietnek ezt a lelket egymásnak továbbadni, míg a világosság Szüze elé nem vezették. És a világosság Szüze lepecsételi őt a Kimondhatatlan birodalmának jelével és átadja az átvevőknek: és az átvevők egy olyan testbe vetik le őt, mely tisztességes lesz és megtalálja a világosság rejtélyeit, úgy hogy ő jó lesz, felszáll és örökli a világosságbirodalmat." ( Pistis Sophia,  108. fejezet )

 Olyan mint egy hatalmas hivatal..., nem kevésbé "vicces" elképzelni, ahol szortírozzák és pecsételik a lelkeket.

De érdekes és elgondolkodtató megközelítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése